Κωνσταντινιά Πέτσογλου, Ιατρός ολιστικής ιατρικής και Βελονισμού – Ο βελονισμός αποτελεί μια μέθοδο θεραπείας απαραίτητη για τον σύγχρονο άνθρωπο

της Φωτεινής Μπόγδου

Η κα Κωνσταντινιά Πέτσογλου, είναι ιατρός με ειδικότητα ιατροδικαστή, όμως τα τελευταία χρόνια διατηρεί ιατρείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου ασχολείστε με τον βελονισμό. Η κα Πέτσογλου εξηγεί στο SPEAKNEWS και την Φωτεινή Μπόγδου, τι ακριβώς είναι ο βελονισμός, σε ποιους τομείς εφαρμόζεται, και πως γίνεται μια συνεδρία.

Τι ήταν αυτό που σας προέτρεψε να ασχοληθείτε με αυτήν την παλαιά κινεζική πρακτική;

Η εμπειρία μου στην ιατρική όπως και η εκπαίδευση μου σε κλινικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και η βαθύτερη γνώση των παθήσεων μέσα από την ιατροδικαστική, με οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι πέρα από τις κλασικές θεραπείες με φάρμακα, ο βελονισμός αποτελεί μια μέθοδο θεραπείας απαραίτητη για τον σύγχρονο άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο που έχει επιβιώσει ως θεραπεία εδώ και πολλούς αιώνες, αλλά έχει εκσυγχρονιστεί και ενταχθεί σε πολλά νοσοκομεία του εξωτερικού και της χώρας μας.

Ο βελονισμός έχει πολλαπλά οφέλη στο σώμα, αναγνωρισμένα από την επίσημη ιατρική κοινότητα με πληθώρα δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων και στην χώρα μας εφαρμόζεται αποκλειστικά από εξειδικευμένους ιατρούς. Μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή ως μεμονωμένη θεραπεία αλλά και να συνδυαστεί με όλες τις μεθόδους θεραπείας της κλασικής ιατρικής.

 Πείτε μας δυο λόγια για τον βελονισμό, πώς λειτουργεί και σε ποιους απευθύνεται;

Ο ιατρικός βελονισμός είναι, θα μπορούσαμε να πούμε, μια βιοενεργειακή θεραπεία δηλαδή ο βασικός τρόπος δράσης του είναι η νευροχημική διέγερση του νευρικού συστήματος. Στις ημέρες μας έχει συνδεθεί με πολλά, από την καταπολέμηση χρόνιων πόνων, μέχρι την εξισορρόπηση της ενεργειακής κατάστασης ενός σώματος, με αποτέλεσμα την ευεξία και την εσωτερική ηρεμία ενός ανθρώπου. Οι βελόνες διεγείρουν και ενεργοποιούν νευρικές απολήξεις του δέρματος. Το ερέθισμα αυτό μεταβιβάζεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο διεγείρει αντίστοιχα νευρικά κύτταρα. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας είναι η αποκατάσταση της ενεργειακής ισορροπίας του οργανισμού. Με το βελονισμό αυξάνονται οι ενδορφίνες και τα οπιοειδή στο σώμα, ουσίες που παράγονται στον εγκέφαλο και επιφέρουν ηρεμία και ψυχική ισορροπία. Τα αποτελέσματα του βελονισμού είναι επίσης ευεργετικά και στην αντιμετώπιση του πόνου. Μετά την τοποθέτηση της βελόνας στο πάσχον σημείο  δημιουργείται αύξηση της ροής του αίματος και έκκληση των αντιφλεγμονωδών κυττάρων. Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η  προσφορά του βελονισμού στην αντιγήρανση καθώς παρατηρείται αύξηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης στους ιστούς και στο δέρμα.

Μέχρι τώρα η πρακτική αυτή ήταν διαδεδομένη σχετικά με το κάπνισμα και το αδυνάτισμα. Πού αλλού μπορεί να βοηθήσει;

Εδώ και πολλά χρόνια η θεραπεία με βελονισμό είναι ευρέως διαδεδομένη και εφαρμόζεται από πολλούς ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας και τις σύγχρονες επιστημονικές μελέτες ο βελονισμός εφαρμόζεται σε μια πληθώρα παθήσεων. Αποτελεί ασφαλή και άμεση μέθοδο αντιμετώπισης του πόνου σε νευρολογικές παθήσεις όπως η πάρεση. Επιπλέον, εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε ΩΡΛ παθήσεις όπως οι εμβοές. Τα ευεργετικά του αποτελέσματα είναι άμεσα και αναγνωρισμένα στη μαιευτική και γυναικολογία όπως η υπογονιμότητα, η δυσμηνόρρια, οι ωοθήκες και τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου. Επίσης, ο βελονισμός έχει θεραπευτική δράση σε αλλεργικές παθήσεις όπως η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα.

Ασχολείστε σε μεγάλο βαθμό με το κομμάτι του καλλωπισμού και της ομορφιάς, έχοντας ως βασικό εργαλείο τον βελονισμό. Με ποιον τρόπο η βελόνα μπορεί να βελτιώσει το δέρμα μας; Συνδυάζεται και με άλλες τεχνικές;

Ο αισθητικός βελονισμός λειτουργεί διεγείροντας τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου στο πρόσωπο και το σώμα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας τοποθετούνται μικροσκοπικές βελόνες σε πρόσωπο και σώμα. Μόλις αφαιρεθούν, ο οργανισμός το εκλαμβάνει αυτό ως ένα είδος «μικροτραύματος». Επομένως, μπαίνει σε διαδικασία αναδημιουργίας, για την οποία χρειάζεται πρωτεΐνη, που είναι γνωστή σε όλους μας ως κολλαγόνο. Αυτή η αισθητική θεραπεία αποτελεί επέκταση του παραδοσιακού βελονισμού. Βοηθά φυσικά στο δέρμα να φαίνεται νεότερο, πιο λείο και υγιές. Σε αντίθεση με τις ενέσιμες μεθόδους, ο βελονισμός του προσώπου αντιμετωπίζει όχι μόνο σημάδια γήρανσης, αλλά και τη γενική υγεία του δέρματος. Λειτουργεί εσωτερικά για τη βελτιστοποίηση της υγείας του, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την εμφάνιση του δέρματός σας. Ως μέθοδος αντιγήρανσης μπορεί να εφαρμοσθεί είτε μεμονωμένα ως θεραπεία ή και σε συνδυασμό με: μικροεγχύσεις ουσιών (μεσοθεραπεία), PRP (platelet reach plasma), laser ανάπλασης προσώπου, Gua sha (γκουά σα) μία μορφή θεραπείας της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής.

Ζούμε σε μία εποχή που δυστυχώς η πανδημία έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας, και έχει επηρεάσει πολύ κόσμο κυρίως στην ψυχική του υγεία. Εκτός από τις διάφορες θεραπείες που υπάρχουν μέχρι τώρα, ο βελονισμός προσφέρεται για την βελτίωση της διάθεσης και της ψυχολογίας μας;

Όντως η εποχή που διανύουμε είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους μας. Ο βελονισμός έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την απελευθέρωση ενδορφινών, των βιοχημικών ουσιών που παράγει το ίδιο το σώμα και μας βοηθούν να αισθανόμαστε καλά. Οι ενδορφίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των αντιδράσεων του σωματικού και συναισθηματικού στρες, όπως ο πόνος, ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και η πεπτική λειτουργία. Η τοποθέτηση θεραπευτικών βελόνων ξεμπλοκάρει τα σημεία που έχουν πρόβλημα αποκαθιστώντας τη ροή της ενέργειας. Απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο νευροχημικές ουσίες όπως οι ενδορφίνες και  η σεροτονίνη, που έχουν αναλγητική δράση και προσφέρουν φυσική και συναισθηματική ευημερία. 

Τέλος, για όσους θα ήθελαν να γνωρίσουν καλύτερα την πρακτική αυτή, ή να εξοικειωθούν με την διαδικασία, περιγράψτε μας πώς διεξάγεται μία συνεδρία βελονισμού. Είναι επίπονη διαδικασία;

Η θεραπεία του βελονισμού σύμφωνα με τα λόγια των ασθενών είναι μια ευχάριστη εμπειρία με άμεσα αποτελέσματα. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μιας χρήσεως και δεν δημιουργούν κανένα αίσθημα πόνου και δυσφορίας. Κατά τη διάρκεια του βελονισμού που διαρκεί περίπου 30 λεπτά ο ασθενής είναι ξαπλωμένος σε ένα ήρεμο και χαλαρό περιβάλλον. Οι βελόνες τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος που ονομάζονται σημεία βελονισμού. Τα σημεία αυτά ενώνονται με ενεργειακούς δρόμους, γνωστοί ως μεσημβρινοί.

Κάθε ασθένεια προκαλείται από την διαταραχή της ενέργειας ενός ή περισσότερων  μεσημβρινών. Η εισαγωγή βελόνων στο δέρμα βελτιώνει τη διαταραγμένη ροή με θεραπευτικά αποτελέσματα.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΗ πολιτική έχει καθημερινές τρικλοποδιές, Ο αθλητισμός σου δίνει πιο καθαρά τις δυνατότητες να φτάσεις κάπου
Επόμενο άρθροΚυριάκος Ποζρικίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO – Η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης περνάει μέσα και από την ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού κέντρου της

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ