Βαρουφάκης – ΔΕΘ : Η ρήξη είναι η αποτελεσματικότερη επένδυση για το μέλλον της πατρίδας μας

του Δημήτρη Χατζηκόρτσου

Ο Γιάννης Βαρουφάκης Γραμματέας του Μέρα 25 μιλώντας στην 85η ΔΕΘ τόνισε πως «Η ρήξη είναι η αποτελεσματικότερη επένδυση για το μέλλον της πατρίδας μας» ενώ, εξαπέλυσε και ευθεία επίθεση προς τον πρωθυπουργό υπογραμμίζοντας πως δεν θα υπάρξει καμία εκλογική συνεργασία με ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πρώτο μέρος των δηλώσεων του ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για «δικομματικό μνημονιακό λαϊκισμό», αναφέροντας «Η ολιγαρχία δεν νοιάζεται για το ποιος κατοικοεδρεύει στο Μαξίμου ή για το αν η κυβέρνηση αυτοαποκαλείται φιλελεύθερη ή αριστερή. Η ολιγαρχία καταλαβαίνει ότι χωρίς ρήξη καμία κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε φιλελεύθερη να είναι, ούτε βεβαίως αριστερή».

«Ο μόνος φόβος της ολιγαρχίας είναι η ρήξη»

«Το μόνο που φοβάται η ολιγαρχία είναι η ρήξη. Για αυτό το ΜέΡΑ25 μιλάει για Ρήξη. Και σε όσους ρωτάνε “γιατί ρήξη τώρα;” η απάντησή μας είναι απλή: Επειδή όσο πιο άμεσα γίνει η ρήξη τόσο μικρότερο το μακροπρόθεσμο κόστος για τη νεολαία μας, για την πατρίδα. Η ρήξη είναι η αποτελεσματικότερη επένδυση για το μέλλον της πατρίδας μας», ανέφερε.

Στη συνέχεια απέστειλε κάλεσμα προς τους πολίτες ώστε να συστρατευτούν στον αγώνα λέγοντας χαρακτηριστικά «Στο ΜέΡΑ25 εργαζόμαστε για την παλλαϊκή συστράτευση που θα βασίζεται σε κοινό πρόγραμμα ρήξης με την ολιγαρχία. Σε αυτή την συστράτευση χωρούν όλοι. Δεν χωρούν μόνο όσοι υπόσχονται πράγματα, τα οποία, για να γίνουν, απαιτούν την ρήξη την οποία… αποκλείουν».

Το δίλημμα Μητσοτάκη

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και στα πιθανά μετεκλογικά σενάρια επισήμανε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το εξής δίλημμα: «είτε να συγκυβερνήσει με τον κ. Τσίπρα, είτε να κάνει εκλογές ξανά και ξανά μέχρι να σχηματιστεί κάποια κυβέρνηση που θα κάνει λίγο-πολύ εκείνα που θα έκανε μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ».

«Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που παράγουν πλούτο και όχι οι κυβερνήσεις»

Εν συνεχεία των δηλώσεων του καυτηρίασε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ την προηγούμενη βδομάδα τονίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε ότι οι κυβερνήσεις δεν παράγουν πλούτο και ότι πλούτο παράγουν οι εργαζόμενοι και μίλησε για business plan της «Μητσοτάκης ΑΕ». Όπως είπε, «τα νέα ομόλογα του δημοσίου μοσχοπουλιούνται επειδή τα εκδίδει ένα πτωχευμένο κράτος, προσφέροντας υψηλότερες αποδόσεις που αντανακλούν την μη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους αλλά παράλληλα η ΕΚΤ εξασφαλίζει τους αγοραστές τους (υποσχόμενη να τους τα αγοράσει από την πρώτη στιγμή). Αυτό είναι το business plan της “Μητσοτάκης ΑΕ”. Όσο πιο πολύ βυθίζονται στα χρέη οι πολλοί, τα «κορόιδα», τόσο πιο μεγάλα κέρδη τσεπώνουν οι «δικοί» της άνθρωποι-ξένοι και Έλληνες. Η “Μητσοτάκης Α.Ε.” μοιράζει δίκαια μεταξύ των ημετέρων τα κέρδη που παράγονται λόγω της καταστροφής πλούτου και εισοδημάτων των πολλών».

«Όψιμο» το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους νέους

Ο Γραμματέας του Μέρα 25 προέβη και σε ξεκάθαρες κατηγορίες έναντι της κυβέρνησης για «όψιμο» ενδιαφέρον απέναντι στη νεολαία και υπογράμμισε: «Την ώρα που η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη τους κλέβει το μέλλον, εκείνος τους προσφέρει ψίχουλα και bytes – κατά το αμερικανικό bits & bytes. Έτσι φαίνεται του είπαν οι επικοινωνιολόγοι του ότι θα κερδίσει τη νεολαία. Όμως η νεολαία ήδη δίνει την απάντησή της στους δρόμους, στις πλατείες, στα αμφιθέατρα και, ναι, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και το μήνυμά τους στην “Μητσοτάκης ΑΕ” είναι: ΝΟ PASARAN. Δεν θα περάσετε κυρίες και κύριοι. Ξεχάστε το. Όσο και να καλλωπίζετε τους αριθμούς, ή να τους μοιράζετε καθρεφτάκια περνώντας τους για ιθαγενείς, η νεολαία αλλά και οι μεγαλύτεροι βλέπουν ότι στόχος των κυβερνώντων από το 2010 μέχρι σήμερα είναι ένας: η βύθιση τους όλο και περισσότερο στο χρέος και στην εξάρτηση».

4 προτάσεις για την ακρίβεια

Αναφορικά με την ανάσχεση της ακρίβειας ο κ. Βαρουφάκης κατέθεσε 4 προτάσεις. Αρχικά, πρότεινε ο ανώτατος συντελεστής ΦΠΑ από το 24% να μειωθεί στο 15%. Δευτερευόντως, ζήτησε αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή σε κατώτατο μισθό και επιδόματα χρησιμοποιώντας όχι τον επίσημο πληθωρισμό αλλά δείκτη τιμών των μικρομεσαίων νοικοκυριών. Παράλληλα, έθεσε την πρόταση για ακύρωση όλων των αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και επιβολή προστίμων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στα σούπερ μάρκετ.

Μαζικά δωρεάν τεστ για τον Covid -19

Κλείνοντας την εισήγηση του αναφέρθηκε στο θέμα της πανδημίας και κάλεσε την κυβέρνηση «να προβεί, έστω και τώρα, στη δημιουργία δημόσιου δικτύου κέντρων μαζικών δωρεάν τεστ και, παράλληλα, να πάψει να λέει έμμεσα στους εμβολιασμένους ότι δεν έχουν λόγο να κάνουν τεστ».

Επιπροσθέτως, «να προσφέρει στους διστακτικούς ανεμβολίαστους τη δυνατότητα για προεμβολιαστικό έλεγχο σε δημόσιο φορέα και να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης υπέρ του εμβολιασμού σε επιστημονική κι όχι προπαγανδιστική βάση. Επίσης να προβεί άμεσα στην ενίσχυση του ΕΣΥ με 8000 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να υπερβεί τον αυταρχισμό της καταβάλλοντας το 50% του μισθού τους στο υπό αναστολή ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό».

Δεν παρέλειψε για ακόμη μια φορά να τονίσει την αποτυχία του κυβερνητικού μοντέλου διαχείρισης της πανδημίας και την στήριξη του Μέρα 25 ως προς την προσπάθεια εμβολιασμού αλλά όχι στον διχασμό που φέρνουν τα πιστοποιητικά υγειονομικών φρονημάτων. «Αντί η κυβέρνηση να πείθει τον λαό να εμβολιαστεί με επιχειρήματα, στατιστικά στοιχεία και σεβασμό, εξαπολύει μείγμα απειλών και ύβρεων προς τους ανεμβολίαστους. Έτσι τους κάνει ακόμη πιο διστακτικούς».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΣτ. Καλαφάτης: ««Στη ΧΑΝΘ χτυπά εδώ και 100 χρόνια η καρδιά της Θεσσαλονίκης»
Επόμενο άρθρο2ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Η Στρατιωτική Ιστορία της Μεσογείου»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ