Στη Θεσσαλονίκη σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την τελετή απονομής του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ».

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα βρεθεί  στη Θεσσαλονίκη για την τελετή απονομής του βραβείου “Αυτοκράτειρα Θεοφανώ”, που θα γίνει σήμερα στο μνημείο της Ροτόντας.

Το φετινό βραβείο θα αποδοθεί στο ζευγάρι των επιστημόνων που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό, τους δρ. Uğur Şahin και δρ. Özlem Türeci.

Το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» θεσμοθετήθηκε το 2020 για να αναδείξει προσωπικότητες, φορείς και ιδέες, που τιμούν την ευρωπαϊκή ταυτότητα, και εργάζονται για την εμβάθυνσή της, τη συνολική κοινωνική ευημερία και πρόοοδο. Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι ο Herman Van Rompuy, Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και π. Πρωθυπουργός του Βελγίου. Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής είναι ο Σταύρος Ανδρεάδης, Πρόεδρος τη Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος.

Η φετινή βράβευση θα φέρει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το σύνολο σχεδόν των μελών της Συμβουλευτικής και Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος από όλη την Ευρώπη. Ανάμεσα σε αυτούς που θα επισκεφθούν την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν με την παρουσία τους την Τελετή Απονομής είναι η Mary McAleese, π. Πρόεδρος της Ιρλανδίας, η Tarja Halonen, π. Πρόεδρος της Φινλανδίας, η Rita Süssmuth, π. Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, ο Karl Prince zu Schwarzenberg, π. Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, ο Sir Ivan Rogers, π. Πρεσβευτής της Αγγλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Maria Luisa Poncela, π. Υφυπουργός Εμπορίου και Γενική Γραμματέας Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Ισπανίας. 

Την παρουσίαση της τελετής απονομής του βραβείου θα κάνει ο Δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς.

Λίγους μέρες προτού επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη για την Τελετή Απονομής, ο δρ. Uğur Şahin και η δρ. Özlem Türeci δήλωσαν ότι «το Βραβείο “Αυτοκράτειρα Θεοφανώ” αποτελεί μεγάλη αναγνώριση και τιμή για εμάς. Σας ευχαριστούμε που μας κρίνατε άξιους εκπροσώπους του σκοπού που αντιπροσωπεύει αυτό το Βραβείο: Η βελτίωση της ζωής είναι πράγματι ο πιο ευγενής σκοπός της επιστήμης, και μια αποστολή που μας αγγίζει ιδιαίτερα. Αποδεχόμαστε το διακεκριμένο αυτό βραβείο με ενθουσιασμό εκ μέρους μιας εξαιρετικής ομάδας που επέτρεψε την υλοποίηση του Project Lightspeed – Made in Europe».

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος, Herman Van Rompuy, Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και π. Πρωθυπουργός του Βελγίου, μιλάει για το βραβείο και τους φετινούς βραβευμένους: «Τιμούμε τους δύο βραβευθέντες και μέσω αυτών όλους όσους δουλεύουν για το καλό των συνανθρώπων τους.  Εξάλλου, μέσα από την πανδημία  γεννήθηκε η γενναιοδωρία και η αλληλεγγύη. [….] Αναγκάστηκαν να βαδίσουν σε άγνωστα μονοπάτια για το καλό της ανθρωπότητας. Είναι σύντροφοι στη ζωή, αλλά και στην έρευνα. Ταυτόχρονα, με αυτό το βραβείο, τιμούμε όλη την ομάδα που δούλεψε μαζί τους για αυτόν τον σκοπό. Με χαρά και έκπληξη ανακαλύψαμε εκ των υστέρων ότι, ενώ πλέον ζουν κι εργάζονται στην Γερμανία, οι πρόγονοί των επιστημόνων αυτών είναι από αυτή την περιοχή της Ευρώπης, την Θεσσαλονίκη».

Αύριο Πέμπτη 14 Οκτωβρίου στις 17:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ2 – Αίθουσα Ριάδης), θα πραγματοποιηθεί Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας, με θέμα «Εξασφαλίζοντας την ευημερία του αύριο μέσω της Επιστήμης», ένα διεθνές φόρουμ συζήτησης επί κρίσιμων ζητημάτων που σχετίζονται με το μέλλον της Ευρώπης. Με τη συμμετοχή των ίδιων των βραβευμένων και επιλεγμένων μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής, θα συζητηθούν θεματικές σχετικές με την επιστήμη για το Κοινό Καλό, επιστήμη και καινοτομία στην Ευρώπη, επιστήμη και ανταγωνιστικότητα, επιστήμη και εκπαίδευση, και επιστήμη και υγιεινή ζωή.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΣυζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον οικονομολόγο Τζέφρι Σακς
Επόμενο άρθρο34 δις. ευρώ για δήμους και περιφέρειες έχουν εγκριθεί από την ΕΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ