Στους κοινούς αγώνες που συνδέουν την Κύπρο με τη Μακεδονία αναφέρθηκαν ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας

Στους κοινούς αγώνες που συνδέουν την Κύπρο με τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν στο δημαρχείο.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι ήταν μία ξεχωριστή στιγμή η συνάντησή του με τον κύριο Ζέρβα και σημείωσε: «Στην ιστορία καταγράφονται ιδιαίτεροι δεσμοί μεταξύ Κυπρίων και Μακεδονίας, Κυπρίων και Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος Έλληνας στρατιώτης που μπήκε κατά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης ήταν ο τότε δήμαρχος και βουλευτής στη Λεμεσό, Χριστόδουλος Σώζος. Αλλά και αργότερα στη δεκαετία του 1940, ο Κυριάκος Μάτσης, ο γεωπόνος Κυριάκος Μάτσης, που σπούδαζε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο υπήρξε ένας εκ των σημαντικότερων ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα. Υπάρχει ένας δεσμός αγώνων Μακεδόνων και Κυπρίων, πέραν από την παρουσία χιλιάδων Κυπρίων που έχουν πάρει μόρφωση από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και άλλους δεσμούς».

Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε και για την προσφορά των Μακεδόνων και γενικότερα των Ελλήνων στον αγώνα της Κύπρου. «Δεν είναι μόνο οι Κύπριοι που συμμετείχαν κατά καιρούς στους αγώνες της Παλιγγενεσίας και αργότερα. Είναι και εκατοντάδες Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών που έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σας ευγνωμονούμε, σας ευχαριστούμε.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζέρβας δήλωσε «Ήταν μεγάλη η χαρά και η τιμή για τον δήμο Θεσσαλονίκης και για εμένα προσωπικά να δεχτούμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη σύζυγό του στο δημαρχείο, οι δεσμοί μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κύπρου κρατάνε πολλά χρόνια, είναι πολύ βαθιά η φιλία και οι κοινοί αγώνες μεταξύ Κυπρίων και Ελλήνων και Θεσσαλονικέων. Ο δήμαρχος Λεμεσού των αρχών του 20ου αιώνα ήρθε ως εθελοντής το 1912 και παρότι είχε τη δυνατότητα να καθίσει στην Αθήνα, επέλεξε το μέτωπο κι έχασε τη ζωή του στη μάχη του Μπιζανίου. Κι αυτό είναι κάτι για το οποίο όλοι οι Θεσσαλονικείς πρέπει να ευγνωμονούμε τους αδελφούς μας Κύπριους, γιατί από πολλά χρόνια πριν συμμετέχουν όχι μόνο σε κοινούς αγώνες αλλά και στην προσπάθεια για την ανάπτυξη, τις σχέσεις και την εξέλιξη της ελληνικής φυλής. Άρα, με βαθιές ρίζες φιλίας, η Θεσσαλονίκη το “Δεν ξεχνώ”, δεν το έχει απλώς ένα σύνθημα αλλά το έχει καθημερινή σκέψη και πράξη και στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε κάθε προσπάθεια και της κυπριακής Κυβέρνησης για τη δικαίωση του κοινού μας αγώνα».

Στη διάρκεια της συνάντησης τους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης συζήτησαν πώς μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω οι δεσμοί στην οικονομία, στον τουρισμό, στην υγεία, αλλά και για την καθημερινότητα και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους Έλληνες φοιτητές στην Κύπρο και τους Κύπριους φοιτητές στη Θεσσαλονίκη.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε έξω από το δημαρχιακό μέγαρο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τη σύζυγό του Αντρη. Τιμές απέδωσε η φιλαρμονική του Δήμου και μόλις έφτασαν στο γραφείο του δημάρχου, ο κύριος Ζέρβας οδήγησε τον κ. Αναστασιάδη στο τζουκ-μποξ που έχει τοποθετήσει στον χώρο και έβαλε τον δίσκο με το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη «γκριζοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος…», που αναφέρεται στην Κύπρο, και για λίγα λεπτά ακουγόταν ως υπόκρουση στη διάρκεια της συνάντησης.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΞάνθη: Μια παιδική ζωγραφική κερδίζει ένα από τα πρώτα βραβεία των ΕΛΤΑ και γίνεται γραμματόσημο
Επόμενο άρθροΝέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας – Χρήση μάσκας παντού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ