OLYMPIA FORUM II: Στο επίκεντρο η περιφερειακή ανάπτυξη

Ξεκίνησαν χθες 20/10 οι εργασίες του OlympiaForumII, στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα. Το συνέδριο που συνδιοργανώνεται από την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ και  το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην Τοπική και Περιφερειακή διακυβέρνηση, και οι εργασίες του θα επικεντρωθούν γύρω από την δυναμική των πόλεων και των περιφερειών, με στόχο την προώθηση και ανταλλαγή ωφέλιμων πρακτικών για τις προκλήσεις της Περιφερειακής Ανάπτυξης, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν πληθώρα ομιλητών από την Βουλή, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ΜΜΕ και τις επιχειρήσεις, με πολλά γνωστά ονόματα όπως οι Γιώργος Αμυράς, Νίκος Ανδρουλάκης, Λευτέρης Αυγενάκης, Δημήτρης Αβραμόπουλο, Κώστας Μπακογιάννης, Χρήστος Δήμας, Σωκράτης Φάμελλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Νάσος Ηλιόπουλος, Εύα Καϊλή, Κώστας Καραμανλής, Σίμος Κεδίκογλου, Βασίλης Κικίλιας, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Λίνα Μενδώνη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Νίκος Παππάς, Στέλιος Πέτσας, Κυριάκος Πιερακάκης, Geoffrey Pyatt, Κώστας Σκρέκας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Μαρία Σπυράκη, Απόστολος Τζιτζικώστας, Μάκης Βορίδης, Σοφία Ζαχαράκη κ.α.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης στην ομιλία του με θέμα: “Utilizing the Dynamics of Cities and Regions» κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου είπε μεταξύ άλλων: “Το πυρηνικό όπλο για να κερδίσουμε το μέλλον λέγεται ψηφιακός μετασχηματισμός. Γι΄ αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα που, στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, αρχίζει και δημιουργείται ένα ψηφιακό hub, με επενδυτικές προσπάθειες μεγάλου βεληνεκούς.Οι προσπάθειες αυτές βοηθούν στο να κερδίσουμε το στοίχημα της επιστροφής των επιστημόνων μεταναστών, της αναστροφής του brain drain”,

Για τις δυνατότητες των Δήμων και των Περιφερειών στην αντιμετώπιση προκλήσεων, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε:

“Οι δήμοι και οι περιφέρειες έχουν, ήδη, δείξει τις δυνατότητες που έχουν στην αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως στην περίοδο της πανδημίας, όπου σε όλο αυτό το διάστημα της μεγάλης δοκιμασίας όλων των συμπολιτών μας, ήταν στην πρώτη γραμμή και πέρασαν τις εξετάσεις με άριστα. Παράλληλα, το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης φαίνεται από μια σειρά νομοθετημάτων τα οποία ψηφίστηκαν τους τελευταίους μήνες, που διευκολύνουν τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για τη μετατροπή των Ελληνικών Πόλεων σε “έξυπνες πόλεις”:

“Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει τοποθετηθεί όσον αφορά τη χρηματοδότηση γι΄ αυτό το project. Θα δοθούν πόροι από το Ταμείο ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ προς αυτό το σκοπό. Σε αυτόν τον τομέα πρέπει να παλέψουν ιδιαίτερα οι δήμοι: Να μπορέσουν να έχουν οργανωμένες δομές και υπηρεσίες, για να απορροφήσουν τα χρήματα τα οποία θα δοθούν, έτσι ώστε να παράξουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Έχουμε και τους πόρους, έχουμε και την κουλτούρα και υπάρχει και μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που δείχνουν το δρόμο για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα και που αφορά το ψηφιακό μέλλον μας”.

Για τα προβλήματα Δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης:

“Η στήριξη της κυβέρνησης στη δυτική Θεσσαλονίκη όπου διαμένουν περίπου 500.000 άνθρωποι είναι έμπρακτη και αυταπόδεικτη. Μεγάλες παρεμβάσεις που αφορούν έργα, όπως το στρατόπεδο Παύλου Μελά, η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου, η επέκταση του μετρό, δείχνουν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης. Υπάρχει η πολιτική βούληση, εκπεφρασμένη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και στη ΔΕΘ, για την αναβάθμιση της δυτικής Θεσσαλονίκης. Είμαστε κοντά στους δημάρχους για να τους δώσουμε τα εφόδια που χρειάζονται”.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΚΙΝΑΛ: Αποσύρεται ο Κεγκέρογλου από υποψήφιος για πρόεδρος του κόμματος
Επόμενο άρθροΠαρέμβαση Μεϊμαράκη για τη σημασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. – Βίντεο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ