Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στην Γερμανία

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναδεικνύονται νικητές των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στη Γερμανία, με πολύ μικρό προβάδισμα έναντι των χριστιανοδημοκρατών (CDU,CSU), του κόμματος της απερχόμενης καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ. Η εκλογική αναμέτρηση είχε στοιχεία θρίλερ, αφού τα exit polls που δημοσιεύονταν κατά τη διάρκεια της ημέρας, πριν την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, προέβλεπαν ισοπαλία μεταξύ των δύο κομμάτων.

Αφού καταμετρήθηκαν όλες οι ψήφοι, το SPD συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια. Έπειτα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση, τα CDU/CSU έλαβαν 24,1% (-8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές). Αυτή ήταν η χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους.

Αντίθετα το υψηλότερο ποσοστό της ιστορίας τους καταγράφουν οι Πράσινοι, αφού εξασφαλίζουν το 14,8% των ψήφων και αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής, και προφανώς σε βασικό ρυθμιστή των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, για σχηματισμό κυβέρνησης.

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) συγκέντρωσε το 11,5% των ψήφων, ενώ το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σημείωσε πτώση, με ποσοστό ψήφων 10,3%. Το κόμμα Η Αριστερά πέφτει στο 4,9%.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι το κόμμα του κατήγαγε μεγάλη επιτυχία και ότι «οι ψηφοφόροι έδειξαν ότι θέλουν αλλαγή κυβέρνησης και καγκελάριο τον ίδιο».

Ο υποψήφιος των χριστιανοδημοκρατών Άρμιν Λάσετ από τη μεριά του δήλωσε πως δεν είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα μεν, αλλά πρόσθεσε πως θα προσπαθήσει να σχηματίσει συμμαχία η οποία «θα επιτρέπει σε όλους» τους συμμετέχοντες «να μην αθετήσουν τις υποσχέσεις προς τους ψηφοφόρους τους».

Γεγονός είναι πως το γερμανικό σύνταγμα δίνει στο CDU την δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, παρά την ήττα στις εκλογές. Η επόμενη περίοδος αναμένεται δύσκολη, με έντονες διαπραγματεύσεις, και ίσως διαρκέσει περισσότερο από ότι θα ήθελαν οι ηγεσίες των κομμάτων και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι. Ενδεικτικό είναι ότι το  2017 χρειάστηκαν 171 ημέρες για να συμφωνήσουν CDU/CSU και SPD να σχηματίσουν συνασπισμό.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθρο«Για εμάς, υπάρχει μόνο ένα Σχέδιο, η επίτευξη μιας διευθέτησης στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα”
Επόμενο άρθροΣτο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ