Εδώ Πολυτεχνείο!

Σχεδόν μισός αιώνας μας χωρίζει πια από την εξέγερση των φοιτητών στο χώρο του Πολυτεχνείου εναντίον της χούντας, τον Νοέμβριο του 1973. Η επέτειος όμως παραμένει ιδεολογικά φορτισμένη, και εξακολουθεί να αποτελεί αφορμή για αντιπαραθέσεις και για επεισόδια, που ακολουθούν συνήθως την μεγάλη πορεία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Έχει καταλήξει να είναι «αυτοεκπληρούμενη προφητεία», η εκδήλωση επεισοδίων έντασης και βίας, συνήθως μεταξύ ομάδων ενστόλων και διαδηλωτών, την 17η Νοεμβρίου. Έχουμε φτάσει μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης να ταυτίζει την επέτειο με τα επεισόδια, ξεχνώντας τον πραγματικό και ουσιώδη λόγο αυτής της επετείου.

Για να μην σχολιάσουμε το -ιδιαιτέρως θορυβώδες τελευταία- «κίνημα» των αναθεωρητών της επετείου, που ο καθένας με δικά του κίνητρα αμφισβητούν, από την αξία εορτασμού της επετείου, μέχρι και τα ίδια τα γεγονότα που συνέβησαν, καταγράφηκαν, και πιστοποιήθηκαν ιστορικά, 48 χρόνια πριν.

Εκείνο που αξίζει να σχολιάσουμε είναι το νόημα που έχει η επέτειος για τη νεότερη γενιά, για τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 2000. Τον σημερινό εικοσάρη χωρίζουν από το Πολυτεχνείο, όσα χρόνια χώριζαν τον εικοσάρη της δεκαετίας του ‘90 από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!!! Τι μπορεί να σημαίνει η επέτειος του Πολυτεχνείου, για ένα παιδί που μεγάλωσε μέσα στην οικονομική κρίση, και ενηλικιώθηκε εν μέσω πανδημίας;

Τα γεγονότα όμως δεν σβήνουν, μπορεί από κάποιους να ξεχαστούν, αλλά παραμένουν καταγραμμένα, στη διάθεσή του κάθε ενός να τα γνωρίσει, να τα μελετήσει, να τα κοιτάξει κριτικά. Και ο αντίλαλος των γεγονότων του παρελθόντος στο σήμερα, παραμένει, για όποιον είναι διατεθειμένος να ακούσει.

To SPEAKNEWS τιμά την επέτειο του Πολυτεχνείου, ως μία γιορτή της δημοκρατίας και της ελευθερίας, και τιμά τους φοιτητές που εξεγέρθηκαν ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς, τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους.

Στον παρακάτω σύνδεσμο παραθέτουμε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Στέλιου Κούκου που δημοσιεύτηκε με αφορμή την επέτειο στο περσινό τεύχος Νοεμβρίου του 2020.

https://online.fliphtml5.com/uzyoe/zcrc/#p=18


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΑπαιτείται εδώ και τώρα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πανδημία και επίταξη ιδιωτικών κλινικών
Επόμενο άρθροΜε νέες ασφαλείς μπασκέτες αντικαθίστανται οι παλιές και ακατάλληλες στους ανοιχτούς χώρους του Δήμου Αλεξανδρούπολης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ