«Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα»: Χωρίς δηλώσεις η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν – Τι ειπώθηκε

«Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα»… Mόλις μια ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Ρώμη στο περιθώριο της διήμερης συνόδου των ηγετών της G20, ενώ μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, «ο πρόεδρος Μπάιντεν υπογράμμισε την επιθυμία για διατήρηση εποικοδομητικών σχέσεων, επέκταση πεδίων συνεργασίας, και «αποτελεσματικής διαχείρισης των διαφωνιών μας». 

Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του για τη συνεισφορά της Τουρκίας επί σχεδόν δύο δεκαετίες στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. «Οι ηγέτες συζήτησαν την πολιτική διαδικασία στη Συρία, τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Αφγανούς που έχουν ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και διπλωματικές προσπάθειες στο Νότιο Καύκασο». 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν στη συγκρότηση κοινού μηχανισμού για την ενίσχυση και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. 

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τα αμοιβαία βήματα που έγιναν για την κλιματική αλλαγή. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους οι πρόεδροι Τουρκίας και ΗΠΑ συζήτησαν επίσης τα βήματα που πρέπει να ληφθούν για την επέκταση του όγκου του διμερούς εμπορίου.

«Σχεδιάζουμε να έχουμε μια καλή συζήτηση με τον τούρκο πρόεδρο» φέρεται να είπε ο Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφος σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ωστόσο οι ψυχρές σχέσεις δεν φάνηκαν να κρύβονται, ενώ και τα χαμόγελα στη χειραψία λίγο πριν τη συνάντηση φαίνονταν βεβιασμένα. 

Ο Ερντογάν και ο Μπάιντεν αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστή ως COP26, η οποία ξεκινά την Κυριακή στη Γλασκώβη.

«Ασφαλώς ο Τζο Μπάιντεν θα επισημάνει πως πρέπει να βρούμε τρόπο να αποφεύγουμε κρίσεις στο μέλλον, καθώς κι ότι οι σπασμωδικές ενέργειες δεν πρόκειται να ωφελήσουν την εταιρική σχέση και τη συμμαχία ΗΠΑ-Τουρκίας», είπε αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, ενόψει της συνάντησης η οποία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν θα γινόταν αν ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προχωρήσει στην απέλαση του Αμερικανού πρέσβη.

Ο Τζο Μπάιντεν, που αντάλλαξε σύντομο χαιρετισμό με τον Ερντογάν χθες Σάββατο, δεν υποδέχθηκε τον κ. Ερντογάν, όπως ήλπιζε ο τελευταίος, το Σεπτέμβριο, όταν πήρε μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. 

Ο Ερντογάν συναντήθηκε τελευταία φορά με τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο. Ο τούρκος πρόεδρος επιθυμούσε διακαώς νέα συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του. 

Πηγή: skai.gr


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΑλέξης Τσίπρας: Για Τρίτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται μίνιμουμ συναίνεση
Επόμενο άρθροΚυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην πράσινη μετάβαση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ