Στ. Καλαφάτης στη Δράμα: «Η Ελλάδα γίνεται σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ»

Τίμησαν τα θύματα της βουλγαρικής θηριωδίας στη Χωριστή Δράμας

Στις Εκδηλώσεις Μνήμης της 80ης Επετείου για τα Θύματα της Βουλγαρικής Θηριωδίας, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 1941, στο δήμο Δράμας, παρέστη σήμερα ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Βουλγαρική κατοχή

Μετά την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα και την ακόλουθη επικράτηση της Βέρμαχτ, η χώρα χωρίστηκε σε τρεις ζώνες κατοχής: γερμανική, βουλγαρική και ιταλική. Η Βουλγαρία έλαβε την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (πλην ενός κομματιού του Νομού Έβρου κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, περιοχές που από δεκαετίες αποτελούσαν στόχο του βουλγαρικού αλυτρωτισμού και είχαν περιέλθει βραχυπρόθεσμα υπό την κατοχή του βουλγαρικού κράτους μετά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο και κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η βουλγαρική κατοχή συνοδεύτηκε από μια σειρά μέτρων εναντίον του ελληνικού πληθυσμού: μεταξύ άλλων καταλύθηκαν οι ελληνικές αρχές και απελάθηκαν οι Έλληνες διανοούμενοι, επιστήμονες, αρχιερείς, κληρικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, επιβλήθηκε η χρήση της βουλγαρικής γλώσσας με την ταυτόχρονη απαγόρευση της ελληνικής και την επιβολή προστίμων στους παραβάτες, τα ελληνικά σχολεία έκλεισαν και αντικαταστάθηκαν από βουλγαρικά, απαγορεύθηκαν ακόμη η κατοχή ελληνικών βιβλίων ιστορίας και η λειτουργία ελληνικών τυπογραφείων, ενώ οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να υιοθετήσουν βουλγαρικές καταλήξεις στα επίθετά τους. Παράλληλα, εφαρμόστηκε τακτική εποικισμού με Βούλγαρους, στους οποίους δόθηκαν οι περιουσίες των Ελλήνων που είχαν εγκαταλείψει την περιοχή.

Τη θυσία των θυμάτων της Βουλγαρικής θηριωδίας της 29ης Σεπτεμβρίου 1941 τίμησε χθες η Ιερά Μητρόπολη Δράμας. Το πρωί της Τετάρτης στον ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο των φονευθέντων Δραμινών.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων από τους Βουλγάρους (στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και 28ης Οκτωβρίου) στο οποίο βρίσκονται κατατεθειμένα τα οστά των φονευθέντων.

Μεταξύ άλλων στη τελετή μνήμης παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό: Η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝ.ΑΛ Χαρά Κεφαλίδου, ο Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο Αντιδήμαρχος Δράμας Μιχάλης Τάσσου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής και Πρασίνου Δ. Δράμας και ο Επικεφαλής Παράταξης ¨ Πόλη + Ζωή¨ Κυριάκος Χαρακίδης.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης. Μετά το Αρχιερατικό Μνημόσυνο ο κ. Καλαφάτης δήλωσε:

«Παρά τα 80 χρόνια που κύλησαν, οι μνήμες είναι ζωντανές και οι Έλληνες τιμούμε τους νεκρούς και τα θύματα της αιματηρής θηριωδίας. Από τη μαρτυρική πόλη της Δράμας, στέλνουμε σήμερα μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση.

Οι Έλληνες επιζητούμε την ειρήνη και τη συνεργασία με τους γείτονές μας, αλλά επιμένουμε αταλάντευτα στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν υποχωρούμε σε αυθαίρετες διεκδικήσεις και δεν εγκαταλείπουμε ούτε σπιθαμή εδάφους, θάλασσας ή αέρα.

Ενισχύουμε τις διεθνείς συμμαχίες και ενδυναμώνουμε την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, προχωρώντας σε ιστορικής σημασίας συμφωνίες, όπως νέα στρατηγική σχέση με τη Γαλλία, με πρόβλεψη αμοιβαίας συνδρομής και την προμήθεια σύγχρονων αεροσκαφών και φρεγατών. Η Ελλάδα γίνεται σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ».

Στη συνέχεια ο κ. Καλαφάτης μετέβη στο Μαρτυρικό Δοξάτο Δράμας, όπου τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση για τους σφαγιασθέντες το 1941.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, υπογράμμισε: «Τιμούμε, σήμερα, τη μνήμη των 350 παλικαριών που εκτέλεσε ο Βουλγαρικός στρατός κατοχής τέτοια μέρα το 1941. Τιμούμε τα, συνολικά, 1.124 θύματα του Δοξάτου, κατά τη διάρκεια των Βουλγαρικών κατοχών. Οι αθώες ψυχές των θυμάτων του Δοξάτου στέλνουν μηνύματα αποφασιστικότητας και ενότητας όλων των Ελλήνων, με ξεκάθαρες θέσεις όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΑγωγή από την Υπουργό Παιδείας κατά εκπαιδευτικών για την «απεργία-αποχή» από την αξιολόγηση
Επόμενο άρθροΤους Έλληνες Ολυμπιονίκες του Τόκιο τίμησε σήμερα η Βουλή των Ελλήνων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ