Καθημερινός ο συντονισμός, κοινές οι επιδιώξεις Λευκωσίας – Αθηνών

Δήλωση του ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδη μετά τις συνομιλίες με ΥΠΕΞ Ελλάδας Ν. Δένδια

Ο Υπουργός Εξωτερικών τις Kύπρου Ν.Χριστουδουλίδης , μετά τις επαφές που είχε με τον έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Ν.Δένδια, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω τον φίλτατο Νίκο και τους συνεργάτες του στην Κύπρο. Τις τελευταίες μέρες ήμασταν μαζί στο Παρίσι στη Σύνοδο για την Λιβύη (συνοδεύοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Έλληνα Πρωθυπουργό), στα ΗΑΕ μετά από πρόσκληση του κοινού μας φίλου, του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΑΕ, χθες στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σήμερα στην Κύπρο και την Παρασκευή θα βρεθούμε στην Αθήνα στο πλαίσιο της κοινής μας συνάντησης με δύο σημαντικούς εταίρους, την Γαλλία και την Αίγυπτο. 

Αντιλαμβάνεστε ότι ο συντονισμός είναι καθημερινός, οι επιδιώξεις είναι κοινές και οι δράσεις μας τόσο ως Κράτη της περιοχής όσο και ως ΚΜ της ΕΕ, ταυτίζονται και είναι στοχοπροσηλωμένες. Στην βάση μιας θετικής προσέγγισης και χωρίς προσεγγίσεις μηδενικού αθροίσματος, εργαζόμαστε με άλλα ομονοούντα Κράτη της ευρύτερης περιοχής για να επικρατήσουν συνθήκες Ασφάλειας, Συνεργασίας και Σταθερότητας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θετικό ότι η προσπάθειά μας αυτή είναι συλλογική και τυγχάνει αναγνώρισης όχι μόνο από Κράτη της περιοχής αλλά και από διεθνείς δρώντες που επιδεικνύουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εργαζόμαστε, ως τα ΚΜ της ΕΕ στην περιοχή, για να αναδείξουμε και την ανάγκη ενεργότερης και πιο ουσιαστικής εμπλοκής της Ένωσης στην περιοχή.

Φίλες και Φίλοι,

Το Κυπριακό και η τουρκική προκλητικότητα αποτελεί πάντοτε το κύριο θέμα συζήτησης μας. Εργαζόμαστε από κοινού, τόσο προς την κατεύθυνση των ΗΕ και των 5 Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και προς την κατεύθυνση της ΕΕ και των 27 ΚΜ, για να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέπουν την ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα που εκτείνεται, γενικότερα, πολυεπίπεδα στην περιοχή και όχι μόνο, αναπόφευκτα προκαλεί απογοήτευση και έλλειψη αισιοδοξίας, αλλά η προσπάθεια μας δεν τερματίζεται. 

Αντιθέτως, οι ενέργειές μας εντείνονται και ενισχύονται. Τα δεδομένα λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας δεν είναι εύκολα, αλλά επαναλαμβάνω ότι, αξιοποιώντας όλα τα μέσα στην διάθεσή μας, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της Κύπρου στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου, με σεβασμό στις αρχές της ΕΕ και μακριά από τις όποιες αναχρονιστικές πρόνοιες.

Φίλε Νίκο, σε καλωσορίζω και πάλι στην Κύπρο, και θα ήθελα δημόσια να σε ευχαριστήσω για την άριστη συνεργασία και τον μεταξύ μας συντονισμό.

Και η δήλωση του Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια

Αγαπητέ μου Νίκο,

Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Είναι πάντα μεγάλη μου χαρά και τιμή να βρίσκομαι στη Λευκωσία και όπως είπες και εσύ, δεν είναι υπερβολή, σας διαβεβαιώ, τις τελευταίες ημέρες έχω συναντήσει τον Νίκο πολύ περισσότερο από την οικογένεια μου.

Και βέβαια αυτό αντανακλά το εξαιρετικό επίπεδο συντονισμού για όλα τα θέματα που μας απασχολούν, το Κυπριακό, την περιφερειακή ασφάλεια και τα Ευρωπαϊκά ζητήματα.

Θα μου επιτρέψετε, επίσης, να πω ότι θεωρώ ότι η παρουσία μου σήμερα στη Λευκωσία έχει έναν συμβολισμό. Τον περασμένο Ιούλιο βρέθηκα εδώ μία ημέρα μετά την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Σήμερα βρίσκομαι ξανά εδώ μία μέρα μετά την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Μια ανακήρυξη που καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη και των θεμελιωδών αρχών του ΟΗΕ.

Αλλά, δυστυχώς, η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί.

Προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα επί του εδάφους στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, παραβιάζει πάλι τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραβιάζει την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ενέργειες προκλητικές και παράνομες.

Συνεχίζονται οι δηλώσεις, αλλά επίσης συνεχίζεται και η κατοχή.  Και επίσης προστίθενται καινούριες παραβιάσεις και το τελευταίο, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Συνέβη στον Έβρο πέρυσι, αντιγράφεται πρόσφατα από άλλους στην περιφέρεια της Ευρώπης, οι οποίοι επίσης επιχειρούν να εκβιάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και βεβαίως, η Τουρκική και η τουρκο-κυπριακή πλευρά επιμένουν να συζητείται μία λύση για το Κυπριακό εκτός του πλαισίου των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Διεθνούς Νομιμότητας.

Κάτι που δεν πρόκειται να συζητηθεί. Γιατί οι προτάσεις εκτός του πλαισιίου της Διεθνούς Νομιμότητας δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο συζήτησης.

Εμείς, θα είμαστε αρωγός στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Για να λυθεί το Κυπριακό στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη βάση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

Το όραμα μας παραμένει μια Νήσος ενωμένη, απαλλαγμένη από στρατεύματα κατοχής, απαλλαγμένη από τις αναχρονιστικές εγγυήσεις. Θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε τις παράνομες τουρκικές ενέργειες.

Χθες, τόσο ο Νίκος όσο και εγώ, τονίσαμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η συνέχιση της τουρκικής παραβατικότητας, η οποία αντιβαίνει και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, τον Δεκέμβριο, αναμένουμε συγκεκριμένα μέτρα για αυτή την κατάσταση, στη βάση των προτάσεων του Υψηλού Εκπροσώπου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις οποίες περιμένουμε πολύ σύντομα.

Όπως έχω επανειλημμένως πει δεν έχουμε την παραμικρή τιμωρητική διάθεση απέναντι στην Τουρκία και, βεβαίως, δεν έχουμε την παραμικρή τιμωρητική διάθεση απέναντι στην τουρκική κοινωνία. Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα ασπαστεί μια μέρα το Διεθνές Δίκαιο, θα πάψει να προωθεί μία νεο-οθωμανική, αναθεωρητική ατζέντα, θα πάψει να έχει αποσταθεροποιητικά όνειρα. Δυστυχώς, όμως, αυτή η μέρα δεν φαίνεται να είναι ακόμη κοντά. Ιδίως όταν κανείς βρίσκεται εδώ στη Λευκωσία, την τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Απ’ τη Λευκωσία αυτό το όνειρο φαίνεται πολύ μακρινό.

Σήμερα δεν συζητήσαμε μόνο για τις προκλήσεις στην περιοχή. Συζητήσαμε στο πλαίσιο της συνεργασίας μας στα πολυμερή σχήματα. Είπε ο Νίκος τη σειρά των συναντήσεων μας τις τελευταίες ημέρες. Με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και την Αίγυπτο προ δύο ημερών. Την Παρασκευή στην Αθήνα, πάλι, με τη Γαλλία και την Αίγυπτο.

Και προσβλέπουμε και σε άλλες συναντήσεις με άλλες χώρες της περιοχής, σε πολυμερή σχήματα, όπως με το Ισραήλ, με τα Δυτικά Βαλκάνια, ειδικά και με τη Σερβία.

Σκοπός μας είναι να εξετάσουμε τις προκλήσεις για την περιφερειακή ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία, στη βάση των κοινών μας αξιών, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου,  στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας.

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι βαθύτατα προσηλωμένες στον σεβασμό και στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου.

Επιτρέψτε μου να κλείσω, Νίκο, με τα συγχαρητήρια μου για την εκλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Επιτροπή του Διεθνούς Δικαίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το χαρήκαμε όσο και εσείς.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΛογοτεχνία και παραλογοτεχνία
Επόμενο άρθροΑπογραφή πληθυσμού 2021 : τι πρέπει να γνωρίζετε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ