Νίκος Κούκης, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού – Η 18η ΔΕΒΘ είναι μία πνευματική πρόκληση ποιότητας

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού είναι ο διοργανωτής της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, και το SPEAKENEWS μιλάει με τον Πρόεδρο του ΕΙΠ, Νίκο Κούκη, για τη φετινή διοργάνωση, τα μέτρα πρόληψης που θα ισχύουν για εκθέτες και κοινό, τις εγχώριες και διεθνείς συμμετοχές, τις εκδηλώσεις που θα λάβουν μέρος, τα παράλληλα τμήματα και την διαδικτυακή έκθεση που θα τρέξει παράλληλα.

Κύριε Κούκη, Η 18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, μετά από 18 χρόνια είναι πια θεσμός. Τι να περιμένουν από τη φετινή διοργάνωση οι φίλοι του βιβλίου αλλά και οι επαγγελματίες του χώρου;

Η 18η ΔΕΒΘ, παρά τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία είναι μία πνευματική πρόκληση ποιότητας. Προς τούτο είναι σημαντική η στήριξη του εκδοτικού κόσμου, η συμμετοχή του οποίου κρατά την Έκθεση Βιβλίου ανοιχτή, όπως οφείλουμε να κρατάμε ανοιχτά τους χώρους του πνεύματος και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Εκατοντάδες εκδότες (255) συμμετέχουν δυναμικά με 360 εκδηλώσεις που θα λάβουν μέρος εντός των εγκαταστάσεων της HELEXPO αλλά και σε εμβληματικά τοπόσημα της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Δήμο και την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Παράλληλα, εξίσου δυναμική είναι και η διαδικτυακή μας Έκθεση. Η δημιουργική εμπειρία από την περσινή διοργάνωση μας ώθησε να επεκτείνουμε τις εκδηλώσεις μας στοχεύοντας σε ένα διευρυμένο κοινό. Επιπλέον, τιμώμενη είναι η γερμανόφωνη λογοτεχνία, ενώ πλούσια είναι η συμμετοχή της Γαλλίας, της Ρουμανίας και της Γεωργίας.

Ποια είναι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την φυσική παρουσία στους χώρους της ΔΕΘ; Θα εφαρμοστεί το μοντέλο της 85ης ΔΕΘ;

Τα μέτρα προστασίας εργαζομένων και επισκεπτών θα είναι αυστηρά. Ήδη τα πρωτόκολλα που ανακοινώθηκαν επιτρέπουν την είσοδο μόνο στους εμβολιασμένους ή όσους διαθέτουν rapid/μοριακό test. Προσωπικά, θα προέτρεπα το βιβλιόφιλο κοινό να εμβολιαστεί. Η αγάπη προς τα πνευματικά αγαθά ας συνδυαστεί με την προστασία της ζωής όλων μας.

Μετά την περσινή εξ ολοκλήρου ψηφιακή διοργάνωση, φέτος θα έχουμε και φυσική παρουσία και ψηφιακές εκδηλώσεις. Ήταν η επιτυχία του περσινού ψηφιακού εγχειρήματος που οδήγησε στην απόφαση για συνέχιση του; Ποιοι θα έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό κομμάτι της έκθεσης;

Η ψηφιακή έκθεση ήταν μια εξαιρετικά ωφέλιμη εμπειρία. Απέδειξε ότι η τεχνολογία είναι σύμμαχος διάδοσης των πνευματικών αγαθών. Το νεανικό κοινό αγκάλιασε τις εκδηλώσεις μας ενώ η απήχηση του μηνύματος ήταν τεράστια. Η τεχνολογία υπερνικά τις αποστάσεις. Η ομογένεια επίσης είχε τη δυνατότητα να ακούσει λόγο ελληνικό, λόγο ποιότητας. Και αυτές τις κατακτήσεις τις αξιοποιούμε και φέτος. Το διαδικτυακό μας πρόγραμμα είναι εξίσου πλούσιο.

Με ποιους τρόπους θα τιμήσει η 18η ΔΕΒΘ την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση;

Θα υπάρξουν πολλές και ουσιώδεις συζητήσεις γύρω από το θαύμα του ’21. Το βιβλίο του Ελληνικού Ιδρύματός Πολιτισμού θα παρουσιαστεί και αυτό όπως και πολλά άλλα βιβλία τα οποία τιμούν τον ουσιαστικό Αγώνα των άξιων προγόνων μας. Και κατά την έναρξη ένα όμορφο δρώμενο είναι αφιερωμένο στο Ρήγα Βελεστινλή.

Τιμώμενη είναι φέτος η Γερμανόφωνη Λογοτεχνία. Ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από την επιλογή της συγκεκριμένης εθνικής λογοτεχνίας;

Είναι μια από τις μεγάλες γλώσσες της Ευρώπης ενώ το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού συνεργάζεται ουσιωδώς με το Ινστιτούτο Goethe σε πολλά προγράμματα αλλά και στο πλαίσιο της EUNIC. Πριν λίγες εβδομάδες πήραμε μέρος στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης και στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται ο Γιούνγκερ Μπος, διευθυντής της Έκθεσης. Είναι μεγάλη τιμή για την πατρίδα μας και τη Θεσσαλονίκη ότι μια μεγάλη πολιτιστική δύναμη βρίσκεται ως «τιμώμενη χώρα» στην 18η ΔΕΒΘ.

Μέσα στους θεματικούς άξονες της Έκθεσης είναι και η Παιδική και Εφηβική Γωνιά. Διαβάζει η νέα γενιά κύριε Κούκη;

Η νέα γενιά διαβάζει περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν αλλά θα μπορούσε να εμβαθύνει περισσότερο. Αν με ρωτάτε τι καλύτερο θα έπρεπε να γίνει είναι να ρίξουμε το βάρος μας στην ενίσχυση της φιλαναγνωσίας με κάθε τρόπο ώστε οι νέοι μας να αγαπήσουν τον γνήσιο προβληματισμό ο οποίος εμπλουτίζει τη σκέψη και τα συναισθήματα.

Ποιες είναι οι σχέσεις του ΕΙΠ με τους Έλληνες εκδότες, και πως τους υποστηρίζει η πολιτεία, μετά από την πανδημία; Θα χρειαστούν ειδικές κινήσεις για την ενίσχυση των εκδόσεων και του βιβλίου, και ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές;

Οι σχέσεις με τους Έλληνες εκδότες και τις Ενώσεις Εκδοτών είναι άριστες. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού καλλιεργεί κλίμα εμπιστοσύνης και θεσμικής υποστήριξης. Αυτή την καλή διάθεση την εισπράττουμε και φυσικά την ανταποδίδουμε. Το μεταφραστικό πρόγραμμα Greeklit.gr ενισχύει την εξωστρέφεια της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής και αισιοδοξούμε για το μέλλον του βιβλίου στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, θα προτείνουμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ένα κονδύλι ενίσχυσης των εκδοτικών επιχειρήσεων. Αλλά για αυτά θα μιλήσουμε προσεχώς.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΕκδόσεις ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας – Μας ξάφνιασε η αύξηση της αγοραστικής δύναμης του βιβλίου και στο πρώτο και στο δεύτερο Lockdown
Επόμενο άρθροΤΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΣΗΜΕΡΑ…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ