Σ. Φάμελλος: Μόνο το Υπουργικό Συμβούλιο ζει την πράσινη εικονική πραγματικότητα του κ. Μητσοτάκη

Sokratis_Famellos

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ως απάντηση στις πράσινες εξαγγελίες του πρωθυπουργού κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Η ανακύκλωση πράσινων επικοινωνιακών εξαγγελιών από τον κ. Μητσοτάκη του έχει γίνει συνήθεια. Μία συνήθεια όμως επικίνδυνη για τη χώρα μας, την οικονομία και τους πολίτες, εφόσον οι εξαγγελίες απέχουν από την πραγματικότητα και αποτελούν απλά το προκάλυμμα επιλογών που έρχονται σε αντίθεση με την ενεργειακή μετάβαση και την κλιματική ουδετερότητα.

Προφανώς και δεν είναι «πράσινη» επιλογή η απώλεια του πλειοψηφικού μεριδίου του δημοσίου στη ΔΕΗ, στον ενεργειακό πυλώνα της Ελλάδας, εν μέσω μάλιστα ακρίβειας. Ούτε φυσικά στηρίζει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις η καθυστέρηση δύο μηνών στην έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για την έστω πενιχρή στήριξη των καταναλωτών, που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ, ενώ αφήνει εκτός στήριξης επιχειρήσεις, αγρότες, ύδρευση και Δήμους. Όπως δεν είναι πράσινη η έλλειψη ελέγχου και ρύθμισης στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που χαρακτηρίζεται ακόμα και σήμερα από αισχροκέρδεια και χειραγώγηση τιμών, αλλά και από μία κρίση ακρίβειας που καθημερινά οξύνεται δημιουργώντας ζήτημα βιωσιμότητας πλέον για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η νέα γενικόλογη και καθυστερημένη αναφορά σε εθνικό κλιματικό νόμο, για τον οποίο η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα ολοκληρωθεί πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Γλασκώβη, δεν περιέλαβε καμία αναφορά και δέσμευση της πολιτείας ότι θα εξασφαλίσει αυτή τη μετάβαση για όλη την κοινωνία, εφόσον ο κ. Μητσοτάκη θεωρεί ότι αυτή η μετάβαση αφορά αποκλειστικά επενδύσεις και οφέλη για τους λίγους.

Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα επανέλαβε τις ασάφειες για το πλάνο απολιγνιτοποίησης, το οποίο πριν ένα μήνα ήταν για το 2025 και σήμερα μεταφέρθηκε ξανά στο 2028, ενώ απουσιάζουν εδώ και 2 χρόνια οι δράσεις για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών και το έλλειμμα επάρκειας του συστήματος οδηγεί την κυβέρνηση στην επανεκκίνηση λιγνιτικών μονάδων. Αυτό που δεν αλλάζει όμως είναι το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ που είναι η αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με νέες μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών, δηλαδή η δέσμευση της χώρας σε ένα ορυκτό, εισαγόμενο και ακριβό καύσιμο για την επόμενη δεκαετία.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση εγκατάστασης πετρελαίου σε νέα σπίτια, όπου υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει εκχωρήσει το 100% του δικτύου (ΔΕΠΑ Υποδομών) σε μια εταιρεία στην οποία συμμετέχει το ιταλικό δημόσιο αλλά όχι το ελληνικό. Παράλληλα ανακοίνωσε και χρονοδιαγράμματα για την ηλεκτροκίνηση και κυρίως για τα ταξί, ενώ ελάχιστα ταξί έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης της κυβέρνησης, οι εξαγγελίες για νέο χρηματοδοτικό εργαλείο δεν καλύπτουν τον υπόλοιπο στόλο, το δίκτυο των φορτιστών πάει από αναβολή σε αναβολή όπως και η ηλεκτροκίνηση στις δημόσιες συγκοινωνίες. Και μεγάλες κουβέντες για την επιτυχία του Εξοικονομώ που κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ έχει να δείξει μόνο καθυστερήσεις και λίγους ωφελούμενους με πολλά παράπονα και καταγγελίες για αποκλεισμούς από όλη την τεχνική αγορά.

Προχώρησε ακόμη σε επανάληψη των γενικόλογων δεσμεύσεων για εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων χωρίς καμία αναφορά στη σύνδεσή τους με τον υποχρεωτικό και ήδη καθυστερημένο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό όπως και την καθυστερημένη έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για τις περιοχές Natura 2000. Οδηγούμαστε, και σε αυτό τον τομέα, στην γνωστή συνταγή ανάπτυξης ΑΠΕ αλά ΝΔ, με συνθήκες Άγριας Δύσης και με το γνωστό «μπάχαλο» της δήθεν απλοποίησης της αδειοδότησης ΑΠΕ Χατζηδάκη και πάλι χωρίς χωροταξικό σχέδιο, επαναλαμβάνοντας το χάος που επικρατεί σήμερα στο χερσαίο χώρο.

Ενδεικτικό είναι ότι το «συνεκτικό» σχέδιο του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνει ως εξαγγελία το «νέο» σχέδιο για την κυκλική οικονομία, ενώ από το 2018 η χώρα μας έχει καταθέσει Εθνική Στρατηγική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συμφωνία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Η Στρατηγική αυτή όμως έχει μείνει στα συρτάρια, γιατί από την πίσω πόρτα η ΝΔ προωθεί την καύση απορριμμάτων και στη διασπάθιση πόρων με σκάνδαλα στην ανακύκλωση.

Οι «φοβερές» αυτές «πράσινες» δηλώσεις μιας εικονικής πραγματικότητας που ζει μόνο το Υπουργικό Συμβούλιο του κ.Μητσοτάκη, έρχονται σε συνέχεια της δήλωσης του κ. Μητσοτάκη στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της Ε.Ε. που κλείνει το μάτι στην συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στον ευρωπαϊκό κανονισμό ταξινομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πρόγραμμά του για την «Πράσινη Επανάσταση» θέτει το στόχο της κλιματικής ουδετερότητας το αργότερο έως το 2045 με βασική αρχή «κανείς να μη μείνει πίσω». Με ανάδειξη των ενεργειακών κοινοτήτων και της αυτοπαραγωγής για την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε τοπικό επίπεδο. Με εξοικονόμηση ενέργειας σε όλα τα κτίρια και την παραγωγή, με εξηλεκτρισμό των δημόσιων μεταφορών και ηλεκτροκίνηση, με απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και εγκατάλειψη των εξορύξεων υδρογονανθράκων. Έτσι η Ελλάδα μπορεί να προσβλέπει σε μία πραγματικά πράσινη και συμπεριληπτική μετάβαση για όλους και όχι μόνο για τους λίγους.

Η χώρα μας έχει άμεση ανάγκη μίας συγκροτημένης στρατηγικής ώστε η πράσινη μετάβαση να γίνει με την κοινωνία και για την κοινωνία, με Δημοκρατία και Δικαιοσύνη, και όχι με επικοινωνιακού χαρακτήρα εξαγγελίες.

Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος

Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέτη Πέρκα»


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ