«Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες»

Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου

«Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση με τον ομόλογο του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. «Θα προστατεύσει την κυριαρχία της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως αυτά πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», πρόσθεσε.

Στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Χριστοδουλίδη στην Αθήνα, εστίασαν στην προκλητική συμπεριφορά και την επιθετική πολιτική της Τουρκίας.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε: «Απορρίπτουμε στο σύνολό τους τις αστήρικτες κατηγορίες που εκτοξεύει κατά ριπάς η γείτων Τουρκία, απορρίπτουμε όλες τις παράνομες ενέργειες. H Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες. Θα προστατεύσει την κυριαρχία της, θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως αυτά πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και ζητώ από την Τουρκία να απόσχει από έκνομες πράξεις. Πράξεις που αποσταθεροποιούν την περιοχή, που βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή ναυσιπλοΐα και κατά την άποψή μας δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην Τουρκία, δεν προσφέρουν απολύτως τίποτε στην Τουρκική κοινωνία».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε:

«Οι παράνομες και επικίνδυνες ενέργειες της ‘Αγκυρας τις τελευταίες μέρες, τόσο στα ανοικτά της Κρήτης, όσο και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, αποδεικνύουν και στους πιο δύσπιστους ότι οι εύηχες δηλώσεις που για ένα διάστημα είχαμε ακούσει από πλευράς Τουρκίας, δεν μετουσιώνονται, δυστυχώς, σε πράξεις. Η εξωτερική πολιτική της χώρας εξακολουθεί να εδράζεται σε μια αναθεωρητική, νεο-οθωμανική προσέγγιση, βασισμένη κατά κύριο λόγο στη στρατιωτική ισχύ της χώρας».

Αναφερόμενος στον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών που λαμβάνει χώρα μεθαύριο στην Άγκυρα ο κ. Δένδιας, είπε ότι «είναι απαράδεκτο ότι η Τουρκία, με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις, προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα αυτών των επαφών, πριν καν λάβουν χώρα. Η Τουρκία διαμαρτύρεται για την στρατικοποίηση των νησιών, ενώ η ίδια έχει παρατάξει απέναντι από τα νησιά αυτά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στην Μεσόγειο. Και παράλληλα ζητά από την Ελλάδα να αφήσει τα νησιά αυτά ακάλυπτα σε κάθε εξωτερική απειλή».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον κ. Δένδια για το Κυπριακό και για την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στη Νέα Υόρκη την περασμένη βδομάδα, «που δυστυχώς είχαμε υπαναχώρηση από τουρκικής πλευράς από τα συμφωνηθέντα».

«Παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, την απογοήτευση, ως αποτέλεσμα της τουρκικής στάσης, εξακολουθούμε να θεωρούμε πως η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών και η επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος είναι ένας εφικτός στόχος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος καταδίκασε τις «παράνομες ενέργειες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχής γενομένης από την εισβολή και βεβαίως τη συνεχιζόμενη κατοχή ενός μεγάλου μέρους της επικράτειας της» και «πιο πρόσφατα, τις παράνομες εξαγγελίες για το καθεστώς των Βαρωσίων, την αναγγελία διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων εντός κυπριακών χωρικών υδάτων και τις χθεσινές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ».

«Θα ήθελα να είμαι σαφής αναφορικά με πρόσφατες εξαγγελίες της Τουρκίας για την διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Για το θέμα αυτό υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εφόσον υπάρξει νέα υποτροπή από την πλευρά της Τουρκίας, τότε θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε επίσης τον Κύπριο ομόλογό του για την συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και ο κ. Χριστοδουλίδης σχολίασε πως και από την οπτική της Λευκωσίας θεωρείται εξόχως σημαντική, «όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».

«Οι στιγμές είναι δύσκολες, οι προκλήσεις ενώπιόν μας είναι πολλές. Κύπρος και Ελλάδα, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με σοβαρότητα, συνέπεια και αποφασιστικότητα και με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Επόμενο άρθροEUPHORIA, Παράδοση και Ποιότητα με αυθεντικές ελληνικές γεύσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ