Η Κύπρος γιορτάζει την 61η επέτειο ανεξαρτησίας της – Επιστολή Μπάιντεν σε Αναστασιάδη

του Δημήτρη Χατζηκόρτσου

«Εύχομαι σύντομα να είμαστε σε θέση να γιορτάζουμε απαλλαγμένοι από την κατοχή και την επιβουλή που καταγράφεται από την Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, κατά την ομιλία του μετά την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση για την 61η επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Γιορτάζουμε σήμερα την 61η επέτειο από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενός κράτους που δημιουργήθηκε σαν αποτέλεσμα του αγώνος για αποτίναξη του αποικιακού ζυγού. Τιμή και δόξα σε όσους έδωσαν τη ζωή τους και υπερασπίστηκαν την κυριαρχία και ακεραιότητα όταν χρειάστηκε και κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Είναι καλά γνωστό ότι 61 χρόνια περάσαμε δοκιμασίες, ξεκινήσαμε από μια φτωχή αποικία για να είμαστε σήμερα ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος με δομές με θεσμούς διεθνείς σχέσεις».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε μήνυμα και προς τους τουρκοκύπριους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εύχεται «να συνειδητοποιήσουν το συντομότερο τον δύσκολο δρόμο που τους επέλεξε να ακολουθήσουν, όχι η δική τους βούληση αλλά η βούληση όσων θέλουν να μετατρέψουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε τουρκικό προτεκτοράτο».

Ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελληνική κυβέρνηση σημείωσε πως «θα συνεχίσουμε και θα εμβαθύνουμε τη διμερή αμυντική συνεργασία μας που βασίζεται στην αδελφική και στρατηγική σχέση μας για αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης και απειλής».

Επιστολή Μπάιντεν σε Αναστασιάδη: Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν τη συνολική λύση του Κυπριακού

Συγχαρητήρια επιστολή έστειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, επ’ αφορμή της επετείου, με την οποία εκφράζει τη στήριξη των ΗΠΑ αναφορικά με τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη μίας συνολικής λύσης του Κυπριακού.

Αναλυτικότερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ τρέφουν βαθιά εκτίμηση για τη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και για τον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα σας στην προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Συνεχίζω να παρακολουθώ τις εξελίξεις στην Κύπρο και στην περιοχή και προσβλέπω στη συνέχιση της ενίσχυσης και διεύρυνσης των διμερών σχέσεών μας, καθώς επίσης και της συνεργασίας μας στον τομέα της ασφάλειας κατά το επόμενο έτος».

Στη συνέχεια της επιστολής του ο Αμερικανός Πρόεδρος προσθέτει ότι, όπως επαναβεβαιώθηκε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το καλοκαίρι, «συνεχίζουμε να στηρίζουμε μία, υπό την αιγίδα των ΗΕ, κυπριακής ιδιοκτησίας, συνολική διευθέτηση του Κυπριακού που θα επανενώνει το νησί σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που θα είναι επωφελής για όλους τους Κύπριους, καθώς και για την ευρύτερη περιοχή».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΘρίαμβος Ολυμπιακού επί της Φενέρμπαχτσε μέσα στην Κωνσταντινούπολη – Κουρασμένος ο ΠΑΟΚ έμεινε στο 1-1 με τη Σλόβαν
Επόμενο άρθροΠορεία διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη(Εικόνες & Βίντεο)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ