«Διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο» από τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Νότου

Δεσμεύσεις για δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή ανέλαβαν οι ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της EUMED 9 όπως ονομάζεται, στην οποία συμμετείχαν Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία και Σλοβενία. Η σύμβαση της Αθήνας που υπεγράφη από τους 9 Ευρωπαίους ηγέτες δίνει έμφαση στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Στη διακήρυξη οι ηγέτες των χωρών της Μεσογείου υπογράμμισαν την κοινή πεποίθησή τους πως η επείγουσα και φιλόδοξη παγκόσμια δράση σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών, ιδίως της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα, είναι πλέον, περισσότερο από ποτέ, αναγκαία για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης και για τη δημιουργία ενός ασφαλούς ευημερούντος, δίκαιου και βιώσιμου μέλλοντος για τις κοινωνίες μας κατά τον 21ο αιώνα, επί τη βάσει των προτύπων κυκλικής οικονομίας.

Οι ηγέτες επανέλαβαν τη σταθερή δέσμευσή τους στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και στον στόχο του περιορισμού αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ξεχωριστές αναφορές έγιναν στη βιοποικιλότητα, τα δάση, το θαλάσσιο περιβάλλον/γαλάζια οικονομία καθώς και την πολιτική προστασία, την πρόληψη και την ετοιμότητα.

Στο τέλος της διακήρυξης, «τονίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα ενίσχυσης και εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ των Μεσογειακών εταίρων, δεδομένου ότι οι προκλήσεις που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές έχουν κοινό προφίλ, είναι συχνά διασυνοριακές και απαιτούν πρωτοβουλίες για ανταλλαγή ειδικών, εξαγωγής διδαγμάτων, βέλτιστων πρακτικών, μέσων και εμπειρογνωμοσύνης».

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σχετικά με την σύνοδο ότι «Θα είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στην επίτευξη των σημαντικών στόχων που έχουμε θέσει, να έχουμε μετατρέψει την Ευρώπη στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως τα μέσα του αιώνα».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΔΕΘ: Βέλη κατά της κυβέρνησης ρίχνει η Φώφη Γεννηματά: “Η ΝΔ φτιάχνει μία Ελλάδα για λίγους”
Επόμενο άρθροΔΕΘ: Ο Τσίπρας προκαλεί τον πρωθυπουργό: Αν τολμά ο κ. Μητσοτάκης ας προκηρύξει εκλογές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ