Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

του Δημήτρη Χατζηκόρτσου

«Είμαστε αντιμέτωποι με το παράνομο casus belli»

Την επιθετικότητα της Τουρκίας τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ομιλίας του στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά:

«Η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε το Διεθνές Δίκαιο στις σχέσεις της με τους γείτονές της και με την Τουρκία. Όμως είμαστε αντιμέτωποι με το παράνομο casus belli».

«Έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο. Αυτό είναι το ισχυρότερο πειστήριο πως τέτοιες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν εάν συμφωνήσουμε πως γνώμονας της λύσης της μόνης διαφοράς μας είναι το διεθνές δίκαιο. Δεν πρέπει να επαναληφθεί η ένταση, που καλλιέργησε η Τουρκία τον προηγούμενο χρόνο».

Ακόμη πρόσθεσε:

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα την ώρα που θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τομείς συνεργασίας με την Τουρκία, όπως η κλιματική κρίση και το Μεταναστευτικό. Υπάρχουν πολλά που οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν μαζί».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό:

«Είμαι λιγότερο αισιόδοξος για το Κυπριακό, γιατί η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Ελλάδα εξακολουθεί να υποστηρίζει τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για λύση στο πολιτικό πρόβλημα επί τη βάσει της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

«Όποια λύση εκτός αυτού του πλαισίου, όπως η λύση των δύο κρατών, είναι απαράδεκτη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της πανδημίας:

«Η ελπίδα γεννιέται μέσα από τη συνεργασία. Για πρώτη φορά ο πλανήτης ένωσε τις δυνάμεις του και παρήγαγε σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλά και ασφαλή εμβόλια» και συμπλήρωσε:

«Συμφωνήσαμε ως Ευρωπαίοι σε ένα άνευ προηγουμένου πακέτο οικονομικής στήριξης, που πήρε τη μορφή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ συμφωνήσαμε και στη δημιουργία κοινού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού».

Για την κλιματική κρίση ο πρωθυπουργός σχολίασε:

«Συζητάμε επίσης για το μείζον θέμα της κλιματικής κρίσης, προκειμένου να αποφύγουμε μία καταστροφή ανυπολόγιστων διαστάσεων. Η εμπειρία του κορωνοϊού απέδειξε πως η συλλογική μας αντίδραση μπορεί να επιτύχει, και αυτό πρέπει να κάνουμε και για το κλίμα”.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού εδώ:


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθρο«Όταν έχεις έναν επεκτατικό γείτονα,πρέπει να έχεις ικανή αποτρεπτική ισχύ»
Επόμενο άρθρο«Για εμάς, υπάρχει μόνο ένα Σχέδιο, η επίτευξη μιας διευθέτησης στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ