Covid-19 στην εγκυμοσύνη : Ποια η σχέση του ιού με το μητρικό γάλα – Τι κίνδυνοι υπάρχουν?

Με πρόσφατα δεδομένα που έφερε στο φώς μια καινούργια αμερικανική επιστημονική έρευνα, επιβεβαιώνεται ότι οι μητέρες που νόσησαν πρόσφατα δεν μπορούν να τον μεταδώσουν στα μωρά τους μέσω του θηλασμού.

Ωστόσο, μια μικρότερη έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας Παιδιών και Ανθρώπινης Ανάπτυξης (NICHD) των ΗΠΑ, δείχνει ότι μια νοσούσα έγκυος γυναίκα μπορεί να έχει επιρροή στην υγεία του εμβρύου, προκαλώντας φλεγμονώδεις ανοσιακές αντιδράσεις, ακόμη κι αν ο ιός δεν έχει φτάσει στον πλακούντα.

Όσον αφορά το ζήτημα του μητρικού γάλακτος, φαίνεται πως το δείγμα της μελέτης ήταν σχετικά μικρό, ωστόσο το γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι ο θηλασμός από μητέρες με διαγνωσμένο ή ύποπτο κορονοϊό δεν οδηγεί σε μόλυνση Covid-19 τα μωρά τους.

Η έρευνα με επικεφαλή τον δρα Πολ Κρόγκσταντ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, η οποία δημοσιεύτηκε στο παιδιατρικό περιοδικό «Pediatric Research», έδειξε πως ανάμεσα σε 100 εγκύους, εκ των οποίων οι 65 έδειξαν θετικό τεστ, οι 9 αρνητικό αλλά έχοντας συμπτώματα Covid-19 και οι υπόλοιπες μη έχοντας κάνει τεστ και εμφανίζοντας κάποια συμπτώματα, η μεταφορά του ιού με μορφή λοίμωξης ήταν αδύνατη.

Πιο συγκεκριμένα, γενετικό υλικό (RNA) του κορονοϊού ανιχνεύθηκε στο μητρικό γάλα επτά γυναικών (6%), ενώ ένα δεύτερο δείγμα που ελήφθη από τις ίδιες μητέρες μετά από ημέρες δεν ανίχνευσε πια το RNA του ιού, δίνοντας ένα πολύ θετικό πρόσημο στην έρευνα

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η δεύτερη έρευνα έδειξε ότι οι έγκυες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή Covid-19 σε σύγκριση με τις μη έγκυες. Επίσης, η Covid-19 στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, θνησιγένεια και προεκλαμψία.

Η μελέτη ανάμεσα σε 23 έγκυες, εκ των οποίων οι 12 νοσούσαν (8 χωρίς συμπτώματα, 1 με ήπια και 3 με σοβαρά) έδειξε τα εξής:

– Οι έγκυες με κορονοϊό έχουν λιγότερα Τ-λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, άρα είναι και πιο ευάλωτες.

– Οι μητέρες με κορονοϊό αναπτύσσουν αντισώματα είτε έχουν συμπτώματα είτε όχι και μερικά από αυτά τα αντισώματα ανιχνεύονται στο αίμα του ομφάλιου λώρου.

– Οι μητέρες με κορονοϊό έχουν στο αίμα τους υψηλότερο επίπεδο δεικτών φλεγμονής και ανοσιακής αντίδρασης, άσχετα από τα συμπτώματά τους (οι αυξημένες κυτταροκίνες είναι οι ιντερλευκίνες 8, 10 και 15).

– Τα μωρά από μολυσμένες με κορονοϊό μητέρες (ακόμη και ασυμπτωματικές) εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα ιντερλευκίνης-8, ακόμη κι αν δεν έχουν Covid-19.

– Ενώ ο κορονοϊός δεν ανιχνεύεται στον πλακούντα, οι πλακούντες των μητέρων με κορονοϊό έχουν διαφορετικό «προφίλ» ανοσιακών κυττάρων, μία ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού επηρεάζεται από τη μητρική λοίμωξη Covid-19, ακόμη κι αν ο ιός δεν έχει παρουσία στον πλακούντα.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΆρης: Χωρίς Ιτούρμπε και Μάνο κόντρα στον Απόλλωνα
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Μητσοτάκη – Νεοφύτου: Τη στήριξή του στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ εξέφρασε ο πρωθυπουργός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ