Άγγελα Μέρκελ από το Προεδρικό Μέγαρο: O διάλογος ήταν πάντα το κλειδί – Σακελλαροπούλου: Πολλές φορές αισθανθήκαμε δικαιολογημένα μόνοι

του Δημήτρη Χατζηκόρτσου

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ώστε να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Θα ακολουθήσει συνάντηση και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ξεκινώντας τον διάλογο τους μπροστά στις κάμερες, πρώτη πήρε τον λόγο η κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία είπε: «Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στο Προεδρικό Μέγαρο. Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε την πολιτική ζωή της Γερμανίας και της Ευρώπης για σχεδόν δύο δεκαετίες. Η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης επί 16 χρόνια σας έφερε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις και προκλήσεις, αλλά συμβάλλατε αποφασιστικά σε καταστάσεις δύσκολες για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια».

«Σας ευχαριστώ προσωπικά για τις διατήρηση των διμερών μας σχέσεων και την φιλεοευρωπαϊκή σας στάση. Υπήρξαν βεβαίως και στιγμές δυσκολίας και έντασης και ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε θεσμικό επίπεδο και αισθανθήκαμε πολλές φορές δικαιολογημένα μόνοι. Όλα όσα ζήσαμε συνέβαλαν στην αλληλοκατανόηση. Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη διατήρησε την συνοχή της» συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επιπλέον ακόμα τόνισε πως «Προσβλέπουμε στη στήριξη της Γερμανίας στα εθνικά μας θέματα και προσβλέπουμε στον διάλογο πάντα στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο προϋπόθεση για διάλογο είναι να υπάρχει καλή διάθεση».

Καταληκτικά η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε «Σε προσωπικό επίπεδο θα ήθελα να σας ευχηθώ Καγκελάριε μετά την αποχώρησή σας από να συνεχίσετε, και είμαι βέβαιη ότι θα το κάνετε, να είστε δημιουργική και δραστήρια, αλλά και να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης με την οικογένεια και τα αγαπημένα σας πρόσωπα».

Μέρκελ: Έζησαν σκαμπανεβάσματα οι σχέσεις Ελλάδας  Γερμανίας

Από πλευράς της, η Γερμανίδα Καγκελάριος, ΆνγκελαΜέρκελ, αρχικά ευχαρίστησε την κ. Σακελλαροπούλου. Πιο αναλυτικά τόνισε πως «Χαίρομαι πολύ που μου δίνεται η ευκαιρία να σας γνωρίσω και προσωπικά και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την υποδοχή σας. Και όπως είπα, όταν σας πρωτοσυνάντησα, χαίρομαι πολύ που είστε και γυναίκα, νομίζω θα αποτελέσει και κανονικότητα αυτό, σιγά σιγά να υπάρχουν γυναίκες στην πολιτική.

Αναφερθήκατε στις σχέσεις μας, οι οποίες έζησαν κάποια σκαμπανεβάσματα, οι οποίες όμως εδράζουν σε πολύ στέρεες βάσεις και πρέπει να πω, εν κατακλείδι, ότι ο διάλογος πάντα υπήρξε το κλειδί για την εξεύρεση λύσης».

«Οι προκλήσεις ήταν διαφορετικές κάθε φορά. Είχαμε τη σταθεροποίηση του ευρώ, είχαμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν που ήταν απαραίτητες να γίνουν και στην Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι το μεγαλύτερο θέμα ήταν το μεταναστευτικό που συνεργαστήκαμε καλά. Και μετά μιλήσατε για την πανδημία, η οποία ήταν μια εντελώς διαφορετικού τύπου πρόκληση, ειδικά για μια χώρα σαν την Ελλάδα που είχε υποφέρει ήδη μια πολύ δύσκολη κατάσταση και θεωρώ πολύ σημαντικό ότι φτιάξαμε τα Ταμεία Ανάκαμψης» εξήγησε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

«Αυτό που μας έδωσε δύναμη, μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, ανδρών και γυναικών, είναι ότι πάντα είχαμε την αίσθηση ότι ανήκουμε μαζί» υπογράμμισε η κ. Μέρκελ.

«Και νομίζω ότι αυτή θα πρέπει να είναι η βασική αίσθηση σε σχέση και για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Σας ευχαριστώ για τις ευχές που διατυπώσατε για την επόμενη περίοδο της ζωής μου. Θα παραμείνω ένα πολιτικό άτομο αλλά θα παραδώσω την ευθύνη», σημείωσε κλείνοντας η Καγκελάριος.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΔεν θα πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη σήμερα λόγω εθνικού πένθους
Επόμενο άρθροΣε λαϊκό προσκύνημα η σορός της Φώφης Γεννηματά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ