Δύο ΓΥΝΑΙΚΕΣ μία ΦΩΝΗ

Χρύσω Μακαρίου – Υψίφωνος | Μαργαρίτα Ζαχαρίου – Ηθοποιός

της Χρύσω Μακαρίου

Η γνωστή Κύπρια ηθοποιός Μαργαρίτα Ζαχαρίου, γεννήθηκε στην Λεμεσό σε οικογένεια μουσικών. Από πολύ νωρίς ήρθε σε επαφή με τον κόσμο των καλλιτεχνών . Ως παιδί συχνά ταυτιζόταν με τις ηρωίδες ταινιών που παρακολουθούσε στην τηλεόραση. Έτρεχε να κοιμηθεί αμέσως μετά την ταινία που παρακολουθούσε, για να ονειρευτεί πως συμμετέχει στην πλοκή υποδυόμενη την πρωταγωνίστρια. Στα 16 της ξεκίνησε μαθήματα υποκριτικής με την σκηνοθέτη Αλεξία Παπαλαζάρου, μία σχέση καθοριστική, αφού εκεί συνειδητοποίησε πως ο δρόμος της δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος παρά το επαγγελματικό Θέατρο. Είδωλα της οι μεγάλες Κυρίες του Κυπριακού Θεάτρου, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Αννίτα Σαντοριναίου, Λένια Σορόκκου. Η Μαργαρίτα Ζαχαρίου ανήκει στην νέα γενιά των Κύπριων ηθοποιών που τολμούν να ονειρεύονται και να δημιουργούν!

Την Μαργαρίτα, την είχα ξεχωρίσει εδώ και καιρό στην Κυπριακή τηλεόραση, είχε ένα άλλο αέρα και ένα παίξιμο καθηλωτικό. Ομολογώ πως δεν κατάφερα να την δω στο Θέατρο λόγω του ότι λείπω μεγάλα χρονικά διαστήματα από το νησί, μια και ζώ στην Βιέννη. Οι αφηγήσεις της όμως για τα παιδικά της χρόνια με έκαναν να θυμηθώ τον δικό μου παιδικό εαυτό όπου κλεινόμουν με τις ώρες σε ένα δωμάτιο προσποιούμενη ότι έδινα παραστάσεις όπερας και συναυλίες. Ανάτρεξα στο δικό μου είδωλο την Μαρία Κάλλας και την παιδικότητα που με χαρακτήριζε στα 16 μου. Όταν με ρωτούσαν τι ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω απαντούσα με στόμφο «Μαρία Κάλλας». Τι δύναμη έχουν τα όνειρα στις παιδικές ψυχές.. Τόσο η Μαργαρίτα όσο και εγώ ανήκουμε στους τυχερούς ή και στους τολμηρούς, θα έλεγαν άλλοι, που διάλεξαν τον δρόμο εκείνο με στόχο να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα της παιδικής ψυχής μας.

Οι δρόμοι μας συναντήθηκαν όταν δέχθηκα μία απρόσμενη πρόσκληση από Κύπρο. Ερωτήθηκα εάν μπορούσα να συμμετέχω σε μία ηχογράφηση που θα γινόταν, για τους σκοπούς μίας κινηματογραφικής ταινίας. Αφού έμαθα όλες τις σχετικές λεπτομέρειες, αποδέχθηκα την πρόσκληση με μεγάλη μου χαρά! Επρόκειτο για την νέα κινηματογραφική ταινία των Κυπρίων σκηνοθετών Κόριννας Αβρααμίδου και Κυριάκου Τοφαρίδη. Η ταινία φέρει την ονομασία «ΙΜΑΝ», που σημαίνει «Πίστη» στα αραβικά. Το σενάριο της ταινίας έχει ήδη πάρει το Α Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό συγγραφής σεναρίου της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας το 2018.

Η ταινία, της οποίας τα γυρίσματα έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, αποτελείται από τρείς διαφορετικές ιστορίες, οι οποίες όμως ενώνονται απροσδόκητα στο τέλος. Στην μία από αυτές τις ιστορίες εμφανίζεται η Μαργαρίτα Ζαχαρίου υποδυόμενη την «Ειρήνη», μία Ελληνοκύπρια υψίφωνο νυμφευμένη με Άραβα. Ζουν μία άνετη ζωή στην Κύπρο με την μικρή τους κόρη, παρολαυτά μέσα από διάφορα γεγονότα η ζωή τους διαλύεται. Το βράδυ όπου η Ειρήνη παρουσιάζει στο κοινό τον νέο της δίσκο, όλα φαίνονται γύρω της να καταρρέουν.

Ο ρόλος ο δικός μου ως υψίφωνος ήταν να δώσω την φωνή μου σε ηχογράφηση στα δύο κομμάτια τα οποία εμφανίζονται στην ταινία. Το ένα κομμάτι ήταν η άρια της Δαλιδά από την γνωστή όπερα του Σαιν Σαντ «Σαμψών και Δαλιδά». Μέσα από την ερμηνεία της άριας αυτής, εξελισσόταν και η όλη κορύφωση του δράματος της «Ειρήνης» και του συζύγου της. Είμασταν λοιπόν τόσο εγώ αλλά και η Μαργαρίτα μπροστά από μία ιδιαίτερη πρόκληση. Η ερμηνεία της όλης σκηνής απαιτούσε ειδική προετοιμασία αλλά και ιδιαίτερη εμβάθυνση τόσο στην μουσική ερμηνεία αλλά και στην υποκριτική εμφάνιση της Μαργαρίτας.

Δύο γυναίκες λοιπόν, δύο καλλιτέχνιδες σμίγαμε δυνάμεις, σκέψεις, τεχνική και συναισθήματα για να διαγράψουμε όσο πιο σωστά τον χαρακτήρα της «Ειρήνης» αλλά κυρίως να ενώσουμε «Φωνή» και «Υποκριτική» για να αποδώσουμε όσο πιο πειστικά μπορούσαμε την στιγμή της πτώσης της «Ειρήνης».

Το αποτέλεσμα, νομίζω μας έχει ανταμείψει! Αυτό είναι και κάτι που το κοινό θα διαπιστώσει εντός του 2022, όταν η ταινία «ΙΜΑΝ» θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους. Μία απρόσμενη συνεργασία έφερε αυτή την ιδιαίτερη πρόκληση στην Μαργαρίτα Ζαχαρίου, η οποία σε μικρό χρονικό διάστημα έπρεπε να αφομοιώσει πληροφορίες γύρω από το στήσιμό ενός λυρικού τραγουδιστή, γύρω από την τεχνική αναπνοής, τραγουδιού αλλά και πώς αυτά να τα παρουσιάζει με ένα τρόπο επαγγελματικά πειστικό στον φακό. Κάτι τρομερά δύσκολο. Από την άλλη εγώ ως τραγουδίστρια έπρεπε χωρίς να συμμετέχω στις σκηνές ή στα γυρίσματα, να εμβαθύνω αφήνοντας πίσω την «Δαλιδά» την οποία στην ουσία ερμήνευα, και να περάσω μέσα στην φωνή μου εκείνο τον σπαραγμό και απόγνωση στην οποία βρισκόταν η «Ειρήνη».

Δύο γυναίκες, μία φωνή! Θέατρο και Όπερα, Μαργαρίτα Ζαχαρίου και Χρύσω Μακαρίου ενώσαμε εικόνα και φωνή για ένα καθηλωτικό αποτέλεσμα. Η συνεργασία αυτή με γέμισε ιδιαίτερη χαρά και ένα όμορφο συναίσθημα πληρότητας. Διαπίστωσα πως παρόλες τις δυσκολίες του τελευταίου ενάμιση χρόνου, λόγω πανδημίας, υπάρχουν καλλιτέχνες όπως η ηθοποιός Μαργαρίτα Ζαχαρίου, οι οποίοι συνεχίζουν και εργάζονται για την Τέχνη τους με τρομερή αγάπη και αφοσίωση! Για μένα ένα είναι σίγουρο, η Κύπρος έχει καλλιτέχνες με πολύ ψηλό επίπεδο, ταλέντα που ανήκουν στην στόφα εκείνη από την οποία είναι φτιαγμένοι όλοι οι Μεγάλοι καλλιτέχνες!


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΑφιέρωμα: Το βιβλίο και το μέλλον των εκδόσεων
Επόμενο άρθροΓιώργος Χατζηκωστής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ