Υπογράφηκε η συμφωνία δήμου Πάφου-ΤΕ.ΠΑ.Κ. για την εγκατάσταση της σχολής τουρισμού στην Πάφο

Η ΠΟΛΗ ΑΠΟΚΤΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ

Ενώπιον εκατοντάδων δημοτών που κατέκλεισαν τον Πολυχώρο «Αττικόν», ο Δήμος Πάφου και το ΤΕ.ΠΑ.Κ. υπέγραψαν χθες βράδυ τη μεταξύ τους Συμφωνία για την εγκατάσταση στην πόλη μας της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας, η οποία αποτελείται από δύο ακαδημαϊκά Τμήματα και ένα Ινστιτούτο για τα τουριστικά επαγγέλματα.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος χαρακτήρισε την ομιλία του ως μια από της σημαντικότερες της θητείας του αφού, όπως ανέφερε, είναι κάποιες στιγμές στην ιστορική διαδρομή μιας πόλης που
ξεχωρίζουν ως ιστορικά ορόσημα που σηματοδοτούν την αλλαγή πορείας και προσανατολισμού τους. Βασικός συντελεστής για την πρόοδο μιας κοινωνίας, πρόσθεσε, είναι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση και δεν είναι τυχαίο που πόλεις και κοινωνίες που ευτύχισαν να έχουν στα όριά τους πανεπιστημιακά ιδρύματα με κύρος, άκμασαν και απέκτησαν ευδιάκριτο στίγμα, όχι μόνο οικονομικό αλλά κυρίως πνευματικό και πολιτιστικό.

Η ραγδαία ανάπτυξη που γνώρισε η Πάφος μετά το 1974, σημείωσε,
δεν συνοδεύτηκε από ανάλογη πνευματική και κοινωνική πρόοδο και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη διάρθρωση της οικονομίας και της κοινωνίας, με χαρακτηριστικό φαινόμενο την αδυναμία απορρόφησης των υψηλής μόρφωσης και κατάρτισης νέων ανθρώπων, οι οποίοι επέλεγαν και συνεχίζουν να επιλέγουν την παραμονή τους στο εξωτερικό ή στις μεγάλες πόλεις του νησιού μας. Συνειδητοποιώντας ότι αυτή η καθήλωση της πόλης, επεσήμανε ο κ. Φαίδωνος, δεν μπορεί να ανατραπεί χωρίς να γίνουν μεγάλα και τολμηρά βήματα, θέσαμε ως μείζονα στρατηγικό στόχο τη δημιουργία ενός τρίτου πυλώνα στην οικονομία της πόλης. Είναι ο πυλώνας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνάρτηση με τη δημιουργία ενός
κατάλληλου οικοσυστήματος εταιρειών καινοτόμου τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας σε περιφερειακό επίπεδο. Ο Δήμαρχος Πάφου συγχάρηκε το ΤΕΠΑΚ για την εξωστρέφεια που το χαρακτηρίζει και ευχαρίστησε το Διοικητικό του Συμβούλιο, καθώς και τις Πρυτανικές και Διοικητικές Αρχές για τη στενή και
αποτελεσματική συνεργασία τους. Εύχομαι, κατέληξε ο Δήμαρχος Πάφου, ο δρόμος αυτής της πόλης και τους Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Κύπρου να είναι πάντα φωτισμένος από το φως που γεννά η παιδεία και το πνεύμα.

Στην ομιλία του, ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης χαρακτήρισε ως καθοριστική την πρωτοβουλία του Δήμου Πάφου και προσωπικά του Δημάρχου Φαίδωνα Φαίδωνος για τη σύναψη και υπογραφή της Συμφωνίας και σημείωσε ότι το ΤΕΠΑΚ έχει κάθε λόγο να είναι ιδιαίτερα περήφανο γιατί εξελίσσεται σε ένα φιλόδοξο, τολμηρό και εξωστρεφές πανεπιστημιακό ίδρυμα.
Ένα Ίδρυμα, είπε, που παράγει και μεταδίδει επιστημονική γνώση και συμβάλλει στην πρόοδο, στην ανάπτυξη και στην ευημερία του λαού μας. Είναι ταυτόχρονα πεποίθηση μας, πρόσθεσε ο κ. Ζαφείρης ότι η γνώση, δεν μπορεί να περιοριστεί σε τοπικά όρια και έχει αξία μόνο όταν γίνεται κτήμα της κοινωνίας και
της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και προσφέρει λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, με ανοικτό μυαλό και εξωστρέφεια, τα τελευταία χρόνια επιδιώξαμε εκείνες τις στρατηγικές συνεργασίες που θα αποδώσουν υψηλές συνέργειες και επικεντρώνονται σε τομείς ενδιαφέροντος της Κυπριακής οικονομίας.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσε πως η ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα του νέου μοντέλου ανάπτυξης, που προωθείται από την κυβέρνηση ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2012- 2013 και τη συνειδητοποίηση ότι η χώρα μας θα πρέπει να επιδοθεί σε μια νέα διαφορετική αναπτυξιακή πορεία. Πρόσθεσε πως είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η Κύπρος όπου κύριος πλούτος εκτός από τον πολιτισμό και την κληρονομιά μας το ανθρώπινο δυναμικό. Είναι, είπε, πολύ σημαντικό σε μια τέτοια χώρα να συμβάλει και να συμμετάσχει η εκπαίδευση και η επιστήμη στη διαφοροποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά και στην εξειδίκευση της οικονομίας μας στον χώρο της γνώσης και των πληροφοριών. Σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου, η Κύπρος έχει περισσότερους από 50 χιλ. φοιτητές. Αυτός είναι ένας πλούτος όχι μόνο εκπαιδευτικής δραστηριότητας αλλά και πλούτος για την κοινωνία, ζύμωσης ιδεών, συνάντησης νέων ανθρώπων και ανταλλαγή και ανάπτυξη επιστήμης και τεχνολογίας.

Στην τελετή παρέστησαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Παύλος Μυλωνάς, τα μέλη της Επιτροπής Σωτήρης Ιωάννου και Αλέκος Τριφωνίδης, οι Βουλευτές Πάφου Χρύσανθος Σαββίδης και Ηλίας Μυριάνθους, ο τέως Υπουργός Παιδείας και νυν Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων Κώστας Χαμπιαούρης, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού του ΤΕΠΑΚ, ο Πρόεδρος και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βυρητού, ο Δήμαρχος Πόλις Χρυσοχούς, ο Δημαρχεύων Γεροσκήπου τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων της Επαρχίας μας και πλήθος δημοτών.

Μετά την τελετή, ακολούθησε ανοικτή δεξίωση με μουσικό πρόγραμμα στον προαύλιο χώρο της Παλιάς Ηλεκτρικής.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΟΧΙ ΣΤΙΣ “ΕΥΚΟΛΕΣ” ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ.
Επόμενο άρθροΤο παρακράτος στο ποδόσφαιρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ