ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ…

Γράφει η Σοφία Γερμανού

Γεννήθηκα στη Σαλονίκη, όπως λέει και στο ομώνυμο τραγούδι του ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο αγαπημένος μας Νιόνιος. Γεννήθηκα, μεγάλωσα, κι αγάπησα αυτή την πόλη με τις χίλιες ομορφιές της, με τα χίλια καλά και τα χίλια στραβά της.

Μια πόλη πολύβουη, με ανθρώπους δραστήριους και δημιουργικούς, με πανεπιστήμια που διακρίνονται στον παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη, μια πόλη κατ’ ευφημισμό συμπρωτεύουσα και που ενώ μπορούσε δεν έγινε ποτέ η πρωτεύουσα των Βαλκανίων, αλλά παρέμεινε η πολύφερνη Νύμφη του Θερμαϊκού και η πρωτεύουσα της Μακεδονίας που όλοι την ορέγονται, την ερωτεύονται αλλά δεν την παντρεύονται… Αν και τα χρόνια περνάνε εντούτοις παραμένει όμορφη κι ελκυστική κι όλοι εμείς την αγαπάμε και δεν την έχουμε απλά στην καρδιά μας.

Η Θεσσαλονίκη είναι η καρδιά μας!!

Γεννήθηκα και περπάτησα τους δρόμους, τις γειτονιές, τα σοκάκια της κι έσκυψα πάνω από την ιστορία της, περπάτησα στην όμορφη επιτέλους παραλία της και κάθισα μαζί με τους νέους στην σκιά του Λευκού Πύργου κουβεντιάζοντας για το μέλλον μας σε αυτή την πόλη,παρακολουθώντας τα καραβάκια να πηγαινοέρχονται και αφήνοντας το βλέμμα να χαθεί στο Σαλονικιώτικο ηλιοβασίλεμα …

Γεννήθηκα στη Σαλονίκη και ο Σεπτέμβριος λένε είναι ο μήνας της πόλης. Εν αναμονή των εγκαινίων και της λειτουργίας της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και περιμένοντας τις νέες εξαγγελίες από τα χείλη του πρωθυπουργού. Εξαγγελίες που κάποτε θα πρέπει να γίνονται πράξεις και να μην τελειώνουν με την αναχώρηση των εκάστοτε κυβερνητικών κλιμακίων. Έργα που θα υλοποιούνται από ανθρώπους που αγαπάνε την πόλη κι έχουν Όραμα γι αυτή. Και δόξα τω Θεώ η πόλη έχει πολλούς που πρέπει να βάλουν πάνω από το προσωπικό και κομματικό τους συμφέρον τη Θεσσαλονίκη και όλοι μαζί να φροντίσουν ώστε η Θεσσαλονίκη να αναδειχθεί και να αποκτήσει την θέση που της αρμόζει, που της αξίζει και λόγω της θέσης και λόγω της ιστορίας της.

Δεν αρκούν λοιπόν τα λόγια, οι μακέτες και τα έργα βιτρίνας. Δεν αρκούν τα έργα που γίνονται παραμονές της ΔΕΘ και ολοκληρώνονται μέσα σε μια νύχτα… Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται έργα ουσίας που θα καλύπτουν το φάσμα όλων των δραστηριοτήτων της πόλης, από την καθαριότητα, την ανάπτυξη του λιμανιού, την προσέλκυση επενδύσεων, τα Πανεπιστήμια, τον Πολιτισμό.

Το SPEAKNEWS γεννήθηκε κι αυτό στη Σαλονίκη. Είναι γέννημα νέων ανθρώπων που αγαπάνε, πονάνε και προσπαθούν να δημιουργήσουν στην πόλη τους.

Αυτό το τεύχος του SPEAKNEWS είναι αφιερωμένο στην πόλη που αγαπάμε, και φιλοξενούμε συνεντεύξεις και άρθρα από ανθρώπους που ζούνε, αγαπάνε, υπηρέτησαν και υπηρετούν την πόλη από διάφορες θέσεις, κυβερνητικές και μη, έχουν όραμα για την πόλη, έκαναν και κάνουν τις δικές τους προσπάθειες, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε με αποτυχία. Ανεξαρτήτως πολιτικής παράταξης, θέσης ή ιδιότητας όλοι έχουν ένα κοινό σημείο. Αγαπούν τη Θεσσαλονίκη και θέλουν να συμβάλουν στην πρόοδο και την ανάπτυξή της.

Σίγουρα το Αθηναϊκό κράτος, η γραφειοκρατία και οι μανδαρίνοι, αν όχι για όλα, φταίνε για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη. Δε φταίνε όμως μόνο αυτοί. Φταίει και ο κακός μας εαυτός και οι πολίτες που δεν διεκδικούν δυναμικά αυτά που τους ανήκουν και ικανοποιούνται με τα ελάχιστα που τους παρέχει το κράτος.

Θεσσαλονίκη για μας δεν είναι μόνο το ιστορικό κέντρο και τα όρια του Δήμου, αλλά η ευρύτερη περιοχή με όλους τους όμορους Δήμους της. Θεσσαλονίκη είναι από το Κορδελιό και τη Μενεμένη, μέχρι την Καλαμαριά και την Περαία. Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο τα café bars, τα εστιατόρια και τα clubs, αλλά είναι και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Μέγαρο Μουσικής, το ΚΘΒΕ. Η ομορφιά της Νέας Παραλίας και τα στενά δρομάκια της Άνω Πόλης. Ο Λευκός Πύργος αλλά και οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου. Είναι η πόλη πριν και μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1922. Πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο. Η ιστορία της Θεσσαλονίκης μας διδάσκει πως αυτή η πόλη μπορεί να χωρέσει τα πάντα. Σε εμάς επαφίεται η ευθύνη, η υποχρέωση, να την φροντίσουμε, να καλλιεργήσουμε τα θετικά της και να ξεριζώσουμε τα αρνητικά, να γίνουμε δεκτικοί στο καινούριο, να την αναδείξουμε και να την χαρούμε επιτέλους στο ρόλο που της αξίζει.

Το SPEAKNEWS φιλοξενεί όλες τις απόψεις και τις θέσεις και κρίσεις των πολιτών της Θεσσαλονίκης, γιατί Η Θεσσαλονίκη είναι η καρδιά μας!


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΤεύχος 19, Σεπτέμβριος 2021
Επόμενο άρθροΚυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ «Η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ