Τα μεγάλα έργα υποδομής και οι αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσσαλονίκης

Του Βασίλη Γεωργιάδη, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας

Με τη δεκαετία της κρίσης να είναι πλέον οριστικά πίσω μας και με την κοινωνία – οικονομία να επιστρέφει σε ρυθμούς κανονικότητας χάρη στο μαζικό εμβολιασμό, ζητούμενο αποτελεί για τη Θεσσαλονίκη να αναπληρώσει το χαμένο χρόνο, να ξεκλειδώσει τις αναπτυξιακές της προοπτικές και να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις, εγχώριες και μη.

 Η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, η αναβάθμιση της στο χώρο των Βαλκανίων και η μετατροπή  της σε οικονομική πρωτεύουσα της ευρύτερης περιοχής περνάει μέσα από τα μεγάλα έργα υποδομής που είτε υλοποιούνται αυτή τη στιγμή, είτε δρομολογούνται για το προσεχές διάστημα. Τα έργα αυτά θα μπορέσουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, έτσι ώστε η πόλη να γίνει ελκυστική στους επενδυτές και να αποκτήσει χαρακτηριστικά απαραίτητα για την ανάπτυξη κλάδων της οικονομίας όπως το εμπόριο και η βιομηχανία.

Η πρόσβαση της πόλης στη θάλασσα, το λιμάνι της, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για να λειτουργήσει η πόλη ως κόμβος διαμετακομιστικού εμπορίου. Η αναβάθμιση του λιμένα και η σύνδεση του με το οδικό – σιδηροδρομικό δίκτυο αποτελεί βασική προϋπόθεση για να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και να προσελκύσει διεθνή φορτία. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι στην κατεύθυνση αυτή και ο ρόλος του αναβαθμισμένου πλέον αεροδρομίου «Μακεδονία», ο εκσυγχρονισμός του οποίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Επιπρόσθετα, η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, η κατασκευή της περιφερειακής flyover, καθώς και η ολοκλήρωση του «πολύπαθου» μετρό της Θεσσαλονίκης, η οποία πλέον φαντάζει ρεαλιστική ακόμα και στον πλέον δύσπιστο κάτοικο της πόλης, θα μεταμορφώσουν πραγματικά τη Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια αλλάζοντάς της επίπεδο.

Στην Ελλάδα δυστυχώς, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να καθυστερούν σημαντικά μεγάλα έργα λόγω αντιδράσεων, προσφυγών ή και γραφειοκρατικών εμποδίων. Πρόκειται για κατάσταση η οποία πέρα από τις προφανείς καθυστερήσεις, δημιουργεί και αρνητική εικόνα σε όσους επιθυμούν να επενδύσουν τα χρήματα τους στη χώρα. Ας ελπίσουμε ότι τα προσεχή έτη θα υπάρξει αποφασιστικότητα και βούληση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα τα όποια προβλήματα ανακύπτουν και η αποπεράτωση των σχετικών έργων να γίνει βάσει των χρονοδιαγραμμάτων τους.

Προηγούμενο άρθροΣταύρος Καλαφάτης «Οραματιζόμαστε μια έξυπνη και περισσότερο πράσινη πόλη, ελκυστική για επενδυτές και επισκέπτες»
Επόμενο άρθροΤΑΣΟΣ ΤΖΗΚΑΣ, «Η φετινή διοργάνωση δίνει το έναυσμα της επανεκκίνησης, όχι μόνο της εκθεσιακής δραστηριότητας, αλλά και της ελληνικής οικονομίας»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ