Μέτρα κατά των ανατιμήσεων: Διπλασιάζεται η επιδότηση σε ρεύμα και θέρμανση – Ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης

του Δημήτρη Χατζηκόρτσου

Σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσαν τα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από το εκρηκτικό ράλι στις τιμές της ενέργειας.

Χρήστος Σταϊκούρας: H κρίση στον τομέα της ενέργειας θα είναι παροδική, αλλά οξεία

Ξεκινώντας τις ανακοινώσεις, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως η κρίση στον τομέα της ενέργειας θα είναι παροδική, αλλά οξεία και αναδεικνύει μια νέα πρόκληση για την Ελλάδα και την ΕΕ που απαιτεί να ληφθούν δράσεις.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Σταϊκούρας το πλέγμα προστασίας που απλώνει η κυβέρνηση πάνω από τα νοικοκυριά απέναντι στην εκτόξευση του κόστους ενέργειας κινείται σε τρεις άξονες, ενώ συνολικά θα διατεθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το κύμα ακρίβειας. Επιπροσθέτως είπε, ότι το κράτος θα ενισχύσει την έκπτωση ρεύματος προχωρώντας στο διπλασιασμό της με το συνολικό ύψος της παρέμβασης να ανέρχεται σε 326 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης, επισήμανε πως θα υπάρξει διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης του προκειμένου να το λάβουν 1 εκατομμύριο νοικοκυριά. Το δε συνολικό ποσό για επίδομα θέρμανσής θα αυξηθεί από τα 100 εκατ. ευρώ στα 168 εκατ. ευρώ.

Σκρέκας: «Εφόσον χρειαστεί το ύψος τη ενίσχυσης θα επανεκτιμηθεί»

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ανέφερε πως η αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος διπλασιάζεται. Έτσι, η επιδότηση από τα 30 ευρώ η κιλοβατώρα αυξάνεται στα 60 ευρώ η κιλοβατώρα. Πιο αναλυτικά, αυξάνεται ακόμη περισσότερο η οικονομική ενίσχυση στους λογαριασμούς ρεύματος σε ποσό 18 ευρώ το μήνα από τα 9 ευρώ τον μήνα που ισχύει σήμερα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

Ο ίδιος σημείωσε πως στις παρεμβάσεις, προστίθεται και οριζόντια έκπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΠΑ ώστε να απορροφηθεί το 15% των ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο από την ίδια την εταιρεία.

Θόδωρος Σκυλακάκης: Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης αυξάνεται κατά μέσο όρο 59% για ένα νοικοκυριό με δύο παιδιά

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος με τη σειρά του ανέφερε πως το ύψος του επιδόματος θέρμανσης αυξάνεται κατά μέσο όρο 59% για ένα νοικοκυριό με δύο παιδιά. Με το επίδομα για κάθε παιδί να αυξάνεται για 20% με κάθε παιδί.

Ο ίδιος έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα. Όπως είπε, μια οικογένεια με δυο παιδιά που ζει στο κέντρο της Αθήνας θα λάβει εφέτος επίδομα 181 ευρώ, από 114 ευρώ πέρυσι. Μια οικογένεια που ζει στη Θεσσαλονίκη θα λάβει εφέτος 299 ευρώ, από 188 πέρυσι. Για μια οικογένεια που ζει στην Κοζάνη το επίδομα θέρμανσης θα ανέλθει στα 469 ευρώ εφέτος, από 295 ευρώ πέρυσι και για μια οικογένεια που ζει στην Φλώρινα θα λάβει 496 ευρώ εφέτος.

Εν αναμονή ανακοινώσεων από τη Κομισιόν

Όλα τα παραπάνω, έρχονται λίγο πριν τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αγορά ενέργειας και φυσικού αερίου που αναμένονται στις 15/10.

Αναμένονται οι προτάσεις την επόμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα αφορούν την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης προς τον Τύπο στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η Επιτροπή εξετάζει όλες τις επιλογές για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Οι προτάσεις που θα παρουσιάσει η Επιτροπή θα αφορούν τη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών με μέτρα συμβατά με τους ευρωπαϊκούς κανόνες που θα μπορούν να εφαρμόσουν άμεσα τα κράτη-μέλη. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα ληφθούν υπόψη όλες οι προτάσεις που έχουν κάνει τα κράτη-μέλη, ενώ παράλληλα θα εξεταστεί και η λειτουργία της αγοράς ενέργειας.

Δείτε παρακάτω την ανακοίνωση


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΠροκαλεί η Τουρκία: H Κύπρος είναι δική μας από το 1571 υποστηρίζει ο Φουάτ Οκτάι
Επόμενο άρθροΓαλλικό υπουργείο Άμυνας: Εκτός αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας–Γαλλίας βρίσκονται οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ