Κυριάκος Ποζρικίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO – Η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης περνάει μέσα και από την ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού κέντρου της

Ο Κυριάκος Ποζρικίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, ένας από τους άοκνους εργάτες για την ανάπτυξη του εκθεσιακού φορά της Θεσσαλονίκης, μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Ανδρέα Γερμανό για την επιτυχημένη φετινή επανεκκίνηση που συντελέστηκε με την διοργάνωση του περασμένου Σεπτεμβρίου, για τις κλαδικές εκθέσεις που θα ακολουθήσουν και την 18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που θα ξεκινήσει άμεσα. Ακόμη μιλάει για την ιστορία της Έκθεσης και το πώς η ανάπτυξή της είναι αλληλένδετη με την ανάπτυξη της πόλης, και για το μέλλον της που σηματοδοτείται με την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ και την δημιουργία του νέου εκθεσιακού κέντρου.

Δύο μήνες σχεδόν μετά την 85η ΔΕΘ, ποιος είναι ο απολογισμός; Λειτούργησε ικανοποιητικά το μοντέλο της covidfree έκθεσης; Πως κινήθηκε η προσέλευση του κοινού; Ως διοίκηση είστε ικανοποιημένοι;

Ένα ηχηρό μήνυμα επανεκκίνησης της εκθεσιακής δραστηριότητας έστειλε η 85η ΔΕΘ, που, παρά το πρωτοφανές υγειονομικό πλαίσιο και τις δυσκολίες της περιόδου, κατάφερε να προσελκύσει 87.631 επισκέπτες και να κάνει ξανά τη Θεσσαλονίκη κομμάτι της.

Το κέντρο της πόλης έζησε επί εννέα ημέρες στους ρυθμούς της πρώτης covid free Έκθεσης, που, αν και με μειωμένη κίνηση σε σχέση με τη διοργάνωση του 2019, όπως ήταν αναμενόμενο, τροφοδότησε για μια ακόμη φορά την τοπική οικονομία και αποτέλεσε έναν λόγο γιορτής για τη Θεσσαλονίκη. Οι συμβολισμοί δε που συνόδευσαν το άνοιγμά της ήταν ιδιαίτερα σημαντικοί, αφού δείχνουν τον δρόμο για την εξέλιξη της εκθεσιακής δραστηριότητας μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της κανονικότητας.

Μεγάλη ήταν και η επιτυχία του 2ου Thessaloniki Helexpo Forum με θέμα «Δημιουργώντας την επόμενη ημέρα», που με περισσότερους από 110 ομιλητές και 19 θεματικές ενότητες, έδωσε απαντήσεις σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα που απασχολούν την κοινωνία.

Ο θεσμός των κλαδικών εκθέσεων λειτουργεί κανονικά. Το μοντέλο που εφαρμόζεται και σε αυτές είναι το ίδιο με της 85ης ΔΕΘ; Πως ανταποκρίνονται οι επαγγελματίες στο κάλεσμα των κλαδικών εκθέσεων; Υπάρχει το ίδιο ενδιαφέρον με την προ covid περίοδο;

Τις κλαδικές εκθέσεις τις εισήγαγε στην ελληνική εκθεσιακή αγορά η ΔΕΘ-Helexpo και τις ανέδειξε σε κορυφαίο εκθεσιακό προϊόν με ευρύτερη απήχηση στην Ν.Α. Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα των κλαδικών εκθέσεων μας επικαιροποιείται σε τακτική βάση για να μπορεί να μένει προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων, αλλά και στην εκάστοτε συγκυρία. Η ΔΕΘ αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των διοργανώσεων μας και δίνει τον “τόνο” για τις κλαδικές εκθέσεις που κάθε χρόνο εμπλουτίζονται. Έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια από τη ΔΕΘ-Helexpo, ώστε το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης να έχει αναμμένα τα «φώτα» του όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα μέσα στον χρόνο, με σκοπό να προσφέρει στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Η επιθυμία μας είναι τόσο η Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου όσο και οι κλαδικές εκθέσεις μας να βελτιώνονται χρόνο με τον χρόνο ποιοτικά και ποσοτικά και να αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για τις ελληνικές επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία.

Οι μήνες Οκτώβριος και Νοέμβριος είναι μήνες κλαδικών εκθέσεων (Beyond, Kosmima, Philoxenia, ΔΕΒΘ). Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου επανέρχεται και αυτή φέτος μετά από ανάπαυλα ενός έτους. Μιλήστε μας για τη φετινή διοργάνωση.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης έχει 18 χρόνια ιστορίας. Ξεκίνησε το 2004 με οργανωτή το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, από το οποίο, το 2014, πήρε τη σκυτάλη της οργάνωσης το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Από την πρώτη μέρα της δημιουργίας της υπήρξε πολιτιστικός θεσμός με μεγάλη βαρύτητα και πρωτοτυπία, αποτελώντας το μοναδικό ετήσιο σημείο συνάντησης όλων των παραγόντων του βιβλίου: εκδότες, συγγραφείς, μεταφραστές, λογοτεχνικούς πράκτορες, βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκονόμους, ακαδημαϊκούς, ιδρύματα, φορείς και οργανισμούς για το βιβλίο από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, τη Δυτική Ευρώπη, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και από όλο τον κόσμο. Αποτελεί μια ανοιχτή πρόσκληση από τον κόσμο του βιβλίου προς το αναγνωστικό κοινό και κατατάσσεται πλέον στους κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας.

Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του ALDUSNET – Δικτύου Ευρωπαϊκών Εκθέσεων Βιβλίου και του Δικτύου Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου (από το 2006).

Τιμώμενη στη 18η ΔΕΒΘ θα είναι η Γερμανόφωνη λογοτεχνία, καθώς λόγω ειδικών συνθηκών πέρσι δεν υπήρξε η δυνατότητα παρουσίασης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκδηλώσεων. Με προσκεκλημένους συγγραφείς Γερμανόφωνων χωρών, καθώς και επαγγελματίες του χώρου του βιβλίου και στόχο το διάλογο, τη δικτύωση και την ανταλλαγή ιδεών, το πρόγραμμα «Ας μιλήσουμε! / Let’s Talk!» αποτελεί συνδιοργάνωση του Goethe-Institut Ελλάδας, του Litrix.de και της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης με την υποστήριξη και χρηματοδότηση του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Κεντρικό θέμα της 18ης ΔΕΒΘ είναι οι Διαρκείς επαναστάσεις του βιβλίου. Ο τίτλος συνδυάζει ασφαλώς τον κεντρικό εορτασμό της φετινής χρονιάς (επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση) αλλά και τις μεταβολές που κατεγράφησαν κατά την περίοδο του εγκλεισμού στην αντίληψη μας για το βιβλίο και τις βιβλιοφιλικές εκδηλώσεις (τεχνολογίες του αύριο).

Επιπλέον, η 18η ΔΕΒΘ θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στους ακόλουθους θεματικούς άξονες:

Ποιος χρειάζεται σήμερα τις κλασικές σπουδές;

Η συζήτηση για τις κλασικές σπουδές είναι ανοιχτή. Έχει ξαναμπεί στην επικαιρότητα λόγω της πρόσφατης απόφασης του πανεπιστημίου του Princeton να αφαιρέσει, οπότε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού θεωρεί σημαντικό να υπάρξουν εκδηλώσεις και παρεμβάσεις επί αυτού του κεφαλαιώδους σημασίας θέματος. Οι «χρήσιμες άχρηστες», κατά τον Νούτσιο Όρντινε, ανθρωπιστικές σπουδές πιέζονται σε όλο τον κόσμο λόγω της επέλασης των νέων τεχνολογιών και των πρακτικών επιστημών που ευνοούν το άμεσο κέρδος, όμως η σημασία τους στην καλλιέργεια του έσω ανθρώπου και των ανθρωπιστικών αξιών είναι αδιαμφισβήτητη. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ελλάδα να αναδειχθεί σε ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο εργαστήρι μελέτης και ανάδειξης των κλασικών γραμμάτων και η 18η ΔΕΒΘ θα αποτελέσει την αφορμή για έναν ευρύτερο διάλογο πάνω στο θέμα.

Ελευθερίες, συλλογική προστασία και ευθύνη: καινούργια διλήμματα

Η περίοδος της καραντίνας με τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας για λόγους προστασίας του κοινωνικούσυνόλου και η σχετική συζήτηση περί ελευθεριών και

ατομικής ευθύνης· τα ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης και τα συναφή αιτήματα για αξιοπρέπεια και κατανίκηση του φόβου (κίνημα «metoo»)· τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δημόσιος διάλογος και η απορρύθμισή του είναι θέματα που προκρίνονται για τις πολιτικές συζητήσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις της φετινής ΔΕΒΘ.

Παιδική και Εφηβική Γωνιά

Όπως κάθε χρόνο, οι εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς αποτελούν έναν από τους πιο δυναμικούς πόλους έλξης της ΔΕΒΘ. Με βασική προτεραιότητα, από την πρώτη χρονιά της λειτουργίας της, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στα παιδιά, τους εφήβους και τους εκπαιδευτικούς, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης οργανώνει πολλαπλές εκδηλώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις τόσο της τρέχουσας παραγωγής βιβλίων όσο και καίριων θεμάτων που αφορούν στην κοινωνική και σχολική ζωή όλων των συντελεστών της Εκπαίδευσης, τους γονείς και βέβαια, τα ίδια τα παιδιά και τους εφήβους. Τη φετινή χρονιά η Παιδική και Εφηβική γωνιά θα εμπλουτιστεί με μαθητικό συνέδριο και δημόσιες συζητήσεις μαθητών με ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Φεστιβάλ, εκδηλώσεις και δράσεις

Η ΔΕΒΘ θα φιλοξενήσει ακόμη το καθιερωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το Φεστιβάλ Μετάφρασης, την Ημερίδα των Βιβλιοθηκονόμων καθώς και παρουσιάσεις νέων εκδόσεων, συζητήσεις με συγγραφείς, θεματικές εκθέσεις και προβολές.

Επαγγελματικές εκδηλώσεις / συναντήσεις

Προγραμματίζεται επίσης σειρά εκδηλώσεων και συναντήσεων για τους επαγγελματίες του βιβλίου με διεθνείς συμμετοχές, όπου θα συζητηθούν, με άξονα τη θεματική «Το μέλλον του βιβλίου», ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή αγορά στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα, όπως διαμορφώθηκε μέσα από τους περιορισμούς της πανδημίας.

Συγγραφείς της Θεσσαλονίκης

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού θα τιμήσει φέτος τους συγγραφείς Μάτση Χατζηλαζάρου (1914-1987) και Ανέστη Ευαγγέλου (1937- 1994), ενώ θα διοργανώσει και συζήτηση με θέμα τη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης.

Την 18η ΔΕΒΘ ως γνωστόν διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η 18η ΔΕΒΘ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

Κύριε Ποζρικίδη, έχετε συγγράψει ένα βιβλίο με τίτλο «Ιστορίες της Έκθεσης», που φανερώνει ότι η σχέση σας με τη ΔΕΘ δεν είναι αυστηρά επαγγελματική. Τι είναι αυτό που σας συνδέει με τη ΔΕΘ και οδήγησε στη συγγραφή του βιβλίου;

Το βιβλίο “Ιστορίες της Έκθεσης” έθεσε το πλαίσιο για τις μεγάλες αλλαγές που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στον εθνικό εκθεσιακό φορέα, καθώς χωρίς τη μνήμη και την αυτογνωσία, δεν μπορείς να σχεδιάσεις το μέλλον.

Προσωπικά δεν είμαι συγγραφέας, αλλά «εργάτης» της Έκθεσης. Η ιστορία της είναι τόσο μεγάλη που πρέπει όλοι να την γνωρίζουν.

Η αναδρομή στην ιστορία της αναδεικνύει λαμπερές, αλλά και δύσκολες στιγμές: από το όραμα του ιδρυτή της, Νικόλαου Γερμανού και την γέννηση της το 1926, μέχρι τα σεληνιακά πετρώματα που έφερε το Apollo 11 και την έλευση των κοσμοναυτών από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, δύο χώρες που διαγκωνίζονταν για τον τίτλο της διαστημικής δύναμης και από τις εκατοντάδες καινοτομίες της, μεταξύ των οποίων το «μαγικό σπίτι» των Αμερικανών, που ανταποκρινόταν σε φωνητικές εντολές, μέχρι το αμφίβιο όχημα «Αμφικάρ» και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που κατέστρεψε τις εγκαταστάσεις της. Μεγάλο ρόλο στη φήμη της διαδραμάτισαν και οι θεσμοί, που ξεπήδησαν μέσα από τους κόλπους της, όπως τα Φεστιβάλ Τραγουδιού και Κινηματογράφου, αλλά και τα μεγάλα ονόματα που αναδείχθηκαν μέσα από αυτά.

Τι προγραμματίζει η HELEXPO-ΔΕΘ για την επόμενη χρονιά. Μετά από την «σιγή» του προηγούμενου έτους, να περιμένουμε ίσως κάποιες νέες προτάσεις;

Προς το παρόν έχει δρομολογηθεί η διοργάνωση της Agrotica, της Athens International Jewellery Show, της Detrop Boutique, της Artozyma και της Freskon. Η πορεία της πανδημίας και τα υγειονομικά δεδομένα θα αναδείξουν περαιτέρω τις εκθεσιακές προοπτικές του 2022. Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΘ-Helexpo έχει την ετοιμότητα και την εμπειρία να αδράξει ευκαιρίες και να δημιουργήσει νέα εκθεσιακά γεγονότα.

Σε τι σημείο βρίσκεται η Ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ; Ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας του έργου; Ποιο βλέπετε να είναι το μέλλον της Έκθεσης ως ζωντανό κύτταρο της πόλης σε σχέση με την εικόνα που έχει γι’ αυτήν μέχρι σήμερα ο κόσμος;

Η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης περνάει μέσα και από την ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού κέντρου της, που αποτελεί μία πολύ μεγάλη αστική ανάπλαση με κριτήριο και τα σχετικά διεθνή δεδομένα.

Το εμβληματικό αυτό πρότζεκτ θα δώσει απάντηση στην αγωνία της Θεσσαλονίκης για οικονομική ανάπτυξη, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, προσφέροντας ένα αστικό πάρκο πρασίνου και θα ενισχύσει τον τοπικό, περιφερειακό και διεθνή ρόλο της ΔΕΘ-Helexpo.

Με το νέο Εκθεσιακό κέντρο η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει, πέραν των σύγχρονων εκθεσιακών υποδομών, έναν χώρο πρασίνου και αναψυχής για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, αυτός ο πνεύμονας πρασίνου, που σήμερα δεν υφίσταται, θα μεταβάλλει ριζικά και σε θετική κατεύθυνση τις περιβαλλοντικές ισορροπίες της Θεσσαλονίκης, αποδίδοντας για χρήση στους κατοίκους της συνολικά περίπου το 50% της έκτασης του ακινήτου της ΔΕΘ.

Από την δημιουργία του νέου εκθεσιακού κέντρου και την λειτουργία της ΔΕΘ-Helexpo και όλων των επιχειρηματικών μονάδων, που πρόκειται να αναπτυχθούν, εκτιμάται ότι θα συντηρείται οικονομική δραστηριότητα άνω των 500 εκατ. ευρώ ετησίως και περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, οι 1.300 καινούργιες θέσεις στάθμευσης θα βελτιώσουν τις συνθήκες κίνησης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ συνολικά το νέο επιχειρηματικό κέντρο, που θα κατασκευαστεί στην ΔΕΘ, θα δημιουργήσει έναν πυρήνα επιχειρηματικών, εμπορικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και πόλο έλξης των κατοίκων της πόλης.

Η σχεδιαστική πρόταση που έλαβε το πρώτο βραβείο του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού διαθέτει μια δυνατή κεντρική ιδέα που προσδίδει ταυτότητα στο έργο. Δημιουργεί συνέχειες–οπτικές και κίνησης- με τον περιβάλλοντα αστικό ιστό, αλλά και μεταξύ των κτιρίων εντός του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου.

Η ανάπλαση είναι μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για την εκθεσιακή δραστηριότητα, αλλά και για την τοπική οικονομία, αφού θα συμβάλλει στην μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ένα επιχειρηματικό hub για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και σε έναν τουριστικό προορισμό.

Ακόμη, αποτελεί μία ευκαιρία για τους κατοίκους της και ιδιαίτερα για τους νέους, καθώς θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και θα δημιουργήσει τις απαραίτητες οικονομικές συνθήκες, που θα δράσουν ως ανάχωμα στο brain-drain των χρόνων της κρίσης.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΚωνσταντινιά Πέτσογλου, Ιατρός ολιστικής ιατρικής και Βελονισμού – Ο βελονισμός αποτελεί μια μέθοδο θεραπείας απαραίτητη για τον σύγχρονο άνθρωπο
Επόμενο άρθροΧάρης Νικολακάκης, Εκδόσεις BELL – Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η διεύρυνση του αναγνωστικού κοινού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ