Βόρεια Μακεδονία: στο κενό η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ζάεφ

Στο κενό έπεσε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ την οποία κατέθεσε η αντιπολίτευση, λόγω έλλειψης απαρτίας στη συνεδρίαση της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία συγκλήθηκε χθες με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την πρόταση δυσπιστίας.

Οι βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού απείχαν από τη συνεδρίαση και στην αίθουσα της Βουλής παρίσταντο μόλις 60 βουλευτές– όλοι της αντιπολίτευσης, οι οποίοι υποστήριζαν την πρόταση μομφής, όμως με τον αριθμό αυτό ήταν αδύνατον να υπάρξει απαρτία για τη συνεδρίαση του σώματος. Αυτό είχε ως απότέλεσμα ο πρόεδρος της Βουλής, ο Ταλάτ Τζαφέρι, μετά από μακρά διακοπή της συνεδρίασης, να ανακοινώσει λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ότι δεν κατέστη δυνατή η εξέταση της πρότασης μομφής και η ψηφοφορία επ’ αυτής και ως εκ τούτου η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της. Αργά χθες βράδυ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο Αλεξάνταρ Νικόλοσκι, ο αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης της Βουλής, ενώ αποχωρούσαν ήδη οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, αξίωσε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατόν, κρίνοντας πως αυτή η επιλογή είναι η καλύτερη για τη χώρα.

Ο κ. Νικόλοσκι επιχειρηματολόγησε ότι έχει δημιουργηθεί πλέον κλίμα πολιτικής αστάθειας, και ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είναι πια κυβέρνηση μειοψηφίας και δεν έχει τη «νομιμοποίηση» να ασκεί την εξουσία.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Γιόβαν Μίτρεφσκι, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), δήλωσε ότι ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι δεν πρέπει να αναζητά άλλοθι για να δικαιολογήσει την αποτυχία της πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης, καθώς όπως είπε, αυτός φέρει ακέραιη την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή. Ο κ. Μίτρεφσκι ανέφερε ακόμη ότι το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα αυξήσει τις έδρες και τη δύναμή της στη Βουλή – αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιος ή κάποιοι βουλευτές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ετοιμάζονται να μεταπηδήσουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Νέα πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση μπορεί να κατατεθεί μετά την παρέλευση τριών μηνών, εκτός εάν έχει εξασφαλισμένη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών. Στην περίπτωση αυτή, πρόταση δυσπιστίας μπορεί να κατατεθεί ανά πάσα στιγμή.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ