«Η Ελλάδα μπαίνει σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό επιθυμούμε για όλους τους γείτονες μας»

Σταύρος Καλαφάτης στο 3οBalkanForum

της Έλενας Χελβατζόγλου

Με αισιοδοξία και στόχους για νέους ρυθμούς ανάπτυξης ξεκίνησε σήμερα (24/9) το 3οBalkanForum στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου οι λαοί των Βαλκανίων «να συνεργαστούν, να συνομιλήσουν και να συμβαδίσουν στον νέο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν κρατικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων και επιχειρήσεων των χωρών της Βαλκανικής. Την πρώτη μέρα των εργασιών του 3ου Balkan Forum μίλησαν, από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, οι υφυπουργοί Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ταμείου Συνοχής, Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Γιώργος Ζερβός.

Ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης στην εισαγωγική του τοποθέτηση τόνισε ότι : «Οι Έλληνες αλλά και οι λαοί της γειτονιάς μας περάσαμε δύσκολες στιγμές. Μέσα από την πανδημία θρηνήσαμε τις απώλειες συμπολιτών μας, πληγήκαν οι οικονομίες μας, πολλές χώρες μπήκαν σε βαθιά ύφεση. Σιγά Σιγά αρχίζουμε και ανακτούμε το χαμένο έδαφος. Χάρη στον εμβολιασμό έχουμε τη δυνατότητα να δούμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και να αρχίσουμε σιγά σιγά να μπαίνουμε και σε ρυθμούς ανάπτυξης. Η Ελλάδα το κάνει αυτό, μπαίνει σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό επιθυμούμε για όλους τους γείτονες μας. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της σημερινής εκδήλωσης: να συνεργαστούμε, να συνομιλήσουμε, και να συμβαδίσουμε σε αυτόν τον νέο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Αισιοδοξούμε ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».

Ο αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης ανέφερε ότι: «Η Θεσσαλονίκη έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο στην ελληνική πολιτική σε ό,τι αφορά τα δυτικά Βαλκάνια από το 2003 έχουμε τονίσει την πίστη μας στη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες τις Βαλκανικής, το κάνουμε και σήμερα υποστηρίζοντας την πρόοδο, την ευημερία των λαών των Βαλκανίων και την πορεία όλων των χωρών, ειδικότερα των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Η οικονομική ανάπτυξη, η αύξηση των εξαγωγών, η διεθνοποίηση της οικονομίας μας, η μεγάλη και σκληρή δουλειά που έχουμε κάνει που έχει σαν αποτύπωμα της φοράς της χώρας μας. Εύχομαι το συνέδριο αυτό να αποτελέσει μία αφορμή για περεταίρω συνεργασίες και περισσότερη ανάπτυξη προς όφελος όλων των λαών της Βαλκανικής».

Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής σχολίασε ότι : «Η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα των Βαλκανίων, η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη και η πιο παλιά σταθερή δημοκρατία, μέλος του ΝΑΤΟ, μέλος της ΕΕ. Οφείλουμε να έχουμε τέτοιες πρωτοβουλίες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς και το Υπουργείο Εξωτερικών φροντίζουμε ώστε η Ελλάδα να ξανά γίνει πρωταγωνίστρια στα Βαλκάνια σε όλα τα επίπεδα και πολιτικά και οικονομικά και επενδυτικά. Ο κύριος Καλαφάτης διοργανώνει ένα πολύ σημαντικό συνέδριο το οποίο αποτελεί την έναρξη για το Βαλκανικό tour που θέλουμε να κάνουμε ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τα Δυτικά Βαλκάνια σε τροχιά Ευρώπης, σε τροχιά δυτικού τρόπου ζωής και σε τροχιά της οικονομικής ανάπτυξης».

Ο υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς επεσήμανε πως : «Η εξωστρέφεια αλλά ο οργανωμένος τρόπος με τον οποίο η παρούσα κυβέρνηση χειρίζεται τα ζητήματα της επιχειρηματικότητας , νομίζουμε ότι έχει γίνει με τα αποτελέσματα του αντιληπτός σε όλους. Όμως αν πραγματικά επιθυμούμε να δούμε τη βόρειο Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη ακόμα πιο ισχυρή στην παρουσία της στην οικονομική στα Βαλκάνια, αυτό που είναι βέβαιο κι έχει ήδη συμβεί είναι ότι η Θεσσαλονίκη, η βόρειος Ελλάδα αναπτύσσεται σε έναν πυλώνα της ψηφιακής διακυβέρνησης, σε έναν πυλώνα της σύγχρονης τεχνολογίας, της πληροφορικής, στην ευρύτερη περιοχή κι αυτό είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων παρεμβάσεων που γίνανε και συγκεκριμένων επενδύσεων, οι οποίες είτε έχουν συμβεί είτε είναι σε εξέλιξη. Οπότε η ψηφιακή διακυβέρνηση όπως την προσεγγίζουμε και όπως την αντιλαμβανόμαστε μέσα από τις επενδύσεις που γίνονται είναι μια πραγματικότητα είναι μία πραγματικότητα για τη βόρειο Ελλάδα και θεωρούμε ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ τη συνολική προσπάθεια όλων των παραγόντων για την ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια, για την ακόμα μεγαλύτερη και ισχυρότερη ανάπτυξη».

Το φόρουμ διαρθρώνεται σε συνολικά τέσσερις θεματικές ενότητες:

• «Διασυνοριακό green deal – πράσινη επιχειρηματικότητα, αειφόρος ανάπτυξη, κυκλική οικονομία»,

• «Έξυπνες πρακτικές διασυνοριακής συνεργασίας με τουριστικό -αγροδιατροφικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα για τους πολίτες των Βαλκανίων»,

• «Ο ρόλος της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών στην ανάπτυξη των υποδομών και των δικτύων τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027» και

• «Οι νέες προοπτικές- πολιτικές συνοχής και τα αναπτυξιακά έργα για την ενδυνάμωση της διαπεριφερειακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΛήξαν το θέμα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής για την κυβέρνηση
Επόμενο άρθροΜε Αναν-ικές προεκτάσεις ο διορισμός του Χρ. Στυλιανίδη από τον Μητσοτάκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ