AUKUS: Υποστήριξη των ΥΠΕΞ της Ε.Ε προς τη Γαλλία

του Δημήτρη Χατζηκόρτσου

Ξεκάθαρη στήριξη προς τη Γαλλία εξέφρασαν τα κράτη μέλη της Ε.Ε αναφορικά με την αναταραχή που έχει πυροδοτήσει η τριμερής συμφωνία για την ασφάλεια της Αυστραλίας, του ΗΒ και των ΗΠΑ.

Η συγκεκριμένη συμφωνία πυροδοτεί ένα ντόμινο εξελίξεων και αλλαγών που οδηγεί μια πρωτοφανή γεωπολιτική αλλαγή. Το διπλωματικό κόστος της τριμερούς αυτής συμφωνίας ενδέχεται να είναι μεγάλο για την Ουάσινγκτον. Το Παρίσι μένει εκτός από τους Αμερικάνους την στιγμή που η Γαλλία κατέχει κεντρικό ρόλο στον Ειρινικό. Η πρώτη αντίδραση Μακρόν που μεγαλώνει το ρήγμα των ευρωατλαντικών σχέσεων αφορά το «χαρτί της ευρωπαϊκής αμυντικής αυτονομίας». Το βασικότερο όμως, είναι ότι παρά το κόστος, η συμφωνία δεν θα μπορέσει να επιτύχει τον αληθινό σκοπό της, ο οποίος δεν είναι άλλος από την αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων στον Ειρηνικό.

Οι χώρες μέλη όπως ήταν αναμενόμενο τάχθηκαν στο πλευρό της Γαλλίας ενώ, ακόμη και η Γερμανία που συνήθως κρατά μια ουδέτερη και πιο διπλωματική στάση αυτή τη φορά δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Αντιλαμβάνεται η Γερμανία πως η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί πλήγμα όχι μόνο για τη Γαλλία αλλά για ολόκληρη την Ε.Ε. Ένας ακόμη παράγοντας που ίσως έπαιξε κάποιο ρόλο είναι πως η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε αποδρομή.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ αφότου εξέφρασε την αλληλεγγύη των κρατών μελών προς το Παρίσι, συνάντησε την υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίσε Πέιν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Εκεί εξέφρασε «την απογοήτευσή του» για τον αποκλεισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένας αποκλεισμός που σχεδιάστηκε πίσω από την πλάτη κάποιων εκ των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της G7 τον Ιούνιο στην Κορνουάλη.

Αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση περιθωριοποιείται ή αλλιώς καλείται να βρει το δικό της βηματισμό. Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε: «η ΕΕ πρέπει να πάρει διδάγματα και να αποκτήσει την πολιτική βούληση να δημιουργήσει τη δική της στρατιωτική δύναμη για να επεκταθεί σε μελλοντικές κρίσεις». Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι με αφορμή την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ συμφώνησε για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης αποτελούμενη από πέντε χιλιάδες στρατιώτες.

Αναμένοντας το τηλεφώνημα Μακρόν Μπάιντεν

Με τις εξελίξεις να διαδέχονται η μία την άλλη πλέον, τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί στην επικείμενη τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν – Μπάιντεν. Αυτή μπορεί να λάβει χώρα από στιγμή σε στιγμή, ύστερα από το αίτημα του Αμερικανού προέδρου.

Ο τουλάχιστον συμβιβαστικός Τζο Μπάιντεν δεν μπορεί να αλλάξει αυτό που συντελέστηκε. Η συμφωνία AUKUS προβλέπει ένα ευρύ φάσμα διπλωματικής και τεχνολογικής συνεργασίας των τριών χωρών, από την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο έως την τεχνητή νοημοσύνη. Στον πυρήνα της, όμως, βρίσκεται η έναρξη διαβουλεύσεων που θα επιτρέψουν στην Αυστραλία να αποκτήσει πυρηνoκίνητα υποβρύχια. Ως συνέπεια αυτού, ακυρώθηκε η παραγγελία της Αυστραλίας προς τη Γαλλία για υποβρύχια ύψους 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΦωτιά στη Νέα Μάκρη: Ισχυρές ενδείξεις για εμπρησμό
Επόμενο άρθροΚεραμέως: Πάνω από 82% των εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένοι – Αναλυτικά η πορεία εμβολιασμών σε μαθητές, φοιτητές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ