Κακοκαιρία Αθηνά : Που θα χτυπήσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα – Οδηγίες προστασίας

της Έλενας Χελβατζόγλου

Βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά αναμένονται σήμερα, Πέμπτη, με την κακοκαιρία «Αθηνά» να κάνει ήδη αισθητή την παρουσία της στο Ιόνιο.

Μετά τα μεσάνυχτα, έντονη βροχή και ισχυροί άνεμοι έπληξαν την Κέρκυρα. Κλειστά θα είναι τα σχολεία σήμερα σε Κέρκυρα και Παξούς.

Κάτοικοι στο Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά έλαβαν στα κινητά τους προειδοποίηση μέσω του 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα. Καλούνται να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. 

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Η ΕΜΥ προειδοποίησε για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από τη βορειοδυτική Ελλάδα και σταδιακά τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις, καθώς και θυελλώδεις νότιοι άνεμοι στα δυτικά, η ένταση των οποίων θα φτάσει πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά 

Ισχυρά φαινόμενα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά και βορειοδυτικά. Τοπικές χαλαζοπτώσεις, κυρίως στο Βόρειο Ιόνιο.

Οι άνεμοι θα πνέουν έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο και έως 8 μποφόρ στο Ιόνιο.

Πιο αναλυτικά, αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά, κυρίως στα δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα της χώρας και ιδιαίτερα στην Κέρκυρα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδευτούν από χαλαζόπτωση και πολύ ενισχυμένους ανέμους. Στο Βόρειο Ιόνιο και στην Κέρκυρα είναι πιθανό το χαλάζι να έχει σχετικά μεγάλο μέγεθος.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 17 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 7 έως 22, στην Ήπειρο από 9 έως 23 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 7 έως 24, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 έως 25 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 24 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 12 έως 25 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 26-27 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο ανατολικοί βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 6-8 μποφόρ.

Αττική

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν, δίνοντας το βράδυ τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά. Τη νύχτα προς Παρασκευή θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 3-4 μποφόρ και στα ανατολικά 5 μποφόρ, αλλά το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς με εντάσεις έως 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 24 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες κατά περιόδους. Τη νύχτα προς Παρασκευή ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση και θα εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 14 έως 20 βαθμούς.

Άνοιξαν οι ουρανοί στην Κέρκυρα

Ήδη μετά τα μεσάνυχτα πάντως, η καταιγίδα σφυροκοπά την Κέρκυρα με έντονη βροχή και ισχυρούς ανέμους.

Κλειστές θα μείνουν σήμερα όλες οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κέρκυρα και στους Παξούς, λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων., 

Οδηγίες για την προστασία των πολιτών

Παράλληλα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε οδηγίες που εξέδωσε καλεί τους πολίτες των περιοχών όπου θα πλήξει η κακοκαιρία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τα παρακάτω:

-Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σας σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

-Αν βρίσκεστε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν, αποφεύγετε την παραμονή σας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.

-Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Για κανένα λόγο.

-Παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των Αρχών.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΗ ελληνογαλλική Συμφωνία – Τα κρίσιμα επόμενα βήματα : 2022 – 2025
Επόμενο άρθροΣτους δημιουργούς του εμβολίου της Pfizer/BioNTech το βραβείο Αυτοκράτειρα Θεοφανώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ