«Η Τέχνη και η Έρευνα πάνε όπως η ψυχή και το σώμα…»

AΔΕΛΦΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ & ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗΣ

Οι αδελφοί Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης, αποτελούν πράγματι ένα φαινόμενο στα σύγχρονα μουσικά μας δρώμενα, καθώς κατάφεραν μέσα σε μια εικοσαετία να κατακτήσουν την κορυφή της επιτυχίας, κερδίζοντας την αγάπη και την αποδοχή του κόσμου. Από το ξεκίνημά τους διακρίθηκαν για το ταλέντο τους και κυρίως για το ήθος τους, τις αρχές και τις αξίες που τους μεταλαμπάδευσαν οι γονείς τους, η ποντιακή τους καταγωγή και η Ορθοδοξία, στοιχεία που αποτέλεσαν τον βατήρα για να κυνηγήσουν το όνειρό τους, φτάνοντας σχεδόν σε κάθε γωνιά της γης. Μουσικοί αναλογίου, με επίζηλες σπουδές και διδακτορικούς τίτλους, ξεκίνησαν από την πατρική τους εστία στη Βέροια, έμφορτοι από αγάπη και πίστη Χριστού να συνοδεύουν τα φιλόδοξα σχέδιά τους, τα οποία δικαίωσαν η επιμονή, η υπομονή και η σκληρή δουλειά. Χωρίς να παρεκκλίνουν στιγμή από τα τρία βασικά συστατικά στοιχεία της κάθε επιτυχίας, που είναι η συνέπεια, η συνέχεια και η ευγνωμοσύνη, πορεύονται μέχρι σήμερα με σεμνότητα αλλά και με επίγνωση των δυνατοτήτων τους, αξιοποιώντας τις εμπειρίες τους από τις συνεργασίες τους με επιφανείς και διάσημους Διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες, για τη συνέχεια. Ένα από τα στοιχεία που τους διαφοροποιεί στην Τέχνη της Μουσικής και της Ερμηνείας, είναι η ικανότητά τους ως σολίστες να μεταλλάσσουν τα ακούσματα και τους ήχους από τις μουσικές του κόσμου, προσφέροντάς τες μοναδικά ως «βίωμα» στον ακροατή.

Με προσήνεια και προθυμία ανταποκρίθηκαν στο S.N. γι’ αυτή τη συνέντευξη, απαντώντας αυθόρμητα και από καρδιάς στις ερωτήσεις.

Πως αντιμετωπίσατε τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας ως καλλιτέχνες;

Νιώσαμε ελεύθεροι… ελεύθεροι στη δημιουργία, στο χρόνο πλαίσιο το οποίο έχει πάντα την τάση να μικραίνει αλλά και απαλλαγμένοι από deadlines και πιέσεις της καθημερινής αναγκαιότητας. Αυτό με τη σειρά του έφερε μια αναθεώρηση στον τρόπο αντιμετώπισης των συνθηκών, των απαιτήσεων και των πιέσεων που δέχεται ένας καλλιτέχνης ο οποίος έχει δημιουργήσει το δικό του κοινό και πρέπει καθημερινά να μάχεται.

Οι σπουδές σας είναι εντυπωσιακές και διαψεύδουν μία πεποίθηση που επικρατεί στην Ελλάδα, ότι για τον καλλιτέχνη αρκεί το ταλέντο. Αξίζει ένας νέος και η οικογένειά του να επενδύσουν σε σπουδές καλλιτεχνικής κατεύθυνσης;

Σαφώς και αξίζει! Οι σπουδές υπό την έννοια της πραγματικής απόκτησης τεχνογνωσίας είναι πολύτιμο εργαλείο, ίσως το πολυτιμότερο στο αντικείμενο μας. Κι αυτό, γιατί αφενός η τέχνη δεν υπόκειται σε κανόνες, ως είθισται να λέγεται, ωστόσο υπόκειται σε κινήματα, ρεύματα, παλμούς που πρέπει κανείς να μπορεί να αντιληφθεί μελετώντας παρόμοιες καταστάσεις του παρελθόντος ή άλλων κουλτουρών. Επομένως η τέχνη και έρευνα πάνε όπως η ψυχή και το σώμα…

Ταξιδεύετε σε όλο τον κόσμο με τη μουσική σας, και εμφανίζεστε σε ακροατήρια με διαφορετικές κουλτούρες. Ποιες είναι οι αντιδράσεις που προκαλεί η λύρα και η παραδοσιακή μουσική στα διεθνή ακροατήρια;

Έχουμε τονίσει και παλιότερα ότι το ξένο ακροατήριο δείχνει σεβασμό στο άγνωστο, δηλαδή σε ένα μουσικό όργανο και σε ένα φωνητικό ιδίωμα που ίσως δεν είχε ξαναδεί-ξανακούσει. Όταν αυτή η κατάσταση συνοδεύεται από έναν πολιτιστικό μουσικό διάλογο και όχι από μονόλογο, τότε δημιουργείς κανάλι επικοινωνίας με το ξένο κοινό και αυτό κάνουμε μέσα από τη μουσική μας. Οι αντιδράσεις υπερθετικές όπου ταξιδέψαμε.

Σκεφτήκατε ποτέ, ιδιαίτερα στα πρώτα σας βήματα «που πάμε τώρα με τη λύρα στο εξωτερικό»;

Ευτυχώς όχι… με μια πρώτη ανασκόπηση σε συναισθήματα και σκέψεις εκείνης της περιόδου, η «μεταφορά» μας από τη Βέροια στο Λονδίνο έγινε με ομαλό τρόπο και με αυτοπεποίθηση παρόλο την πολιτιστική απομονωμένη Βεροιώτικη γωνιά εν συγκρίσει πάντα με το πολυπολιτισμικό Λονδίνο. Ίσως είναι το «ποντιακό» DNA που του αρέσει να αντιστέκεται!

Ποιο συναντάτε το πιο δεκτικό κοινό για τη μουσική σας, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;

Παντού νομίζω πως υπάρχει κοινό όχι μόνο για τη μουσική μας και αυτό που εμείς προσωπικά παράγουμε ως ηχητικό αποτέλεσμα αλλά και για άλλα είδη μουσικής. Η αποδοχή ή η απόρριψη είναι φυσικό φαινόμενο στην τέχνη και είναι καθαρά θέμα άποψης, γνώσης και προτίμησης. Εμείς ίσως είμαστε από τους τυχερούς που η μουσική μας, μας έχει ταξιδέψει πολλές φορές ανά τον κόσμο σε διαφορετικά ακροατήρια κερδίζοντας πάντα πολύτιμες εμπειρίες και κριτικές.

Επιλέξατε ένα δρόμο που λίγοι έλληνες μουσικοί των παραδοσιακών ειδών έχουν περπατήσει. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε σε αυτό το δρόμο;

Η αγάπη για αυτό που κάνουμε, αποκλειστικά και αμετάκλητα. Η αγάπη και το πάθος σε κάνει να αντέχεις, να αρχίζεις και να τερματίζεις.

Πόσο εύκολο είναι να γεφυρωθεί η απόσταση ανάμεσα στην ελληνική παραδοσιακή μουσική και την ευρωπαϊκή κλασσική;

Η απάντηση αντιφάσκει… και εύκολο και δύσκολο. Εύκολο γιατί η fusion μουσική στις μέρες μας έχει δημιουργήσει καινούριες ακουστικές ανάγκες που φέρνει τα δύο είδη πιο κοντά και δύσκολο γιατί αν αυτή η ένωση δε γίνει με τεχνογνωσία τότε κινδυνεύεις να χαθείς στη μόδα του κιτς και βέβαια στην απόρριψη.

Ποια θεωρείτε την πιο σημαντική στιγμή της μέχρι τώρα πορείας σας; Και ποια την πιο δύσκολη;

Προφανώς και δεν είναι μία.. η συνεργασία μας με δημιουργούς πρωτόλειου υλικού όπως οι μουσικοσυνθέτες Μίμης Πλέσσας και Μίκης Θεοδωράκης καθώς και με ανθρώπους της τέχνης του λόγου όπως ο Δημήτρης Ι. Μπρούχος αποτελούν σίγουρα σημαντικά πλατύσκαλα στην ανηφόρα μας. Όσον αφορά στις δυσκολίες ευτυχώς δεν τις νιώθουμε…

Δύο αδέρφια που συνεργάζονται λογικά έχουν το προνόμιο να καταλαβαίνουν καλύτερα ο ένας τον άλλο, ή υπάρχουν στιγμές που η σχέση αυτή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εργασία σας;

Μια σχέση έχει υγεία όταν υπάρχει αντίλογος και εν τέλει και οι δυο πλευρές καταλήγουν στο ωφελιμότερο!!! Αυτό συμβαίνει και με εμάς. Προφανώς και δεν συμφωνούμε σε όλα αλλά και δε διαφωνούμε σε όλα. Όλες οι στιγμές είναι δημιουργικές και ωφέλιμες γιατί αυτές «τυλίγονται» από αδελφική αγάπη.

Μιλήστε μας για τα σχέδιά σας για το μέλλον. Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;

Έχουμε πολλές σκέψεις και όνειρα που άλλοτε αλλάζουν μορφή μέσα στο χρόνο και άλλοτε μένουν αναλλοίωτα. Το σίγουρο είναι ότι πέραν της καθημερινής δημιουργίας, δε σταματάμε να ψάχνουμε την στιγμή της μουσικής έκστασης, της πρωτότυπης παρουσίασης και της διόδου στις καρδιές των ανθρώπων.

Οι αδελφοί Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης, ως «Ψυχή και Σώμα» ξεκίνησαν, διέπρεψαν και συνεχίζουν με τον ίδιο ζήλο, την ίδια αφοσίωση και την ίδια ταπεινότητα να υπηρετούν την αποστολή τους, δικαιώνοντας όσους τους εμπιστεύτηκαν και κυρίως ανταποδίδοντας την αγάπη του κόσμου με τη χαρακτηριστική φράση με την οποία «άνοιξαν» τον κύκλο των φετινών καλοκαιρινών εμφανίσεών τους: «Η ψυχή μας… ΕΣΕΙΣ»!


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΚαλύτερη εποπτεία ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία
Επόμενο άρθρο«Σε μας η ντροπή» Πάπας Φραγκίσκος για τη σεξουαλική κακοποίηση στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ