Πρόεδρος του ΕΚ: “Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο όραμα ελπίδας”

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο όραμα που θα παρέχει καινοτομία, προστασία και ελπίδα, δήλωσε ο προέδρος του ΕΚ, Νταβίντ Σασσόλι, στους ηγέτες της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις  Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι επέστησε την προσοχή των ηγετών της ΕΕ στα κενά που κατά τη γνώμη του υπάρχουν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο σύνολό του – και όχι μόνο στα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας.

Η Ευρώπη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε πολλούς διαφορετικούς τομείς πολιτικής, όπως είναι η Πράσινη Συμφωνία και η ψηφιακή μετάβαση. Η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει, ωστόσο, επιτρέψει στην ΕΕ να κάνει τις προόδους που θα έπρεπε, υπογράμμισε ο προέδρος Σασόλι.

Η Ευρώπη χρειάζεται λοιπόν ένα νέο όραμα ελπίδας το οποίο “θα μας ενώσει όλους, ένα σχέδιο που θα αντικατοπτρίζει την Ένωση, τις αξίες μας και τον πολιτισμό μας, ένα σχέδιο του οποίου η αξία θα είναι έκδηλη σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες και που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς.”

Οι τρεις λέξεις-κλειδιά:

Σύμφωνα με το όραμα του προέδρου Σασόλι, το νέο σχέδιο θα πρέπει να έχει μια τριπλή προσέγγιση, δημιουργώντας μια Ευρώπη που καινοτομεί, προστατεύει και δείχνει το δρόμο.

Όσον αφορά την καινοτομία, αυτή δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται μόνο ως μια ανάγκη για τεχνική καινοτομία αλλά ως μια γενικότερη ανάγκη καλλιέργειας ενός πνεύματος δημιουργικότητας εντός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, στις πολιτικές και δράσεις της, ακόμα και στον τρόπο ζωής μας. 

Πρόσθεσε δε ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης “πρέπει να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε νέους τρόπους αφύπνισης της αίσθησης ότι όλοι οι Ευρωπαίοι μπορούν να ταυτιστούν με το ευρωπαϊκό εγχείρημα.” Τόνισε επίσης την ανάγκη να δοθεί στο Κοινοβούλιο το δικαίωμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας και νέους ιδίους πόρους ώστε να ενισχυθούν οι οικονομικές δυνατότητες της ΕΕ.

Όσο αφορά το κομμάτι της προστασίας, ο Σασσόλι υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί καλύτερα για τις μελλοντικές κρίσεις οι οποίες μπορεί να είναι περιβαλλοντικές, οικονομικές, διπλωματικές ή στρατιωτικές. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικές της ΕΕ για την κοινή άμυνα, τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, τον κατώτατο μισθό και την 
ενεργειακή φτώχεια.

Τέλος, η ΕΕ πρέπει να αποτελέσει “φάρο έμπνευσης όχι μόνο για τους πολίτες της Ευρώπης αλλά και εκτός συνόρων” για θέματα δημοκρατίας, ελευθερίας και ευημερίας. “Είναι στο χέρι μας να κάνουμε αυτό το όραμα πραγματικότητα ώστε η Ευρώπη να διατηρήσει την ηγετική της θέση και να τηρήσει τις υποσχέσεις της, προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων”, πρόσθεσε ο προέδρος του Κοινοβουλίου.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθρο«This Christmas …Θα έρθεις Θεσσαλονίκη!»
Επόμενο άρθροΤέλος ο Παράσχος από τον Ατρόμητο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ