Κ. Μαυρίδης προς ΕΚΤ: να εξαλειφθούν οι καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών

Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D), ως διαπραγματευτής της πολιτικής του ομάδας, στη συζήτηση για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενώπιον της Επικεφαλής της ΕΚΤ, Κ. Λαγκάρντ, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο κ. Μαυρίδης επεσήμανε αρχικώς: «Με αφορμή και την 20η επέτειο του ευρώ, θα ήθελα να τονίσω το σημαντικό ρόλο της ΕΚΤ για την ανάκαμψη και ενδυνάμωση του ευρώ, ιδιαίτερα σε δύσκολες εποχές αμφισβήτησής του, τότε που η κατάρρευση του ευρώ δυνατόν να οδηγούσε και στην κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος». Ωστόσο, ανέφερε, υπάρχουν ακόμη σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν και που καταγράφονται στην έκθεση.

Στη συνέχεια, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στα πιο κάτω ζητήματα:

«1. Οι επιπτώσεις από την πανδημία και από την άνοδο του πληθωρισμού κυρίως λόγω αύξησης των τιμών ενέργειας, είναι σημαντικό ζήτημα που απασχολεί την καθημερινότητα των πολιτών. Επικροτήσαμε την ταχεία και ουσιαστική ανταπόκριση της ΕΚΤ στην πανδημία και σήμερα στηρίζουμε την πολιτική για σταδιακή απόσυρση των υφιστάμενων μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο και αποφεύγοντας κυρίως μια ύφεση.

2. Είναι σημαντικό η ευελιξία αυτή να διοχετεύεται στην πραγματική οικονομία σε συνδυασμό με εθνικά μέτρα.

3. Για ένα πιο δίκαιο ανταγωνισμό εντός ΕΕ και για την ενδυνάμωση του ευρώ διεθνώς, χρειαζόμαστε να προχωρήσουμε άμεσα με την ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων. Έτσι θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα μελλοντικές κρίσεις.

4. Θεωρούμε σημαντικά ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της ίσης εκπροσώπησης των γυναικών και προς τούτο καλούμε την ΕΚΤ σε περαιτέρω δράσεις.

5. Δυστυχώς, καταχρηστικές ρήτρες και πρακτικές συνεχίζουν να εφαρμόζονται από τον τραπεζικό τομέα σε συμβάσεις με καταναλωτές σε ορισμένα κράτη-μέλη, ιδιαίτερα στην Κύπρο και γι’ αυτό καλούμε την ΕΚΤ να συμβάλει ενεργά για την εξάλειψη τους, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα».

Στην έκθεση περιλαμβάνεται σχετική αναφορά για τις καταχρηστικές ρήτρες κατόπιν πρωτοβουλίας του Κύπριου Ευρωβουλευτή.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΒέλγιο-Λουξεμβούργο: Ενεργή η πλατφόρμα κατά της παραπληροφόρησης
Επόμενο άρθροΣάκης Τανιμανίδης «Ασχολούμαι με τις 2 μου αγάπες…τηλέοραση και business»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ