Σαν σήμερα 7 Ιανουαρίου

Σαν σήμερα: Εορτολόγιο, γεγονότα, γεννήσεις, θάνατοι

Εορτολόγιο

Μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του Χριστιανισμού γιορτάζει σήμερα Πέμπτη 7 Ιανουαρίου, η Εκκλησία, τη Σύναξη του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.

Σήμερα γιορτάζουν: Ιωάννης, Ιωάννα, Πρόδρομος, Προδρομία

Γεγονότα

1186: Σημαντική νίκη κατά των Νορμανδών πετυχαίνει ο Αλέξιος Βρανάς κοντά στον Στρυμόνα ποταμό. Μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης και του Δυρραχίου, οι Νορμανδοί οδεύουν προς την Κωνσταντινούπολη, αλλά ανακόπτονται από τον Έλληνα στρατηγό.

1826: Ο ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης, παρά τον αποκλεισμό που έχει επιβληθεί από τον Ιμπραήμ, καταφέρνει να μεταφέρει πολεμοφόδια στο Μεσολόγγι.

1919: Η Ελλάδα αποβιβάζει τα πρώτα ελληνικά τμήματα στην Οδησσό, με σκοπό να βοηθήσει την εκστρατεία που επιχείρησε η Γαλλία (Αντάντ) κατά των Μπολσεβίκων, στην Κριμαία.

1966: Ο Μίκης Θεοδωράκης ανακοινώνει σε συνέντευξη Τύπου ότι άρχισε να μελοποιεί εννέα ποιήματα από τη «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου, με αφορμή τα επεισοδιακά γεγονότα του Πειραιά της 6ης Ιανουαρίου.

1977: Το λιμενικό κατάσχει 11 τόνους χασίς στον Ισθμό της Κορίνθου, γεγονός που μετατρέπεται στο λαϊκό τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη με τίτλο: “Το βαπόρι απ’την Περσία”

2015: Σε ένα πρωτοφανές για τα γαλλικά δεδομένα γεγονός, ένοπλοι κουκουλοφόροι υπό την ηγεσία της Αλ Κάιντα, ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης, επιτίθενται στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι. Ως αποτέλεσμα έρχεται ο θάνατος 12 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικών, και ο τραυματισμός άλλων 11.

Γεννήσεις

1502: Γρηγόριος 13ος, Πάπας της Ρώμης, γνωστός για τη μεταρρύθμισή του στο ημερολογιακό σύστημα

1934: Τάσσος Παπαδόπουλος, ελληνοκύπριος πολιτικός, πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (2003-2008), με πολύ σημαντική συνδρομή στην διευθέτηση του Κυπριακού.

1985: Λιούις Χάμιλτον: Άγγλος οδηγός της Formula 1.

Θάνατοι

1943: Νίκολα Τέσλα, σέρβος φυσικός- εφευρέτης, με σημαντικότερο επίτευγμα την χρήση του εναλλασσόμενου ρεύματος

1944: Ναπολέων Λαπαθιώτης, Έλληνας συγγραφέας και ποιητής

1972: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Ελληνίδα στιχουργός


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΗ LG αλλάζει τα δεδομένα στην εμπειρία πλύσης με τη νέα λύση πλυντηρίου και στεγνωτηρίου
Επόμενο άρθρο64.990 έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ. για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ