Τούρκοι ψαράδες 500 μέτρα έξω από τη Λέσβο – Βέλη κατά της Κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ

του Δημήτρη Χατζηκόρτσου

Ακάθεκτες συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Καθημερινά Έλληνες ψαράδες έρχονται αντιμέτωποι με τουρκικά σκάφη που φτάνουν σε απόσταση αναπνοής από τη Λέσβο με την αιτιολογία του ψαρέματος.

Σε βίντεο ντοκουμέντο που δημοσίευσε ο ΣΚΑΪ και δείχνει περιστατικό πριν από 20 ημέρες, δείχνει τουρκικά αλιευτικά να ψαρεύουν σε ελληνικά νερά και να τραβούν τα δίχτυα των Ελλήνων ψαράδων. 

Αναλυτικότερα, τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν εισβάλλοντας στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Προκλητικά φτάνουν ακόμη και σε απόσταση 500 μέτρων από τους Έλληνες ψαράδες, τραβώντας τα δίχτυα τους. Όπως υποστηρίζουν ντόπιοι κάτοικοι της Λέσβου τα συγκεκριμένα φαινόμενα αποτελούν σχεδόν καθημερινότητα το τελευταίο διάστημα και είναι περιστατικά σαν και αυτό τα οποία οδήγησαν στο ελληνικό διάβημα.

Αναφορικά με τις νέες προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας, με τους Τούρκους ψαράδες στα ελληνικά ύδατα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 υπογράμμισε πως «μετά από ένα διάλειμμα κάποιων μηνών είναι φανερό ότι ο κ. Ερντογάν επιστρέφει όχι μόνο στη ρητορική της έντασης, αλλά και σε πράξεις που προκαλούν ένταση, όπως τα συγκεκριμένα περιστατικά με τους ψαράδες. Δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, είναι μια διαχρονική στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας, ιδίως τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Όμως, το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται παντού και προστατεύει τα δικαιώματα των Ελλήνων ψαράδων. Είναι σημαντικό ότι στα τελευταία δύο χρόνια, έχουν μειωθεί περίπου στο 50% τα περιστατικά παρενόχλησης. Από 898 το 2019, το 2021, μέχρι σήμερα, έχουμε 420. Κάτι που οφείλεται στην αυξημένη επιτήρηση, στα άμεσα αντανακλαστικά των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, αλλά και στα νέα πλωτά μέσα και τον σύγχρονο εξοπλισμό που προμηθευτήκαμε».

Εν συνεχεία, πρόσθεσε ότι για τα περιστατικά αυτά η Ελλάδα, μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία οφείλει να επιβάλει κυρώσεις.

«Η χώρα μας έχει προβεί και σε διάβημα, διότι θέλουμε να γίνει γνωστό το τι ακριβώς επιχειρεί να κάνει η Τουρκία στο Αιγαίο», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Η Ελλάδα κινείται σε δύο επίπεδα

«Στο Διπλωματικό, για να αναδείξει για μια ακόμη φορά τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία και στο επιχειρησιακό, όπου προασπίζουμε τον Εθνικό χώρο και τα συμφέροντα της πατρίδας μας», επισήμανε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

ΣΥΡΙΖΑ : Αδρανής η κυβέρνηση

Από την μεριά της η Αντιπολίτευση εξαπολύει βέλη κατά της κυβέρνησης μιλώντας για χαρακτηριστική αδράνεια έναντι της προκλητικότητας των τούρκων ψαράδων.

Πιο αναλυτικά, σε κοινή δήλωσή τους, οι τομεάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σταύρος Αραχωβίτης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Νεκτάριος Σαντορινιός αναφέρουν: «Η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, αντί να ανοίξει μέτωπο κατά του προβλήματος της παράνομης αλίευσης στα ελληνικά εγχώρια ύδατα από Τούρκους ψαράδες, το οποίο έχει ενταθεί επί των ημερών της, επιλέγει να ανοίξει μέτωπο στο εσωτερικό της χώρας και να διχάσει ανεπίτρεπτα με μόνο σκοπό να αποφύγει τις ευθύνες της για την ολιγωρία που επιδεικνύει».

«Διαδίδει ψευδώς ότι αδυνατεί να αντιμετωπίσει την παράνομη είσοδό τους στα ελληνικά χωρικά ύδατα, δήθεν λόγω της κατάργησης του άρθρου 401 του παλαιού ΠΚ», υποστηρίζουν και προσθέτουν: «Κρύβεται έτσι πίσω από μια δικαιολογία, γνωρίζοντας ότι η διάταξη αυτή αφενός είχε περιπέσει σε αχρησία και δεν τύχαινε εφαρμογής στην πράξη και αφετέρου προέβλεπε ιδιαίτερα χαμηλή, μη αποτρεπτική ποινή για τέτοιες ενέργειες, δηλ. χρηματική ποινή ή ποινή φυλάκισης από 10 ημέρες έως 6 μήνες η οποία εξ ορισμού πάντοτε αναστελλόταν και δεν εκτιόταν. Αποκρύπτει δε ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (ΝΔ 420/1970, Κανονισμός 1005/2008 Ε.Ε./29/9/2008) είναι επαρκές για την αντιμετώπιση παράνομων πρακτικών»

Κλείνοντας, σημειώνουν ότι «το Λιμενικό Σώμα, έχοντας την ευθύνη της αστυνόμευσης των θαλασσίων συνόρων, μπορεί να εφαρμόζει τις διατάξεις του άρθρου 83, ν. 3386/2005 για την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στην αιγιαλίτιδα ζώνη και έτσι έγκαιρα, πριν καν την επιχείρηση αλίευσης, να αποτρέπει τα τουρκικά σκάφη, βάσει ενός νόμου που απειλεί πολύ βαρύτερη ποινή (φυλάκιση 3 μηνών έως 5 ετών με ποινές που δεν αναστέλλονται)».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθρο3ο BALKAN FORUM στη Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθροΠήρε το ντέρμπι ο Άρης – Συνέχισαν με νίκες Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ