Πολωνία-Λευκορωσία:Μεταναστευτικό δράμα στα σύνορα!

του Δημήτρη Κάτσακα

Πρωτοφανές μεταναστευτικό επεισόδιο είναι προ των πυλών στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, με μια άμεση λύση να φαντάζει αδύνατη!

Δύο μεγάλες ομάδες μεταναστών, κυρίως προερχόμενοι από το Ιράκ, έφτασαν το βράδυ της Τρίτης 8 Νοεμβρίου στην επικράτεια της Πολωνίας, περνώντας μάλιστα μέσα από το κράτος της Λευκορωσίας. Εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πολωνική αστυνομία η οποία τους ανέκοψε τον δρόμο.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου 2.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα ποσοστό από γυναίκες και παιδιά, κατάφεραν να ρίξουν κάποια τμήματα των φραχτών στα χωριά Κρίνκι και Μπιαλοβέζα, και να προχωρήσουν μέχρι τα πολωνικά σύνορα όπου βρήκαν απέναντί τους ομάδα ειδικών φρουρών, εξοπλισμένων με κράνη και ασπίδες, καθώς και μια σειρά από αγκαθωτά συρματοπλέγματα που στήθηκαν ως εμπόδιο.

Χιλιάδες μετανάστες βιώνουν μια σειρά άθλιων συνθηκών διαβίωσης, ελπίζοντας να περάσουν τελικά σε μία χώρα της Ε.Ε., καθώς η διανυκτέρευση δίπλα στον συνοριακό φράχτη με σκηνές και πρόχειρα καταλύματα αποτέλεσε τη μοναδική τους επιλογή. Η παραμονή τους στην “νεκρή” συνοριακή ζώνη τριών χιλιομέτρων ανάμεσα στις δύο χώρες δεν επιτρέπει την παρακολούθηση των γεγονότων από τους δημοσιογράφους εδώ και τρεις μέρες, με αποτέλεσμα η ενημέρωση για το ζήτημα να είναι ανεπαρκής. Ένα ποσοστό αυτών επέστρεψε στην Λευκορωσία με βάση τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ένα άλλο κατάφερε να διαφύγει.

Σε κατάσταση πανικού, με την κήρυξη καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, η Λευκορωσική πλευρά, με τον πρόεδρο του κράτους Αλεξαντρ Λουκασένκο να ζητάει από τη Βαρσοβία να τους επιτρέψει την είσοδο καθώς ο προορισμός τους είναι οι κεντροευρωπαϊκές χώρες και την πολωνική κυβέρνηση να αρνείται καταφατικά!

Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση για την Πολωνία, που θυμίζει σκηνές από το έτος 2015, οδήγησε τον υπουργό Άμυνας της Πολωνίας, Μάριους Μπλάστσακ στην εξής δήλωση: «Η πολιτική των ανοιχτών θυρών οδήγησε σε τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δυτική Ευρώπη. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η ΕΕ παραδέχτηκε ότι είχαμε δίκιο», τονίζοντας την ιδέα της βίας και της τρομοκρατίας.

Οι κατηγορίες συνεχίστηκαν και από τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, ο οποίος μίλησε για άμεση βία και προγραμματισμένες κινήσεις που έχουν ως σκοπό να προκληθεί χάος.

Οι σκληρές απαντήσεις του Λευκορώσου προέδρου συνοψίστηκαν στην φράση: «Επιβάλατε κυρώσεις εναντίον μου, εναντίον των Λευκορώσων. Ξεκινήσατε έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Λευκορωσίας (ΜΜΕ, οικονομία, πολιτική, τώρα στρατιωτικά). Και εσάς καθάρματα και τρελοί, θέλετε να σας προστατεύσω εγώ, ακόμη και από τους μετανάστες;».

Όπως φαίνεται το ζήτημα πήρε τεράστιες διαστάσεις με την Γερμανία να παίρνει θέση στα δρώμενα, ζητώντας από τον Πούτιν να επέμβει, χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα. Η Μέρκελ μίλησε ξεκάθαρα για “απάνθρωπη χρήση μεταναστών” από το κράτος της Λευκορωσίας, και ζήτησε την βοήθεια της συμμάχου Ρωσίας, η οποία με την σειρά της έστρεψε τις ευθύνες στην Ε.Ε. και αρνήθηκε την οποιαδήποτε ανάμειξη. Τέλος, η πολωνική κυβέρνηση υποστήριξε εξόφθαλμα την συνοριοφυλακή της, και απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας από την Ευρώπη.

Τα παραπάνω γεγονότα χαρακτηρίζονται ως ένα λεπτό ζήτημα, του οποίου οι διαστάσεις φαίνεται να αμβλύνονται συνεχώς. Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών και οι συμμαχική εμπλοκή σε πολιτικό και κρατικό επίπεδο που ακολούθησαν, μαρτυρούν μια έντονη αβεβαιότητα για το μέλλον και προϊδεάζουν τους πολίτες ολόκληρης της Ευρώπης για τις επερχόμενες συνέπειες, δυσκολεύοντας την ιδέα μιας ομαλής επίλυσης του ζητήματος!


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΝ.Τζανάκης: οδεύουμε προς 10.000 κρούσματα την ημέρα
Επόμενο άρθροΒόρεια Μακεδονία: στο κενό η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ζάεφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ