COP26: Στην τελική ευθεία για την παγκόσμια σύνοδο για το κλίμα – Προκλήσεις των ηγετών επί του θέματος

του Δημήτρη Χατζηκόρτσου

Έξι χρόνια πέρασαν από τη Συμφωνία του Παρισιού. Η φετινή σύνοδος για το κλίμα COP26 θα διεξαχθεί με την αίσθηση του κατεπείγοντος και χαρακτηρίζεται από πολλούς – ηγέτες και ακτιβιστές – ως η τελευταία ευκαιρία για την σωτηρία του πλανήτη.

Η φετινή σύνοδος ξεκινά την Κυριακή στη Γλασκώβη και οι ηγέτες του κόσμου ελπίζουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία ώστε να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έθεσε το πλαίσιο: “χρειαζόμαστε ηγεσία για αξιόπιστες δεσμεύσεις για να φτάσουμε στον στόχο των μηδενικών εκπομπών ρύπων από άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα. Χρειαζόμαστε επίσης επαρκείς δεσμεύσεις για να μειώσουμε πραγματικά τις εκπομπές αυτή τη δεκαετία. Η επιστήμη είναι πολύ σαφής σε αυτό. Η επιστήμη μας λέει ότι είναι ένα επείγον γεγονός”.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι, που ηγείται των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης διευκρινίζει: «Για να αποτρέψουμε την καταστροφή οι επιστήμονες μας λένε ότι πρέπει να περιορίσουμε την παγκόσμια εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 45% έως το 2030, με στόχο να φτάσουμε σε μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050. Πηγαίνουμε στη Γλασκώβη με αυτό το πλαίσιο. Πηγαίνω στη Γλασκώβη όντας αισιόδοξος».

Οι αποφάσεις δε θα ληφθούν με ευκολία. Ο δρόμος προς την συμφωνία είναι δύσκολος.

Ο πρόεδρος της COP26, Αλόκ Σάρμα τονίζει πως : «Θα είναι δύσκολο. Είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Απαιτείται 200 χώρες να φτάσουν σε συμφωνία για εξαιρετικά δύσκολα θέματα, που ήταν πολύ σημαντικά εδώ και έξι χρόνια».

Σε τι αναφέρεται η COP26

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή – COP26 είναι μείζον γεγονός στο οποίο συμμετέχουν ηγέτες από όλες τις χώρες του κόσμου για να συμφωνήσουν πώς να επισπεύσουν τη παγκόσμια δράση για να βρεθεί λύση στην κλιματική κρίση.

Σχεδόν τριάντα χρόνια πριν, ηγέτες από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν για να αντιμετωπίσουν συλλογικά την κλιματική αλλαγή για πρώτη φορά. Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν τις χώρες να υπογράψουν μια σύμβαση για το κλίμα που θα δεσμεύει κάθε χώρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Έκτοτε, οι χώρες που έχουν υπογράψει τη σύμβαση – επισήμως αποκαλούμενες «συμβαλλόμενα μέρη» – συνεδριάζουν ετησίως για να συζητήσουν την πρόοδο και τις προκλήσεις. Αξίζει να αναφερθεί πως λόγω της πανδημίας COVID-19, δεν πραγματοποιήθηκε σύνοδος το 2020.

Η COP είναι η «διάσκεψη των μερών» της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (UNFCCC). Η COP26 είναι η 26η σύνοδος των μερών της σύμβασης και θα φιλοξενηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο σε συνεργασία με την Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, τα μέρη θα εξετάσουν την πρόοδο αναφορικά με τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του στόχου της συμφωνίας του Παρισιού για συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της σε 1,5 °C.

Τι διακυβεύεται στην COP26

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 1,5°C είναι ο καλύτερος τρόπος για να σωθεί ο πλανήτης από τις επικίνδυνες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.. Ωστόσο, ο κόσμος δεν βρίσκεται επί του παρόντος σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου, καθόσον οι θερμοκρασίες του πλανήτη αυξάνονται.

Με βάση τα στοιχεία της πλέον πρόσφατης έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί αυξημένες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μη αναστρέψιμες αλλαγές στις βροχοπτώσεις, τους ωκεανούς και τους ανέμους σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Στην ΕΕ και παγκοσμίως σημειώνονται συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καύσωνες, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές.

Είναι εξαιρετικά επείγον να αναληφθεί δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Μοναδική ευκαιρία για τους παγκόσμιους ηγέτες αποτελεί η COP26 ώστε να δράσουν από κοινού και γρήγορα για να περιορίσουν την άνοδο των θερμοκρασιών και την κλιματική αλλαγή.

Κατά τη σύνοδο της COP26, οι χώρες αναμένεται να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού με τους εξής τρόπους:

– δεσμευόμενες για πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030

– συζητώντας μέτρα για την προσαρμογή στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

– αυξάνοντας τη χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα, ιδίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες

Τι μήνυμα στέλνει η Ε.Ε. για την COP26

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να δώσει το καλό παράδειγμα στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Με την πάροδο των ετών, έχει εγκρίνει ορισμένες από τις πιο προηγμένες περιβαλλοντικές νομοθεσίες παγκοσμίως και έχει επιτύχει τους προηγούμενους στόχους της για τη μείωση των εκπομπών. Την φετινή χρονιά, η ΕΕ ανανέωσε τη φιλοδοξία της για το κλίμα, σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού, δεσμευόμενη να μειώσει τις εκπομπές κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 και καθιστώντας τον στόχο αυτό νομική υποχρέωση μέσω του ευρωπαϊκού νομοθετήματος για το κλίμα.

Παρόλα αυτά, η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμια απειλή και η ΕΕ χρειάζεται στήριξη.

Στην COP26, η ΕΕ επιθυμεί να ενθαρρύνει και άλλους να εντείνουν τις δεσμεύσεις και τις δράσεις τους για τη μείωση των εκπομπών και την αύξηση των προσπαθειών προσαρμογής ώστε να παραμείνουν εφικτοί οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού.

Όντας ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της διεθνούς χρηματοδότησης για το κλίμα, η ΕΕ ανταποκρίνεται στη δέσμευσή της να παράσχει χρηματοδότηση στις αναπτυσσόμενες χώρες για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Και θα συνεχίσει να συμβάλλει στην επίτευξη του παγκόσμιου στόχου της κινητοποίησης 100 δισ. δολαρίων ΗΠΑ ετησίως έως το 2025. Η ΕΕ παροτρύνει άλλες ανεπτυγμένες χώρες να συμβάλουν με τη δική τους πρωτοβουλία για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΤραγωδία στη Χίο: Τέσσερα παιδιά νεκρά – βυθίστηκε λέμβος με μετανάστες
Επόμενο άρθροDW: Με παραίτηση απείλησε ο Τσαβούσογλου τον Ερντογάν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ