«Προσπαθώ να απαντήσω με εικόνες, δρώμενα και ήχους τις διάφορες ανθρώπινες ανησυχίες» – Γιάννης Σταμενίτης

Psychotropic war crimes / “emigredes” / “refugees” / “migrants” “Shouts sea / flotsam and jetsam”

O εικαστικός καλλιτέχνης Γιάννης Σταμενίτης, μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Περικλή Βλάχο για τη συμμετοχή του σε διεθνή projects όπως είναι το “Get out of your skull art” στο οποίο είναι ο μοναδικός Έλληνας εικαστικός ανάμεσα σε 64 από 20 διαφορετικές χώρες, και η 1η Διεθνής Συνάντηση του ελληνικού FLUXUS όπου συμμετέχει ως συνδιοργανωτής, καθώς και για τις επιρροές και τις ανησυχίες που διατρέχουν τα έργα του, και για τηνεπιλογή του να ζει και να δημιουργεί μακριά από το αστικό κέντρο, στη Λητή της Θεσσαλονίκης.

Κύριε Σταμενίτη, μιλήστε μας για την 1η Διεθνής Συνάντηση του ελληνικού FLUXUS, την οποία συνδιοργανώνετε, και θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη.

Η Συνάντηση αυτή είναι μια συνδιοργάνωση του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, του 3ου Εργαστηρίου του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. (Διευθυντής: Γιώργος Τσακίρης), μαζί με το Fluxus Zone Atelier Γιάννης Σταμενίτης. Αποτελείται από διάφορες δράσεις όπως, η Διεθνής Έκθεση Ταχυδρομικής Τέχνης με θέμα: «FLUXUS», στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Συνάντησης του ελληνικού FLUXUS.

Που πηγαίνει η μουσική όταν δεν την ακούμε;

Το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021 θα γίνει περφόρμανς έξω από το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών στο Λιμάνι, στο πλαίσιο των εορτασμών του Κέντρου για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιόζεφ Μπόις, με ανάρτηση των 400 περίπου έργων της mailart FLUXUS σε σχοινιά με μανταλάκια, με την συμμετοχή του κοινού. Στην συνέχεια θα γίνει η ‘περιφορά’ τους στην παραλία για να συναντήσουν τους θεατές τους και να αλληλεπιδράσουν με τους περιπατητές της παραλίας.

Η δράση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της της «1ης Διεθνούς Συνάντησης του ελληνικού FLUXUS 2020-21», που διοργανώνει το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και το 3ο Εργαστήριο του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. (Διευθυντής: Γιώργος Τσακίρης), μαζί με το Fluxus Zone Atelier του Γιάννη Σταμενίτη και έρχεται ως συνέχεια της σειράς περφόρμανς που έγιναν στο ‘Λιβάδι του Εφήμερου’ τον περασμένο Αύγουστο, όπου έγινε φύτευση κρεμμυδιών και σκόρδων μαζί με απόκρυψη φακέλων της mailart FLUXUS και συνδέεται συμβολικά με τη φύτευση 7000 βελανιδιών από τον Μπόις στο Κάσσελ.

Συμβολικά η δράση αυτή έχει συνδεθεί με τους εορτασμούς του MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιόζεφ Μπόις και τη φύτευση 7.000 δενδρυλλίων οξιάς στην διεθνή διοργάνωση της Ντοκουμέντα 7 το 1982 στο Κάσελ.

let the herring cry for us

Συμμετείχατε πρόσφατα στο εικαστικό projectGetoutofyourskull” το οποίο γνωρίζει διεθνή προβολή.

Το project “Get out of your skull art”, είναι μια πρωτοβουλία από καλλιτέχνες για καλλιτέχνες με τη συμμετοχή μιας διεθνούς ομάδας 64 εικαστικών από 20 χώρες, που ξεκίνησε και επιμελήθηκε ο Ron Weijers για την πλατφόρμα 10dence. Αυτό το project ένωσε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 με όλους τους περιορισμούς και επιπτώσεις στον διεθνή κόσμο της τέχνης. Στοχεύοντας πρωτίστως στην παροχή μιας θετικής ατμόσφαιρας, την τόνωση των δημιουργικών διαδικασιών, στην παροχή ψυχολογικής ώθησης, στην δυνατότητας της επικοινωνίας και δικτύωσης καθώς και στη δημιουργία ενός φωτός στο τέλος του τούνελ. 

Το «Get Out Of Your Skull» παρουσιάστηκε στο κοινό εντός των εκθεσιακών χώρων de Zilverhof – Γάνδη – Βέλγιο στις 13 με 29 08 2021, στο κέντρο τέχνης La Providence – Ille sur Tet – Γαλλία στις 03 με 11 09 2021 – η έκθεση θα συνεχίζει την πορεία της στο byBranderhorst – Dordrecht – Ολλανδία από 15-10 έως 7-11 2021 – Arti et Amicitiae [ArtSpace] – Άμστερνταμ – Ολλανδία από 17 έως 21 01 2022 και de Leutfabriek – Sas van Gent – Κάτω Χώρες από 28-01 έως 06-02 2022.

Παρουσίασα το έργο με τίτλο, “A coin for Mennipus” (Ένα νόμισμα για τον Μένιππο) εμπνευσμένο από τον ρήτορα και σατυρικό συγγραφέα των «Νεκρικών διαλόγων» Λουκιανό. Στο έργο αυτό ο κυνικός φιλόσοφος Μένιππος αναφέρεται ως ο μόνος που διέσχισε ποτέ τον Αχέροντα χωρίς να πληρώσει τον οβολό στο Χάρο, αφού δεν είχε. Στο διάλογο αυτόν εμφανίζεται για πρώτη φορά και η ρήση «οὐκ άν λάβοις παρά τοῦ μη έχοντος» (δεν μπορείς να πάρεις από αυτόν που δεν έχει), η οποία έμεινε παροιμιώδης και χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα. Θέλησα να δώσω ένα στοιχείο από την χώρα μου, μιας και υπάρχω ως ο μοναδικός Έλληνας εικαστικός ανάμεσα στους 64 από 20 διαφορετικές χώρες.

A coin for Menippus

Ζείτε και εργάζεστε στη Λητή Θεσσαλονίκης. Πόσο εύκολο είναι για έναν καλλιτέχνη που εδρεύει σε ένα χωριό της Μακεδονίας, η προώθηση και η δικτύωση που χρειάζεται, για την προβολή του έργου του.

Τίποτα δεν είναι εύκολο και τίποτα δεν είναι δύσκολο, υπάρχει μονάχα ο έρωτας και η ανιδιοτελής αγάπη για έκφραση, διάλογο και πνευματική επικοινωνία. Μια πληρότητα που δεν χωράει τίποτα άλλο μέσα σε αυτήν. Η περιοχή της Λητής είναι ένας όμορφος τόπος, η ιστορία της και τα χώματα της είναι φορτισμένα με τόση ιστορία και πολιτισμό, αποτελεί επιλογή μου, εξάλλου πιστεύω μου είναι η φράση «όπου γη και πατρίς».

Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι μεγαλύτερες επιρροές στο έργο σας;

Αγαπώ να φιλοσοφώ το τώρα, προσπαθώ να απαντήσω με εικόνες, δρώμενα και ήχους τις διάφορες ανθρώπινες ανησυχίες. Πολλές φορές αυτές οι εικόνες αναμοχλεύονται με ακούσματα και βήματα, μεταλλάσσονται από αισθητικά κριτήρια σε πνευματικά επακόλουθα και εκεί το έργο έχει πολλές διαφορετικές χαοτικές ερμηνείες και αδιέξοδα. Ίσως να αποτελεί ένα παιχνίδι του χωροχρόνου με κρυμμένα κλειδιά που κανένας δεν θα μπορέσει βρει. Ατέρμονα θα αναζητώ μέσα στο έργο μου μια έξοδο ή μια είσοδο στο απώτερο εγώ μου, που πάντα θα τείνει στο να επιβληθεί στο εμείς ως χάδι.

In Memoriam

Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα για έναν εικαστικό καλλιτέχνη, τόσο σε επίπεδο αγοράς γενικότερα, αλλά και σε ότι αφορά την στήριξη από την πολιτεία;

Αγορά και πολιτεία! την απάντηση την έχει δώσει ο Μένιππος.

Περισσότερα για το έργο του Γιάννη Σταμενίτη.

https://atelierstamenitis.wixsite.com/atelier-stamenitis

Ο κατάλογος mail art FLUXUS

https://issuu.com/photographycenterthessaloniki/docs/fluxus_kai_sta_moytra_sou_mail_art


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΠαρουσίαση του βιβλίου «Vae Victis – Αλίμονο στους Ηττημένους» του Σταύρου Σιδερά και των Εκδόσεων ΓΕΡΜΑΝΟΣ
Επόμενο άρθρο“Pandora Papers”: μύδροι από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ