Ειρήνη Σαρίογλου «Να φέρουμε τον κόσμο στο Καστελλόριζο και να μεταφέρουμε το Καστελλόριζο στα πέρατα της οικουμένης»

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου ”Πέρα Από Τα Σύνορα”

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου, Ειρήνη Σαρίογλου, μιλάει στο SPEAKNEWS για το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου ”Πέρα Από Τα Σύνορα” που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

– Ποια είναι η σημασία του τίτλου «Πέρα από τα σύνορα» του 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου;

Ο τίτλος «Πέρα από Σύνορα» υποδηλώνει αφενός το διεθνή χαρακτήρα του Φεστιβάλ και αφετέρου την εθνική εμβέλεια, που έχει αποκτήσει. Κάθε χρόνο μας στηρίζει ένας μεγάλος αριθμός ξένων συντελεστών και καλεσμένων. Το Καστελλόριζο είναι ένας τόπος με μακραίωνη και σπουδαία ιστορία. Αυτή την ιστορία επιθυμούμε να προβάλουμε στα πέρατα του κόσμου. Συγκεκριμένα στόχος μας είναι: «να φέρουμε τον κόσμο στο Καστελλόριζο και να μεταφέρουμε το Καστελλόριζο στα πέρατα της οικουμένης».

– Σε τι διαφοροποιήθηκε από τα προηγούμενα το φετινό, 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου;

Προσπαθούμε κάθε χρόνο το Φεστιβάλ να εξελίσσεται και να εμπλουτίζεται. Λάβαμε περίπου 600 ταινίες τεκμηρίωσης πολύ υψηλού επιπέδου. Επίσης, φέτος είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), η οποία επένδυσε μουσικά τα διαλείμματα. Ακόμα, το πρόγραμμα προβολών του «Πανοράματος», δηλαδή των εκτός διαγωνισμού ντοκιμαντέρ, ήταν πιο πλούσιο από κάθε άλλη φορά. Τέλος, στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου έλαβε χώρα ενδιαφέρον θεατρικό αναλόγιο με θέμα την άγνωστη συνεισφορά του Κωνσταντίνου Πολυχρονιάδη στην προβολή της Ελληνικής Επανάστασης. Με άλλα λόγια, οι επισκέπτες και οι κάτοικοι του Καστελλορίζου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εξαιρετικά ντοκιμαντέρ, αλλά και να συμμετάσχουν και στις παράλληλες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις του Φεστιβάλ.

Πέρα από τις ίδιες τις ταινίες-ντοκιμαντέρ τι άλλο μπόρεσαν να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες του νησιού στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης;

Φέτος είχαμε ακόμη περισσότερες συμμετοχές. Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε πολλές ταινίες τεκμηρίωσης -ιστορικού και κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου- επιλέχθηκαν τα καλύτερα 27 ντοκιμαντέρ, τα οποία θα απαρτίζουν το διαγωνιστικό τμήμα. Στο πλαίσιο όμως του Φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις. Οι επισκέπτες του νησιού παρακολούθησαν επιμορφωτικά σεμινάρια και εκθέσεις φωτογραφίας. Επίσης παρουσιάστηκε η τελευταία έκδοση του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ., που αφορούσε στον Πρέσβη, Θεμιστοκλή Λ. Χρυσανθόπουλο και τα απομνημονεύματά του με τίτλο: «Στους δαιδάλους της ελληνικής διπλωματίας-Υπουργείο Εξωτερικών 1945-1980». Ενώ τα παιδιά παρακολούθησαν παραστάσεις θεάτρου σκιών, μαθήματα φωτογραφίας και μουσικής και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Συναυλίες από σπουδαία μουσικά σύνολα και διακεκριμένους ερμηνευτές πλαισίωσαν τη διοργάνωση προσδίδοντάς της μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα.

– Πόσο και σε ποια σημεία δυσκόλεψε την διεξαγωγή του φετινού Φεστιβάλ η πανδημία του κορονοϊού;

Όπως συνέβη και την περσινή χρονιά, το Φεστιβάλ διεξήχθη κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες, που επέφερε παγκοσμίως η πανδημία. Παντού επικρατεί το ίδιο αίσθημα φόβου και ανησυχίας. Αδιαμφισβήτητα παρουσιάστηκαν δυσκολίες εξαιτίας του Κορονοϊού. Κυρίως χρειάστηκε να είμαστε πιο προσεκτικοί και προνοητικοί από κάθε άλλη φορά.

– Τι ήταν αυτό, πιστεύετε, που συνέβαλε έτσι ώστε, παρ’ όλες τις δυσκολίες, να συγκεντρωθούν τόσο πολλές υποψηφιότητες κι από τόσο πολλές και διαφορετικές χώρες;

Πράγματι, φέτος παρ’ όλες τις δυσκολίες, οι συμμετοχές αυξήθηκαν εμφανώς. Συγκεκριμένα, οι υποψηφιότητες, που στάλθηκαν και αφορούσαν το διαγωνιστικό μέρος, ήταν 569 ταινίες τεκμηρίωσης από 50 διαφορετικές χώρες . Από εκείνες επιλέχτηκαν οι 27 καλύτερες, οι οποίες και διαγωνίστηκαν. Νομίζω η σοβαρότητα και η αφοσίωση, αλλά και η σκληρή δουλεία αποτελούν την καλύτερη συστατική επιστολή για το Φεστιβάλ.

– Πόσο υψηλό ήταν το επίπεδο των φετινών συμμετοχών και πόσο πιστεύετε ότι δυσκολεύτηκε η επιτροπή στο έργο της αξιολόγησής τους;

Όλες οι ταινίες τεκμηρίωσης του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου ήταν πραγματικά πολύ υψηλού επιπέδου. Ο πήχης ανέβηκε σημαντικά. Παρόλα αυτά και η φετινή κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από πολύ ικανά και καταξιωμένα μέλη. Ως εκ τούτου, κατάφεραν να αξιολογήσουν δίκαια και κυρίως τεκμηριωμένα τα διαγωνιζόμενα ντοκιμαντέρ.

– Μιλήστε μας και για τον θεσμό του τιμώμενου Φεστιβάλ που καθιερώσατε από φέτος. Με ποιο σκεπτικό θεσμοθετήθηκε, ποιο Φεστιβάλ τιμάτε στην πρώτη απονομή και γιατί;

Φέτος τιμήσαμε το Ολλανδικό Φεστιβάλ « Μovies that Matter». Σκοπός μας η διεύρυνση της συνεργασίας μας και η ανταλλαγή ταινιών, αλλά και εμπειριών.

Πόσα άτομα εργάστηκαν για τη φετινή διοργάνωση;

Περίπου μια διεπιστημονική ομάδα 35 ατόμων εργάστηκαν και φέτος με μεράκι και συνέπεια. Αυτό είναι θεωρώ το πιο σημαντικό. Όχι τόσο ο αριθμός, αλλά η αγάπη που βάζει όλη η ομάδα για το τέλειο αποτέλεσμα.

– Πόσο σημαντικό είναι ότι το Φεστιβάλ γίνεται σε ένα ακριτικό νησί όπως το Καστελλόριζο και τι σημαίνει αυτό για τον τόπο και τους κατοίκους του;

Το Καστελλόριζο αποτελεί έναν σημαντικό τόπο, με φυσικό πλούτο, σπουδαία ιστορία και ιδιαίτερη γεωγραφική θέση. Οφείλουμε να το περιφρουρήσουμε και κυρίως να το αναδείξουμε. Ας μη ξεχνάμε πως το νησί μέχρι και την Μικρασιατική Καταστροφή άκμαζε σε όλους τους τομείς υιοθετώντας στοιχεία από τη βασίλισσα της Ιωνίας, τη Σμύρνη. Έτσι απώτερος σκοπός του Φεστιβάλ είναι να λάβει το νησί τη θέση που του αξίζει στο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Μέσω της εθνικής εμβέλειας που έχει αποκτήσει η διοργάνωση ο τόπος ωφελείται ποικιλοτρόπως. Χωρίς αμφιβολία οι δεσμοί που συνδέουν το νησί και τους κατοίκους του με την ομάδα συνεργατών και καλεσμένων του Φεστιβάλ δυναμώνουν χρόνο με το χρόνο και πλέον όλοι ανυπομονούν για αυτή τη μεγάλη γιορτή ιστορίας και πολιτισμού.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΑμμόχωστος «Μία έρημη πόλη μες το συρματόπλεγμα»
Επόμενο άρθροΚρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
ΘΕΑΤΡΟ ΞΑΝΑ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ