Η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό – Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με Μπόρις Τζόνσον

Το αίτημα για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ήρθε για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια με αφορμή τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

«Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση του με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, σε συζήτησή του με τους Έλληνες δημοσιογράφους, που καλύπτουν την επίσκεψή του στο Λονδίνο.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά πως «δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό», ενώ διαβεβαίωσε πως «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε το σκοπό μας».

Πέρα από το θέμα της επιστροφής των γλυπτών, οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν τις πολύ ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία.

Ακολουθεί αναλυτικά ο σύντομος διάλογος των δύο ηγετών έξω από το Νο. 10 της Downing Street:

-Boris Johnson: Είναι χαρά μου που υποδέχομαι και πάλι τον φίλο μου Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Εργαζόμασταν επί πολύ καιρό ώστε να γίνει αυτή η επίσκεψη. Και η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ μεγάλης σημασίας για εμένα, για εμάς. Φέτος γιορτάζουμε τη 200ή επέτειο από την ιστορική έναρξη του αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία, με την υποστήριξή μας, το 1821.

 -Κυριάκος Μητσοτάκης: Το 1821, τότε ξεκίνησαν όλα, μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο.

-Boris Johnson: Μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο, με τη στήριξη του Λόρδου Βύρωνα και άλλων. Είναι υπέροχο που σε βλέπω.

 -Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ. Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε, σχετικά με τις πολύ ισχυρές διμερείς μας σχέσεις. Αναγνωρίζω στο πρόσωπό σας ένα πραγματικό φιλέλληνα.

-Boris Johnson: Έναν πραγματικό φιλέλληνα. Θα ήθελα επίσης να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ Κυριάκο για την ηγετική στάση που επέδειξες στη Σύνοδο COP26 στη Γλασκώβη.

 -Κυριάκος Μητσοτάκης: Συγχαρητήρια και σε εσένα Boris. Ήταν ένα πολύ πολύπλοκο project αλλά τελικά είμαστε ευχαριστημένοι.

-Boris Johnson: Επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ.

Τουρισμός, επενδύσεις, επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης και πανδημία απασχόλησαν τις συνομιλίες Μητσοτάκη και Τζόνσον

Διεθνή, περιφερειακά και διμερή ζητήματα απασχόλησαν την διάρκειας μίας ώρας συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογο του, Μπόρις Τζόνσον, στην Downing Street στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο ηγέτες αντήλλαξαν απόψεις για τις προσπάθειες αναχαίτισης του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, που πλήττει σχεδόν όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης, η γνωστή και πάγια βρετανική θέση, που κατά πληροφορίες εξέφρασε στον κ. Μητσοτάκη ο κ. Τζόνσον δεν εξέπληξε κανένα στην ελληνική κυβέρνηση. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, ουδείς περίμενε άμεσα αποτελέσματα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες κατέστη σαφές στο Λονδίνο πως για την Αθήνα το συγκεκριμένο ζήτημα είναι σημαντικό για τις διμερείς σχέσεις και πως η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο, ώστε να επιτύχει τον σκοπό της.

Αναφορικά με τον τουρισμό, στην κυβέρνηση εντοπίζουν ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των Βρετανών για το 2022. Εκφράζεται, δε, ικανοποίηση για την ροή των Βρετανών τουριστών και κατά το τρέχον έτος.

Ενδιαφέρουσα, επίσης, ήταν η συνομιλία των δύο ηγετών και για τα μεγάλα περιθώρια αναβάθμισης των εμπορικών και των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατά την παραμονή του στην Βρετανική πρωτεύουσα πολύ σημαντικές συναντήσεις με σημαίνοντες παράγοντες της οικονομικής ζωής στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας των Βιομηχάνων της Μ. Βρετανίας, γεγονός, που σύμφωνα με πληροφορίες πιστοποιεί το μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε πλήρως τον Μπόρις Τζόνσον για τη νέα φάση της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για την απαράδεκτη, όπως ειπώθηκε, προσέγγιση Τουρκίας και ψευδοκράτους στη λύση των δύο κρατών σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό. Θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος στη Μεγαλόνησο θα πρέπει να έχουν ως βάση το «κεκτημένο» του Κράν Μοντανά το καλοκαίρι του 2017, άποψη την οποία φαίνεται να συμμερίζεται και η βρετανική πλευρά.

Σε ό,τι αφορά στον ευρω – βρετανικό διάλογο για την διευθέτηση κρίσιμων εκκρεμοτήτων μετά το Brexit, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε, κατά πληροφορίες, στον κ. Τζόνσον πως τυχόν ενεργοποίηση του άρθρου 16 – εξέλιξη, που κατά πληροφορίες δεν μπορεί προς ώρας να αποκλειστεί – θα έβρισκε απέναντι σύσσωμη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πιθανώς θα οδηγούσε στην αναστολή της συνολικής συμφωνίας ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΠροκρίθηκε στα ημιτελικά του WTA Final η Σάκκαρη
Επόμενο άρθροΜάντζαρης: «Ο ΠΑΟΚ έδειξε ότι με θέλει πολύ»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ