Εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο Θεσσαλονίκης του κ. Ιωάννη Μασούτη, Προέδρου ΕΒΕΘ

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ένας θεσμός άρρηκτα δεμένος με την ιστορία και την κοινωνία της πόλης μας. Είναι μια γιορτή για την Θεσσαλονίκη. Είμαστε λοιπόν χαρούμενοι που μετά από ένα χρόνο ο θεσμός αυτός επιστρέφει, έστω και με τους επιβεβλημένους υγειονομικούς περιορισμούς. Έτσι λοιπόν η φετινή 85η ΔΕΘ θα έχει περισσότερο συμβολικό  παρά εμπορικό χαρακτήρα με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα που φέτος γιορτάζει τα 200 χρόνια από την επανάσταση.

Όσον αφορά στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, μια σειρά δράσεων θα υλοποιηθούν μέσω του Ταμείο Ανάκαμψης. Πέραν όμως των δράσεων αυτών και των άμεσων ευκαιριών που θα δημιουργηθούν για τον ιδιωτικό τομέα, προβλέπονται και αναπλάσεις και άλλα έργα υποδομής.  Μιλώντας όμως για έργα θέλω να υπογραμμίσω τη σημασία των επιχειρηματικών πάρκων αλλά και την υλοποίηση της ανάπλασης του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Ακούμε εδώ και χρόνια για τη δυνατότητα μετεξέλιξης της Θεσσαλονίκης σε κέντρο ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας. Τέτοιες πρωτοβουλίες όπως η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το Thess INTEC είναι ανάγκη να προωθηθούν. Κυρίως όμως πρέπει να δει κανείς τις έμμεσες ωφέλειες που θα προέλθουν από την αύξηση της ελκυστικότητας της χώρας μας στην προσέλκυση νέων μεγάλων επενδύσεων από το μετασχηματισμό αυτό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.  Ήδη έχουμε δει να υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκης επενδύσεις μεγάλων ξένων επιχειρήσεων (π.χ. Pfizer, CISCO, Deloitte, Microsoft). Το κύμα αυτό  αναμένεται να μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια και να δούμε τους νέους που έφυγαν από την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια να γυρίζουν πίσω και  ίσως να δούμε, επιτέλους, να υλοποιείται το όραμα που είχαμε 30 χρόνια πριν για μια Θεσσαλονίκη που θα αποτελεί το επιχειρηματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Ν.Α. Ευρώπης.

Το σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων που θα εισρεύσουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία (Ταμείο Ανάκαμψης) αποτελεί ουσιαστικά ένα οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας.  Αυτός ο μετασχηματισμός αφορά ολόκληρη τη χώρα. Και έτσι πρέπει να το δούμε. Εδώ και χρόνια μιλάμε για τις ανάγκες που έχει η Ελλάδα σε έργα υποδομής, και αναφέρομαι σε ώριμα έργα, αλλά κυρίως για ένα μετασχηματισμό της οικονομίας μας προκειμένου αυτή να γίνει πιο ανταγωνιστική. Μιλάμε για κίνητρα που θα έφερναν συνεργασίες και συγχωνεύσεις προκειμένου να μεγαλώσει το μέσο μέγεθος της ελληνικών επιχειρήσεων και μέσω οικονομιών κλίμακας να καταφέρουν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Θέλουμε μια καλύτερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον. Μιλάμε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα και την προσαρμογή των επιχειρήσεων στις ανάγκες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Ακούμε για τον εκσυγχρονισμό όλης της αλυσίδας παραγωγής γνώσης και για την καλύτερη διασύνδεση της παραγωγής με την εκπαίδευση. Ζητάμε τον εκσυγχρονισμό του τομέα της δημοσίας υγείας.  Μιλάμε για τον εκσυγχρονισμό της γεωργικής παραγωγής που θα της επιτρέψει να γίνει πιο εξωστρεφής. Θέλουμε ένα πιο σύγχρονο τουριστικό προϊόν που θα αγγίζει κι άλλες μορφές τουρισμού όχι μόνο «του ήλιου και της θάλασσας» όπως λέγεται. 

Η κρίση του COVID-19 ήρθε να υπογραμμίσει αυτές τις ανάγκες προσαρμογής της οικονομίας και να τις καταστήσει επιτακτικότερες. Όλοι μας είδαμε την ανάγκη να περάσουμε σε μια εποχή αγορών εξ αποστάσεως, την ανάγκη εκσυγχρονισμού του τομέα της δημόσιας υγείας, όλοι μας είδαμε με μεγάλη ικανοποίηση το πόσο αποτελεσματικά λειτούργησαν, προς όφελος του πολίτη και της επιχείρησης, όλες οι μεταρρυθμίσεις που είχαν υλοποιηθεί στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού των δημόσιων υπηρεσιών.    Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 30,5 δις θα κινητοποιήσουν επιπρόσθετους ιδιωτικούς πόρους (για επενδύσεις) περί τα 60 δις. Εκτιμάται ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι θα δημιουργήσουν 180.000 θέσεις εργασίας έως το 2026 και θα αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και ιδιωτικές επενδύσεις που θα υλοποιηθούν θα δημιουργήσουν μια επιπλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 20%. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού θα ανεβάσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα τονωθεί. Το ερώτημα όμως είναι κατά πόσον οι πόροι που προορίζονται για ιδιωτικές επενδύσεις θα κατευθυνθούν τελικά προς τις ελληνικές ΜΜΕ. Απαράβατος όρος είναι η χορήγηση δανείων του ταμείου ανάκαμψης προς ιδιωτικές επιχειρήσεις ύψους 12,7 δις να γίνει από το τραπεζικό σύστημα με «όρους αγοράς». Είναι γνωστό ότι οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά από την πολυετή οικονομική κρίση κατά την μνημονιακή περίοδο και την κρίση που έφερε η πανδημία έχασαν την πιστοληπτική τους ικανότητα. Είδαμε ακόμη και τα εγγυημένα δάνεια covid να μην εγκρίνονται και να μην εκταμιεύονται.

Εμείς στο ΕΒΕΘ ερχόμαστε συχνά σε επαφή με μεγάλους ομίλους του εξωτερικού και ξένες αποστολές οι οποίες δείχνουν ένα αυξημένο ενδιαφέρον για ενδυνάμωση των επιχειρηματικών και επενδυτικών σχέσεων με έμφαση στην περιοχή μας. Πέραν όμως των επαφών αυτών ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας το ΕΒΕΘ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις της ελκυστικότητας τη χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού.

Η Θεσσαλονίκη έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και η αλήθεια είναι ότι είχε μείνει πίσω σε υποδομές. Πρόσφατα όμως έχει ιδιωτικοποιηθεί το λιμάνι και περιμένουμε να ολοκληρωθούν τα συμπληρωματικά έργα που θα του αποδώσουν τη δυναμική που του αξίζει όπως το εμπορευματικό κέντρο στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου και οι συνδέσεις του λιμανιού με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Το αεροδρόμιο έχει ήδη επεκταθεί και με την ομαλοποίηση των αερομεταφορών στην μετά-COVID εποχή θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες της πόλης και να την καταστήσει ελκυστικότερη σε επισκέπτες από το εξωτερικό. Με την ολοκλήρωση του έργου του Μετρό και της εξωτερικής περιφερειακής η πόλη θα αποκτήσει τις σύγχρονες συγκοινωνιακές υποδομές  που της έλειπαν.

Όλοι ελπίζουμε ότι το 2022 θα τελειώσει η πανδημία και η οικονομία μας θα επιστρέψει στην αναπτυξιακή τροχιά. Το σχέδιο υπάρχει. Οι χρηματαγορές δείχνουν να εμπιστεύονται την χώρα μας και να αναγνωρίζουν τις προοπτικές της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ