ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΣΗΜΕΡΑ…

Του Βαγγέλη Τασιόπουλου*

Η συζήτηση για το βιβλίο και το μέλλον του κρατάει χρόνια. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, τα νέα υλικά και οι τρόποι εκτύπωσης άλλαξαν άρδην το τοπίο. Ο γενικότερος ενθουσιασμός που προκλήθηκε από την φιλομάθεια και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων αναγόρευσαν το βιβλίο σε μια αναμφισβήτητη αξία για την ανάπτυξη του πολιτισμού και κυρίως την διάχυση και τη διασπορά της γνώσης και της Τέχνης του λόγου σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Προϊόντος του χρόνου όμως, καθώς μεταβλήθηκαν οι συνθήκες και η κινητικότητα των ανθρώπων έγινε πιο έντονη έως να φτάσουμε στη σημερινή εποχή που η ταχύτητα και η επικοινωνία ορίζει και καθορίζει την πραγματικότητα της ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες το βιβλίο ως έννοια και αντικείμενο απέκτησε ποικίλες διαστάσεις και μορφές. Τι είναι όμως αυτό το οποίο καθιστά επίκαιρη εδώ και χρόνια τη συζήτηση για το βιβλίο; Είμαι σίγουρος πως αφότου δικαιωματικά απέκτησε αξία και εξέχουσα θέση στην ανάπτυξη του πολιτισμού, το βιβλίο, δεν θα μπορούσε να παραμείνει ένα αδρανές επίτευγμα των ανθρώπων. Το βιβλίο σ’ αυτή τη διαδρομή πολλές φορές ηττήθηκε –κάηκε, λοιδορήθηκε, απαγορεύτηκε…- Συνδέθηκε με την δημιουργικότητα, την παράνοια, την προπαγάνδα, αλλά και με την ματαιοδοξία των ανθρώπων.

Τίποτα όμως δεν κατάφερε να κατευνάσει τη συζήτηση για τη φύση και το μέλλον του, αφού δύσκολα οι αξίες καταρρέουν. Σήμερα, το βιβλίο εκτός από πολιτισμικό γεγονός με πλήθος και ποικιλία τρόπων συγγραφής, προβολής και διείσδυσης, είναι και μια οικονομική δραστηριότητα με τεράστιο κύκλο εργασιών. Η εμφανής ή και δυσδιάκριτη πολλές φορές κινητικότητα του βιβλίου πέραν πάσης αμφιβολίας παρέχει και τα οικονομικά εχέγγυα, αλλά και τις δυνατότητες για περαιτέρω ενεργοποίηση των παραγόντων που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Η πολιτική διάσταση για παράδειγμα και η ενεργοποίηση ιδεών και αντιλήψεων μέσω του βιβλίου είναι εκτεταμένη και αποδοτική. Έτσι πέρα της οικονομικής συνεισφοράς, αλλά και με τη συμβολή της, επεκτείνεται μέσω αυτής και των εκάστοτε συμφερόντων στη χειραγώγηση και την παραπλάνηση κάτι που στον τομέα αυτό το βιβλίο έχει να επιδείξει πλείστες όσες επιτυχίες, από διασπορά ψευδών, έως και αλλοίωση γεγονότων και συνειδήσεων.

Κατανοούμε λοιπόν πως η υπόθεση του βιβλίου είναι μια δυναμική δραστηριότητα με πολλούς εμπλεκόμενους, αλλά και συμφέροντα. Όσον αφορά στους βασικούς συντελεστές, δηλαδή τους συγγραφείς, και πιο ειδικά στους ανθρώπους του Λόγου, τα πράγματα φαντάζουν υπέροχα, λόγω της πληθώρας των εκδόσεων οι οποίες τα τελευταία χρόνια προβληματίζουν, όχι για το μέλλον του βιβλίου, καθώς η ποιότητα και η αισθητική, εντυπωσιάζουν, αλλά για την ποιότητα και την αισθητική του περιεχομένου και των δημιουργών.

Εύχομαι κάποτε στη συζήτηση για το βιβλίο και δη το λογοτεχνικό, να συμπεριλάβουμε και τους καθ’ ύλην αρμοδίους, τους συγγραφείς, πέρα από σκοπιμότητες και συμφέροντα, αλλά με γνώμονα κοινό καλό το οποίο εμπεριέχεται στην αξία Πολιτισμός.

*Πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΝίκος Κούκης, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού – Η 18η ΔΕΒΘ είναι μία πνευματική πρόκληση ποιότητας
Επόμενο άρθροΤο βιβλίο όπως και πριν την πανδημία έτσι και τώρα έχει ελάχιστη ως μηδενική στήριξη από την Πολιτεία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ