Θεσσαλονίκη. Μια πρωτεύουσα – πόλη

Του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα

Βουλευτή Θεσσαλονίκης, Προέδρου Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

Θεσσαλονίκη. Μια πρωτεύουσα – πόλη τόσο λόγω της γεωγραφικής γεωπολιτικής θέσης της, όσο και λόγω της μακραίωνης ιστορίας και των δυνατοτήτων που συνδυάζει.

Οι βασικοί άξονες, στους οποίους ακουμπά το όραμά μας αλλά και η ρεαλιστική προοπτική για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης είναι οι εξής:

Η Θεσσαλονίκη Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού. Τα πανεπιστήμιά της, οι σημαντικοί θρησκευτικοί, αρχαιολογικοί, τουριστικοί χώροι που βρίσκονται στην Μακεδονία και την Βόρεια Ελλάδα όπως το Άγιον Όρος, η Βεργίνα, το Δίον, ο Όλυμπος, οι βυζαντινοί ναοί και τα μουσεία, δίνουν τεράστιες δυνατότητες για έναν τέτοιον ρόλο.

Η Θεσσαλονίκη Χρηματοοικονομικό και Χρηματοπιστωτικό Κέντρο. Μια «πόλη-στρατηγείο», έδρα επιχειρήσεων, φορέων, τραπεζών και γιατί όχι η έδρα ενός Βαλκανικού Χρηματιστηρίου.

Η Θεσσαλονίκη διεθνές Εμπορικό και Διαμετακομιστικό Κέντρο. Το λιμάνι, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας μετά τον Πειραιά, ο εμπορευματικός σιδηρόδρομος και οι οδικές μεταφορές επιτρέπουν από την Θεσσαλονίκη αγαθά και προϊόντα να μεταφέρονται σε πολύ σύντομο χρόνο στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Η Θεσσαλονίκη ήταν μια πόλη που, ως την δεκαετία του 1990, βρισκόταν κοντά στα σύνορα που χώριζαν διαφορετικούς κόσμους, διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές αντιλήψεις, πλάι σε χώρες του πρώην ανατολικού συνασπισμού. Μετά τις εξελίξεις εκείνης της δεκαετίας η Θεσσαλονίκη μετέτρεψε τα μειονεκτήματα σε ουσιαστικά συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Με τις αλλαγές που συντελέστηκαν στις χώρες του πρώην ανατολικού συνασπισμού η Θεσσαλονίκη βρέθηκε στο επίκεντρο μιας ευρύτερης περιοχής. Ως φυσικό επίνειο σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, λόγω της εγγύτητάς της με τις υπόλοιπες πρωτεύουσες των γειτονικών βαλκανικών κρατών – και όχι μόνον – η πρωτεύουσα της Μακεδονίας και της Βορείου Ελλάδος απέκτησε νομοτελειακά έναν πρωταγωνιστικό χαρακτήρα. Απομένει πια να της δοθούν οι δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει σε ολόκληρη την περιοχή.

Είναι σημαντικό να αντιληφθεί οποιοσδήποτε ότι η Θεσσαλονίκη ανταγωνίζεται τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά να διαδραματίσει στο εγγύς μέλλον αυτόν τον ρόλο της πρωτεύουσας. Αρκεί να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι προοπτικές για την ανάπτυξή της, δηλαδή να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές στην πόλη για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο. Πολλοί στέρησαν πολλά από την Θεσσαλονίκη τα προηγούμενα χρόνια. Κυβερνήσεις δεν έδωσαν στην πόλη ούτε την σημασία που της άξιζε ούτε τις δυνατότητες για να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς προς τα εμπρός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΜΕΤΡΟ της πόλης, που, σε αντίθεση με το ΜΕΤΡΟ της Αθήνας, θυμίζει το γιοφύρι της Άρτας.

Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι οι Θεσσαλονικείς απαιτούν να μην χαθεί και άλλος χρόνος. Το αθηνοκεντρικά δομημένο κράτος πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι τρία και πλέον εκατομμύρια Ελλήνων ζουν στην Βόρεια Ελλάδα, η οποία αποτελεί μια ευαίσθητη περιοχή, που πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας. Δεν πρόκειται απλώς για μια γεωγραφική περιοχή της Ελλάδος. Πρόκειται για εκείνην την περιοχή, που συνορεύει με τέσσερα κράτη, τα οποία στο παρελθόν δημιούργησαν – και κάποια συνεχίζουν να δημιουργούν έως σήμερα – σοβαρά προβλήματα στην χώρα μας. Πρόκειται για την περιοχή, στην οποία διαβιούν οι Έλληνες πολίτες – μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα – για τους οποίους η Άγκυρα στέλνει διαρκώς προκλητικά μηνύματα. Πρόκειται για την περιοχή που, με την Εγνατία Οδό και τα λιμάνια της, με πρώτο αυτό της Θεσσαλονίκης, ενώνει την Ανατολή με την Δύση, την Ασία με την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Για όλους αυτούς τους εθνικούς, στρατηγικούς, πολιτικούς και οικονομικούς λόγους η Θεσσαλονίκη θα διαδραματίσει, ούτως ή άλλως, νομοτελειακά ρόλο πρωταγωνίστριας πόλης. Όσο πιο γρήγορα της δοθούν οι δυνατότητες τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος, όχι μόνον για την Θεσσαλονίκη, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα.

Παλεύουμε, διεκδικούμε, απαιτούμε να δοθούν στην Θεσσαλονίκη οι δυνατότητες, ώστε όλα τα παραπάνω να γίνουν από ένα όραμα για την πόλη, πραγματικότητα.

Προηγούμενο άρθροΧρήστος Γιαννούλης

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση θα είχε στελεχώσει το δημόσιο σύστημα Υγείας με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, θα είχε δημιουργήσει περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, θα είχε επιτάξει τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, θα είχε κάνει ουσιαστική ιχνηλάτηση

Επόμενο άρθροΦΤΟΥ! ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΩ;;;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ