Χάρης Νικολακάκης, Εκδόσεις BELL – Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η διεύρυνση του αναγνωστικού κοινού

Οι Εκδόσεις BELL για δεκαετίες ήταν ταυτισμένες με τα best sellers της διεθνούς παραγωγής από το χώρο του φανταστικού, του αστυνομικού και του θρίλερ, τα βιβλία που βλέπαμε να γίνονται ταινίες από το Χόλυγουντ. Τα τελευταία χρόνια έχουν στραφεί και στους Έλληνες συγγραφείς του είδους, με μεγάλη επιτυχία. Ο Χάρης Νικολακάκης των εκδόσεων BELL μιλάει στο SPEAKNEWSκαι τον Περικλή Βλάχο για την ανάγκη προώθησης των Ελλήνων συγγραφέων στο εξωτερικό, και την δυνατότητα να καταφέρει η Ελλάδα στο χώρο του βιβλίου αυτό που κατάφεραν οι σκανδιναβικές χώρες.

Είχε επιπτώσεις η πανδημία στον χώρο του βιβλίου και των εκδόσεων; Πως ανταποκρίθηκε ο δικός σας εκδοτικός οίκος σε αυτή την δύσκολη περίοδο;

Νομίζω πως δεν υπάρχει τομέας που να μην επηρεάστηκε από την πανδημία. Ο χώρος του βιβλίου, από τη μια πλευρά, ευνοήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν, το Μάρτιο του 2020, όταν πολλοί ήταν εκείνοι που ξαφνικά βρέθηκαν με ελεύθερο χρόνο στο σπίτι και, μεταξύ άλλων, διάβασαν και βιβλία. Από την άλλη, το 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά, με πτώση των συνολικών πωλήσεων. Εμείς αναγκαστήκαμε να μειώσουμε την εκδοτική παραγωγή μας και να κινηθούμε συντηρητικά. Αυτό σημαίνει λιγότεροι νέοι συγγραφείς, περισσότερα γνωστά ονόματα.

Υπάρχει στήριξη από την κυβέρνηση στις προσπάθειες των εκδοτών; Τι θα ζητούσατε  από την πολιτεία για να στηριχθεί το μέλλον του βιβλίου, και των εκδόσεων στην Ελλάδα.

Ο σημαντικότερος ρόλος που θα έπρεπε να παίξει το κράτος αυτή τη στιγμή είναι η στήριξη για να βγει η ελληνική λογοτεχνία εκτός συνόρων. Δεν μιλάω για μεμονωμένες, αποσπασματικές κινήσεις. Πρέπει να υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο, ώστε να βοηθηθούν οι Έλληνες συγγραφείς (καταξιωμένοι αλλά και νέοι) εκτός συνόρων. Έμπρακτη βοήθεια στη μετάφραση και στη στήριξη ελληνικών βιβλίων στο εξωτερικό. Αυτό έχει γίνει σε άλλες μικρές χώρες, όπως είναι οι Σκανδιναβικές για παράδειγμα, και έχει πετύχει. Μπορεί να γίνει και εδώ.

Ακούμε συνέχεια ότι οι Έλληνες δεν διαβάζουν! Τι σημαίνει να είσαι εκδότης σήμερα στην Ελλάδα, σε ένα τέτοιο περιβάλλον;

Λίγοι διαβάζουν πραγματικά πολλά βιβλία, κάποιοι διαβάζουν ένα με δύο βιβλία το χρόνο (κυρίως στις διακοπές) και πολλοί απλώς δεν διαβάζουν. Αυτή είναι η αλήθεια. Τι σημαίνει αυτό; Πολλά και διάφορα, όπως για παράδειγμα, ότι είναι δύσκολο να κρατηθούν πιο χαμηλές οι τιμές (αν και προσωπικά θεωρώ ότι μια μέση τιμή 15€ για ένα βιβλίο 350 σελίδων είναι χαμηλή τιμή), ότι είναι μεγαλύτερο το ρίσκο μιας έκδοσης –και ιδιαίτερα πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων– και πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια για μεγάλες ή πολλές εμπορικές αποτυχίες… Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η διεύρυνση του αναγνωστικού κοινού.

Ποια είναι η στάση σας όσον αφορά τις ηλεκτρονικές εκδόσεις; Απειλούν το χώρο των παραδοσιακών εκδόσεων, η αποτελούν μονόδρομο για το μέλλον;

Δεν θεωρώ τα ebooks ανταγωνιστικά προς το έντυπο βιβλίο. Τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι μια ευκολία για πολλούς και μπορούν να συνυπάρξουν με τα παραδοσιακά. Το έντυπο βιβλίο είναι και αντικείμενο: συλλεκτικό, διακοσμητικό, συναισθηματικό… Δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τον τρόπο που αντικαταστάθηκαν οι εφημερίδες από το ίντερνετ. Δεν είναι εφήμερο. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Απειλή για το βιβλίο είναι η πειρατεία. Και στη χώρα μας δεν έχει αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά αυτή η εγκληματική πρακτική.

Πόσο συμβάλλει η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στην προώθηση του βιβλίου; Ποια είναι η προσωπική σας εμπειρία από την Έκθεση; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και σε ποιους τομείς;

Η Έκθεση αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για την προώθηση του ελληνικού βιβλίου και ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει μεγαλύτερο κύρος και δυναμική. Θεωρώ πως εκτός από τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, που διοργανώνονται κάθε χρόνο, θα έπρεπε να δοθεί και μεγαλύτερο βάρος στην προώθηση των ελληνικών –και όχι μόνο– βιβλίων στο εξωτερικό. Να γίνει δηλαδή η έκθεση ένας τόπος συνάντησης εκδοτών και πρακτόρων, κατά το πρότυπο των διεθνών εκθέσεων βιβλίου της Φρανκφούρτης και του Λονδίνου, για βιβλία χωρών της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τι θα παρουσιάσει ο εκδοτικός οίκος σας, στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (νέα βιβλία, συγγραφείς, εκδηλώσεις).

Στο περίπτερό μας θα παρουσιάσουμε όλες τις νέες εκδόσεις, ενώ στις 27 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί και μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για το νέο, δυναμικό κύμα στην ελληνική αστυνομική, crime, λογοτεχνία. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν τέσσερις βορειοελλαδίτες συγγραφείς των BELL, Η Κική Τσιλιγγερίδου, η Σόνια Σαουλίδου, ο Γιώργος Δάμτσιος και ο Γιώργος Μαρτινίδης, ενώ το συντονισμό θα έχει ο έμπειρος Γρηγόρης Αζαριάδης.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΚυριάκος Ποζρικίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO – Η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης περνάει μέσα και από την ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού κέντρου της
Επόμενο άρθροΧρήστος Βάρφης, Εκδόσεις ΑΙΓΑΙΟ – Ένα βιβλίο δεν είναι μόνο ανάγνωση, είναι πολλά πράγματα, είναι κάτι που εξεγείρει όλες τις αισθήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ