Σωκράτης Φάμελος «Η κυβέρνηση είναι ανεπαρκής και άβουλη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση ακρίβειας»

Sokratis_Famellos

«Η κυβέρνηση ΝΔ αποδεικνύεται, δυστυχώς, ανεπαρκής και πρόχειρη να αντιμετωπίσει, το πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας στην ενέργεια που απειλεί τη βιωσιμότητα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Χθες τροποποιήθηκαν για τέταρτη (4η) φορά οι σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις με την κυβέρνηση να διορθώνει διαρκώς τον εαυτό της. 80% κάλυψη των αυξήσεων είχε υποσχεθεί ο κος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), που μετατράπηκε τον Σεπτέμβριο σε 9 ευρώ επιδότηση το μήνα στους λογαριασμούς ρεύματος, που μετατράπηκε σε 18 ευρώ στις κοινές ανακοινώσεις των κυρίων Σκρέκα και Σταϊκούρα τον Οκτώβριο, ενώ τροποποιήθηκε ξανά με τις χθεσινές ανακοινώσεις του κ. Σκρέκα. Σε καμία περίπτωση όμως τα ανακοινωθέντα μέτρα δεν ανταποκρίνονται στη δέσμευση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ούτε στις δηλώσεις Σκρέκα περί αυξήσεων στον καταναλωτή μόνο δύο (2) με τρία (3) ευρώ το μήνα», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στον δημοσιογράφο Κ. Σαββόπουλο.

Πρόσθεσε ότι, δύο (2) μήνες μετά την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, δεν έχει εκδοθεί ακόμη η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα περιγράφει το ύψος και τους δικαιούχους της όποιας επιδότησης, ενώ και παραμένουν εκτός μέτρων οι αγρότες, οι δημοτικές επιχειρήσεις και οι ΟΤΑ και δήλωσε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ακατάλληλη να αξιολογήσει το μέγεθος της ακρίβειας, αλλά και ανεπαρκής καθώς δεν έχει καν τη βούληση να διαχειριστεί την κρίση».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύτηκαν σήμερα για την ακρίβεια που επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση και τα στελέχη της ΝΔ ζουν σε μία παράλληλη «εικονική» πραγματικότητα. 132,3% αύξηση στο φυσικό αέριο, 45,9% στο πετρέλαιο θέρμανσης, καύσιμα-λιπαντικά 22,3%, μόνο για τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020, ενώ σημείωσε ότι δεν έχει κλιμακωθεί ακόμη το ράλι ακρίβειας στην ενέργεια. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού για την κατανάλωση Νοεμβρίου, που οι καταναλωτές θα παραλάβουν τον Δεκέμβριο, θα είναι τρεις (3) φορές πάνω από τη χρέωση ηλεκτρισμού. Για παράδειγμα σε μία χρέωση κατανάλωσης ενός (1) ευρώ η επιβάρυνση θα είναι 1,75 ευρώ με τους καταναλωτές να πρέπει να πληρώσουν 2,75 ευρώ. Παρουσίασε ακόμη το παράδειγμα ενός αρτοποιείου για να δείξει το μέγεθος της επιβάρυνσης των επαγγελματιών. Από 800 ευρώ που θα πλήρωνε, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, χρεώνεται ήδη πάνω από 1500 ευρώ και μέχρι το Δεκέμβριο θα φτάσει στα 2000 ευρώ.

Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και έχει απορρίψει σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αν και το σχετικό μέτρο περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη της Ε.Ε. και θα μπορούσε να ελαφρύνει σημαντικά τους καταναλωτές, ενώ επιλέγει να αφήσει την αγορά ενέργειας με πλημμελή έλεγχο και χωρίς ρύθμιση.

Σχολίασε το «παράλογο» να μην μπορεί να διαθέσει η κυβέρνηση ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για μέτρα ελάφρυνσης, αφού ακόμα και το επίδομα θέρμανσης θα χορηγηθεί με κονδύλια από τον εκπλειστηριασμό των δικαιωμάτων ρύπων, ενώ την ίδια στιγμή επαίρεται για τους «εκπληκτικούς» ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Συμπλήρωσε ακόμη, ότι τα έσοδα από τον εκπλειστηριασμό των δικαιωμάτων ρύπων που κατευθύνονται πλέον στην ελάφρυνση των αυξήσεων, στερούν πόρους που προβλέπονται για έργα εξοικονόμησης, προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, καθώς και για τις λιγνιτικές περιοχές.

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψή του στην Καβάλα, στο πλαίσιο εξόρμησης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην περιφέρεια ώστε να έρθουν σε απευθείας επαφή με την κοινωνία ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην επίσκεψή του στην Energean και στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και στις συναντήσεις του με τους εργαζόμενους. Σημείωσε ότι και στις δύο επιχειρήσεις υπάρχει αμφισβήτηση των εργασιακών σχέσεων και απολύσεις με τη στήριξη της κυβέρνησης, αλλά και σοβαρά θέματα ρύπανσης και ασφάλειας που δημιουργούν και εντάσεις με την τοπική κοινωνία.

Στάθηκε τέλος, στην ιδιαιτέρως κρίσιμη και οριακή κατάσταση που διαπίστωσε κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο Καβάλας όπου, σύμφωνα με την πρόεδρο των εργαζομένων, δεν έχει ενισχυθεί με μόνιμες προσλήψεις ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνεται λόγω της αποχώρησης στελεχών που βγαίνουν στη σύνταξη. Αυτή η εξέλιξη και οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης έχουν σαν αποτέλεσμα να παραμένει κενό το 52% των οργανικών θέσεων για νοσηλευτές, όπως και το 46% για παραϊατρικό προσωπικό και δήλωσε: «Εδώ και είκοσι (20) και πλέον μήνες που εξελίσσεται η πανδημία η κυβέρνηση ΝΔ επιλέγει να μην ενισχύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να στείλει τα λάθος μηνύματα «μπλοκάροντας» τελικά τον εμβολιασμό με αποτέλεσμα τον σημερινό τραγικό αριθμό θανάτων συνανθρώπων μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του καθολικού εμβολιασμού και προτρέπει τους πολίτες να υπερβούν την αναξιοπιστία της κυβέρνησης και να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους δικούς τους ανθρώπους. Ταυτόχρονα όμως διεκδικεί την ενίσχυση του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Υγείας». 


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΚαταλυτικές οι εκθέσεις παρατηρητή και Αστυνομίας για το Βόλος – Άρης
Επόμενο άρθροΤουρκία: Ενόχληση για την συμμετοχή Ελλάδας-Κύπρου στη διάσκεψη για τη Λιβύη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ