Σαν Σήμερα 6 Ιανουαρίου 2022

Σαν σήμερα: Σημαντικά γεγονότα, γεννήσεις, θάνατοι, εορτολόγιο

Η ημέρα των Θεοφανείων

Στις 6 Ιανουαρίου κάθε χρόνο, γιορτάζεται η νίκη του φωτός απέναντι στο σκοτάδι. Το χριστιανικό βάπτισμα και ο αγιασμός του κόσμου σηματοδοτούν τη γιορτή των Θεοφανείων ως έθιμα που τη συνοδεύουν κάθε χρόνο από την καθιέρωση της εορτής μέχρι σήμερα. Παλαιότερα η ημέρα αυτή αποτελούσε μια μορφή ειδωλολατρικής εορτής, καθώς με βάση τις αιγυπτιακές και αραβικές δοξασίες, το χειμερινό ηλιοστάσιο έδινε την θέση του στο εαρινό, με το φως να επικρατεί του σκότους.

Τον 3ο αι. μ.Χ. η Εκκλησία της ανατολής καθόρισε την 6η Ιανουαρίου ως ημέρα γιορτής των Επιφανείων ή Θεοφανείων σαν μια νίκη του Χριστιανισμού απένταντι στην επιφάνεια των ψευδών θεών. Σε πόλεις και χωριά πραγματοποιείται κάθε χρόνο ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων, με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον ‘Αγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Εορτολόγιο

Σήμερα γιορτάζουν αλφαβητικά : Θεόπη, Θεοπία, Θεοπούλα, Θεοφάνης, Θεοφανία, Ιορδάνης, Ιορδανία, Ουράνιος, Ουρανία, Περιστέρης, Περιστέρα, Φωτεινός, Φωτεινή, Φώτιος, Φωτία.

Σημαντικά γεγονότα

-1449 Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στέφεται στον Μυστρά αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

-1828 Φτάνει έξω από το Ναύπλιο ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, προερχόμενος από την Μάλτα.

-1919 Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ελλάδος (ΣΕΚΕ), μετέπειτα ΚΚΕ, κάνει την πρώτη ανοιχτή συγκέντρωσή του στην Αθήνα.

-2010 Τα Θεοφάνια γιορτάζονται για πρώτη φορά από την καταστροφή του 1922, μετά από 84 χρόνια, στο λιμάνι της Σμύρνης. Προηγείται η Θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής.

Γεννήσεις

-1706 Βενιαμίν Φραγκλίνος, αμερικανός πολιτικός και εφευρέτης.

-1792 Απόστολος Αρσάκης, έλληνας φιλάνθρωπος, γιατρός, λόγιος και πολιτικός. Διετέλεσε μεταξύ άλλων και πρωθυπουργός της Ρουμανίας.

-1822 Ερρίκος Σλίμαν, γερμανός αρχαιολόγος

Θάνατοι

-1884 Γκρέγκορ Μέντελ, Τσέχος μοναχός- ανακάλυψε τους νόμους της κληρονομικότητας.

1918 Γκέοργκ Κάντορ, γερμανός μαθηματικός-εισηγητής της θεωρίας των συνόλων.

-1992 Ντίζι Γκιλέσπι, αμερικανός τρομπετίστας της τζαζ


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθρο«Το πραγματικό νόημα των Φώτων είναι η αλήθεια, η οποία σώζει»
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Με λαμπρότητα αλλά και μέτρα ο εορτασμός των Θεοφανείων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ