Ξεκινάει σήμερα ο 63ος γύρος διερευνητικών συνομιλιών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

Ξεκινούν ξανά σήμερα οι διερευνητικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, στη σκιά των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας θα προσπαθήσουν να βρουν σημεία σύγκλισης για πιθανή μελλοντική διαπραγμάτευση, σε θέματα που διαχρονικά αποτελούν εστίες διαφωνίας, όπως η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι πιθανότητες επιτυχίας, μετά από 62 άκαρπους διερευνητικούς γύρους συνομιλιών (ο τελευταίος τον Μάρτιο 2021), κρίνονται λιγοστές, καθώς το πρόσφατο κλίμα με τις προκλήσεις των Τούρκων επιτελών δεν δείχνει να ευνοεί τη σύγκλιση, ιδίως δε αν συνυπολογιστεί και ο εκνευρισμός που έχει προκληθεί στην Τουρκική πλευρά μετά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί, είναι η επιστολή που έστειλε στι στις 30 Σεπτεμβρίου ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου. Σύμφωνα με αποκαλύψεις της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η επιστολή που απευθύνεται στον Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους». Δηλαδή, τα νησιά αυτά δεν πρέπει να ανήκουν πλέον στην Ελλάδα από την στιγμή που αυτή διατηρεί στρατό σε αυτά.

Ο Σινιρλίογλου επαναλαμβάνει ότι το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης αφορά τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία, ενώ προσθέτει ότι για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη οι προβλέψεις είναι ακόμη αυστηρότερες λόγω «εγγύτητας στην τουρκική ενδοχώρα». Έτσι, καλεί «για ακόμα μία φορά την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης» μιας σειράς συνθηκών «και να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας»!

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του τη Δευτέρα, είχε υπογραμμίσει σχετικά με τις διερευνητικές, πως είναι απαράδεκτο που η Τουρκία με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα αυτών των επαφών πριν καν λάβουν χώρα. Το τελευταίο παράδειγμα είναι η επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπρόσωπου στα Ηνωμένα Έθνη, αναφορικά με το καθεστώς στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, επισήμανε και προσέθεσε ότι η τουρκική διαμαρτυρία συνιστά παράδειγμα οξύμωρου. «Η Τουρκία διαμαρτύρεται για την στρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ η ίδια η Τουρκία έχει παρατάξει απέναντι από τα νησιά αυτά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου. Και παράλληλα ζητά από την Ελλάδα να αφήσει τα νησιά ακάλυπτα σε κάθε εξωτερική απειλή» ανέφερε. Επιπλέον είχε ζητήσει από την Τουρκία να απόσχει από έκνομες πράξεις που αποσταθεροποιούν την περιοχή, βάζουν σε κίνδυνο τη διεθνή ναυσιπλοΐα και δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην Τουρκία, δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην τουρκική κοινωνία.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΤο Star Trek, η Θεσσαλονίκη και το μετρό τρεκ*…
Επόμενο άρθροΚωνσταντίνος Κιλτίδης: “Θέλουμε να κρατήσουμε την αγροδιατροφική σύμπραξη όσο γίνεται ψηλά και να μην εκπέσει σε καταστάσεις λαϊκισμού…”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ