Η ΔΕΘ τιμά φέτος την Ελλάδα με motto «Ελλάδα: Παρελθόν-Παρόν–Μέλλον». «Θεσσαλονίκη: Παρελθόν–Παρόν-Μέλλον»;

Της Βούλας Πατουλίδου, Πρ. Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να εξελιχθεί σε οικονομική-πνευματική-πολιτισμική μητρόπολη των Βαλκανίων.

Αναμφίβολα έχει τα προσόντα. Όλοι το ξέρουν. Όλοι το βλέπουν.

Συγκριτικά με τις άλλες βαλκανικές περιοχές η Θεσσαλονίκη διαθέτει  υποδομές και  πυλώνες καινοτομίας.

Το λιμάνι της αυτήν τη στιγμή είναι από τις πιο ελπιδοφόρες αναπτυξιακές της προοπτικές. Η ολοκλήρωση των έργων υποδομής και διασύνδεσης οδικά και σιδηροδρομικά με τις άλλες βαλκανικές χώρες μπορούν να αλλάξουν όλο το σκηνικό  με την αύξηση της διακίνησης εμπορευμάτων, τη δυνατότητα ελλιμενισμού μεγαλύτερων πλοίων, την αύξηση της «κρουαζιέρας»,  την επέκταση του 6ου προβλήτα.

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει διεθνή πολιτιστική ακτινοβολία κι ελκτικό ενδιαφέρον στον εμπορικό, αθλητικό και επιστημονικό τομέα.

Είναι έδρα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επαγγελματική Κατάρτιση. Διαθέτει τέσσερα ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των καλυτέρων πανεπιστημίων του κόσμου.

Στη Θεσσαλονίκη συγκλίνει o TAP,o κάθετος άξονας IGB, η Εγνατία Οδός.

Η Θεσσαλονίκη είχε έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα. Φέτος απέκτησε υπερσύγχρονο αεροδρόμιο  καθώς δημιουργήθηκε ένα νέο εμβληματικό terminal, που αναβάθμισε το υφιστάμενο.

Σύντομα θα αποκτήσει υπερσύγχρονο διεθνές εκθεσιακό κέντρο, ενώ προχωρούν τα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης, που  η βασική γραμμή του θα λειτουργήσει το 2023, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.

Ακόμη, η “ιπτάμενη” νέα ανατολική Περιφερειακή της Θεσσαλονίκης υπόσχεται να λύσει το κυκλοφοριακό κομφούζιο που παρατηρείται.

Η ανάπλαση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά που είναι το μεγαλύτερο έργο της «Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης» αποτελεί ένα έργο ορόσημο που θα συμβάλει στην αναβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Όσο για το παρόν…είναι ο Σεπτέμβρης,  είναι η ΔΕΘ!

Για όσους έχουν ζήσει καιρό ή έχουν μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη η περίοδος της Διεθνούς Έκθεσης έχει πάντοτε μια άλλη διάσταση. Υπάρχει μια περιρέουσα ατμόσφαιρα ότι ο τροχός μπαίνει σε κίνηση ξανά. Ότι είναι οι μέρες που η Θεσσαλονίκη έχει λάμψη. Έχει τη γλύκα της! Το γιορτάζει! Και φέτος έχουμε πραγματικά μεγαλύτερη ανάγκη από κάθε άλλη χρονιά να αισθανθούμε ότι η ζωή μας κυλάει κανονικά ξανά.

Η Θεσσαλονίκη από τη γεωγραφική της θέση είναι ιδιαίτερα σημαντική ως ένας προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου, ενώ παράλληλα το επίπεδο των προσφερόμενων τουριστικών και άλλων υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα ελκυστικό με άλλους ανταγωνιστικά τουριστικούς προορισμούς.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη από τις ελάχιστες στην Ελλάδα με ανεξάντλητο ιστορικό, πολιτιστικό και τουριστικό απόθεμα. Σήμερα σε μια διαδικτυακή συνάντηση, Γάλλοι τη χαρακτήρισαν ως Premium προορισμό, καθώς οι ξενοδοχειακές της υποδομές είναι εξαιρετικές.

Δεν υπάρχει θεματική μορφή τουρισμού που να μην την προσφέρει η πόλη μας. Ήδη τα τελευταία χρόνια καταγράφαμε αυξητικές τάσεις στον γαστρονομικό τουρισμό ( Η Θεσσαλονίκη είναι άλλωστε σταυροδρόμι γεύσεων Ανατολής και Δύσης), στο θρησκευτικό τουρισμό, στον ιαματικό και στον τουρισμό Υγείας. Στον συνεδριακό κερδίζαμε θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των πόλεων.

Η ευρύτερη περιοχή έχει να προσφέρει περιβαλλοντικό τουρισμό καθώς υπάρχουν τα εθνικά πάρκα σε περιοχές που προστατεύονται από τη σύμβαση Ραμσέρ ( Δέλτα Αλιάκμονα- Αξιού, λίμνες Κορώνεια και Βόλβη) ενώ η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στους δρόμους του κρασιού και του Οινοτουρισμού με τα επισκέψιμα Οινοποιία, τα βραβευμένα κρασιά της, το Μουσείο Οίνου κλπ.

H Θεσσαλονίκη έχει όλο το απαραίτητο τουριστικό υπόβαθρο για να λειτουργήσει ως αθλητικός τουριστικός προορισμός.Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 θα διεξαχθεί ο 9ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης – ZeniΘ ενώ παράλληλα θα διεξαχθούν και οι Δρόμοι Υγείας και Δυναμικού βαδίσματος 10.000μ και 5.000μ.  

Κατόπιν για 15η χρονιά θα διεξαχθεί ο Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» – bwin, την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021, στη διαδρομή Πέλλα – Θεσσαλονίκη, η οποία ενώνει την αρχαία με τη σύγχρονη πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας.

Στο επίκεντρο των επιδιώξεων της τουριστικής Θεσσαλονίκης είναι ο τουρισμός της νεολαίας, αυτός που φέρνει νέους σε ηλικία ταξιδιώτες στην πόλη με τη διοργάνωση καλλιτεχνικών και αθλητικών εκδηλώσεων.

Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην παρούσα φάση, στην παγκόσμια τάση που παρατηρείται και θέλει τους νέους να ταξιδεύουν σε τουριστικούς προορισμούς χωρίς γκρουπ, με οδηγό το διαδίκτυο γνωρίζοντας τόπους με πλούσια ιστορία. Οι νέοι σε ηλικία ταξιδιώτες συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, συναναστρέφονται με ντόπιους, τάση για την οποία η Θεσσαλονίκη είναι ιδανική.

Προηγούμενο άρθροΑθανάσιος Λιάγκος

Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης επενδύει στην ανάπτυξη,στηρίζει την κοινωνία και δημιουργεί ευκαιρίες για την πόλη της Θεσσαλονίκης και τη χώρα στο σύνολό της

Επόμενο άρθροΑναπτυξιακό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ