Ανοιχτή από σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου

του Δημήτρη Χατζηκόρτσου

Σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου, ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19, στους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.

Στη βαθμιαία μείωση των προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού βασίζεται το σκεπτικό της γνωμοδότησης για τον εμβολιασμό που παρατηρείται μετά τους 6 μήνες και για τους υγειονομικούς στην έκθεσή τους στον ιό.

Οι ομάδες που εμβολιάζονται με την 3η δόση είναι αυτές των ανοσοκατασταλμένων και όσοι διαμένουν στις Μονάδες Χρόνιας Φροντίδας ηλικιωμένων. Στα ανοσοκατασταλμένα άτομα μπορεί ο εμβολιασμός να γίνει και ένα μήνα μετά από τη χορήγηση της 2ης δόσης.

Ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος αν έχουν γίνει δύο δόσεις ή μία δόση με το μονοδοσικό εμβόλιο και έτσι η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική. Ωστόσο αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί το ποσοστό προστασίας.

Όσον αφορά, το εμβόλιο που χορηγείται ως 3η δόση, είναι το mRNA εμβόλιο της Pfizer, το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο με το εμβόλιο που έχει χρησιμοποιηθεί στον βασικό εμβολιασμό. Πιο συγκεκριμένα, δεν έχει αναθεωρηθεί η σύνθεση του εμβολίου λόγω μεταλλάξεων, αφού έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για την προστασία και από τη σοβαρή νόσο και από το θάνατο και για τις μεταλλάξεις και κυρίως για την «Δέλτα» που είναι η επικρατούσα.

Εν προκειμένω, τα άτομα που έχουνε εμβολιαστεί με εμβόλιο Pfizer, Moderna ή Astra Zeneca, θα λάβουν την 3η δόση με mRNΑ εμβόλιο της Pfizer. Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson οι ειδικοί είναι σε αναμονή των συστάσεων. Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ότι θα είναι πάλι ή με mRNA ή με το ίδιο εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Αναφορικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες, παραμένουν ίδιες δηλαδή ο πόνος, η ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού και χαρακτηρίζονται ως ηπιότερες συγκριτικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την πρώτη ή τη δεύτερη δόση.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Σε “φρούριο” μετατρέπεται το σχολείο – Κανονική η διεξαγωγή των μαθημάτων
Επόμενο άρθρο“Παιχνίδι του Καλαμαριού” Η πιο ανατρεπτικά βίαιη σειρά που σαρώνει στο Netflix

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ