Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα εγκαίνια της έκθεσης «Λεωνίδας, Ναπολέων, Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ 

Την έκθεση «Λεωνίδας, Ναπολέων, Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων» εγκαινίασε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της ΠτΔ και του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για μια σπουδαία έκθεση, που γεφυρώνει, μέσα στον ίδιο ιστορικό χρόνο, τη Δύση με την Ανατολή, την Ελλάδα της αρχαιότητας με την Ευρώπη των ναπολεόντειων χρόνων, τη γαλλική επανάσταση με την ελληνική, εκφράζοντας, με τη γλώσσα των συμβόλων, το διαρκές αίτημα της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. 

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονία Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, χαρακτήρισε «ευτυχή συγκυρία» που η έκθεση στο Τελλόγλειο εγκαινιάζεται λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της στρατηγικής συμφωνίας, και τόνισε: «Τα όσα προβλέπονται στη συμφωνία αυτή -η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, η προμήθεια υπερσύγχρονων φρεγατών, αλλά και το γεγονός ότι συνιστά το πρώτο βήμα στο δρόμο για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία- μοιάζουν βγαλμένα από τη διαδρομή της ιστορίας και τα σύμβολα που αναδεικνύονται στην έκθεση αυτή». 

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε ότι «αυτή η αμοιβαιότητα και στήριξη, που τόσο έκδηλα παρουσιάζεται στην έκθεση που μας περιβάλλει έχει βαθιές ρίζες. Και εξηγεί το λόγο για τον οποίο και σήμερα μέσα από τις δύσκολες συνθήκες και αντιπαλότητες, στη μικρή αλλά και ευρύτερη γειτονιά μας, η Γαλλία παραμένει ο πιστότερος μας σύμμαχος».

Ο Γάλλος Πρέσβης στην Ελλάδα Patrick Maisonnave, είπε στο χαιρετισμό του: «Οι δεσμοί των δύο χωρών είναι πολύ δυνατοί. Δύο χωρών που ποτέ δεν ήταν σε πόλεμο μεταξύ τους», και πρόσθεσε «σήμερα είναι η ευκαιρία να γιορτάσουμε αυτή τη συμμαχία»

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στάθηκε στο «εξαιρετικής ποιότητας» έργο που παράγει το Τελλόγλειο.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ και πρόεδρος του Τελλογλείου Νίκος Παπαϊωάννου έκανε λόγο για μια έκθεση «που συνδέει την Ελλάδα με την Ευρώπη και την Ευρώπη με την Ελλάδα και φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι τα ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας εκφράζουν τους Έλληνες αλλά κι τους Ευρωπαίους».

Η Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, τόνισε ότι η έκθεση αφορά «τον φιλελληνισμό και την Ελλάδα στην Ευρώπη αλλά και την Ευρώπη στην Ελλάδα», εκφράζοντας την ικανοποίησή της που «φέραμε σε πέρας μια τόσο μεγάλη έκθεση από τόσα μουσεία με πολύ σημαντικά έργα».

Τα πλέον σημαντικά έργα που εκτίθενται στο Τελλόγλειο είναι οι πίνακες του Delacroix, του David, του Lipparini, με θέμα το θάνατο του Μπότσαρη και τα πολύτιμα όπλα του Μάρκου Μπότσαρη από το Musée de l’Armée στο Παρίσι.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΠορεία διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη(Εικόνες & Βίντεο)
Επόμενο άρθροΜ. Θεμιστοκλέους: Απώτερος,στόχος, να εξελιχθεί ο ιός ως μια “βαριά γρίπη” που δε θα επιβαρύνει το ΕΣΥ και την κοινωνική μας ζωή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ