Τελετή Αποκαλυπτηρίων Μνημείου του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη στον Δήμο Παύλου Μελά

του Δημήτρη Χατζηκόρτσου

Επίσημη τελετή για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Εθνομάρτυρα του Πόντου Νίκου Καπετανίδη, πραγματοποιήθηκε στο πρώην στρατόπεδο και υπό δημιουργία Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 από τον Δήμο Παύλου Μελά σε συνεργασία με το νεοϊδρυθέντα σύλλογο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης».

Το μνημείο ύψους 4.5 μέτρων, είναι έργο του διαπρεπούς γλύπτη Γιώργου Κικώτη. Η ημερομηνία που επελέγη για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου δεν είναι τυχαία, αφού συμπίπτει ακριβώς με την επέτειο των 100 χρόνων από την ημέρα της εκτέλεσής του στην αγχόνη των Κεμαλικών Δικαστηρίων της Αμασείας, την 21η Σεπτεμβρίου 1921. Όσο για την θέση του μνημείου, το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά είναι ο πλέον ιδανικός τόπος για τη φιλοξενία του, καθώς στο χώρο του θα κατασκευαστεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και ο Δήμος Παύλου Μελά είναι ο συμπαγέστερος πληθυσμιακά σε προσφυγικό στοιχείο ανά την Ελλάδα.

Ποιος ήταν ο Νίκος Καπετανίδης

Ο Νίκος Καπετανίδης γεννήθηκε στην Ριζούντα της Τραπεζούντας το 1889. Δημοσιογράφος και Εκδότης, δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά και χωρίς φόβο για τις βιαιότητες των Τούρκων κατά των Ελλήνων του Πόντου. Για αυτή του τη στάση συνελήφθη το 1921, και μετά από δίκη-παρωδία οδηγήθηκε στην αγχόνη στις 21 Σεπτεμβρίου 1921.

Σταύρος Καλαφάτης: Στα εθνικά μας ζητήματα βάλαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και δεν κάνουμε βήμα πίσω

“Όλα όσα γνωρίζουμε για τον Νίκο Καπετανίδη μας λένε ότι δεν έκανε βήμα πίσω. Κι αυτό το μήνυμα είναι που διατηρούμε κι εμείς σήμερα. Γιατί είναι σήμερα που συνεχίζεται η τουρκική βουλιμία σε βάρος των χωρών της ευρύτερης γειτονιάς μας. Είναι σήμερα που συνεχίζεται η κατοχή κυπριακών εδαφών. Είναι σήμερα που συνεχίζονται αλλεπάλληλες προκλήσεις ,αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Στα εθνικά μας ζητήματα βάλαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και από τις γραμμές αυτές -όπως κι ο Νίκος Καπετανίδης- δεν κάνουμε βήμα πίσω”, τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης ο οποίος, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Εθνομάρτυρα του Πόντου Νίκου Καπετανίδη.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΠήρε το ντέρμπι ο Άρης – Συνέχισαν με νίκες Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ
Επόμενο άρθρο«Σε δημιουργικό κλίμα» η συνάντηση Αναστασιάδη-Γκουτιέρες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ