Γιάννης Λοΐζου, Φωτογράφος-Εικονολήπτης Η «δύναμη» μιας εικόνας μπορεί να είναι τεράστια

Ο φωτογράφος και εικονολήπτης Γιάννης Λοΐζου μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Περικλή Βλάχο για την δύναμη της εικόνας, για την εταιρεία του JL AERIAL με την οποία προσφέρει όλες τις υπηρεσίες φωτογραφίας και βιντεοσκόπησης, και για την προτίμηση που έχει ο ίδιος προς την κινούμενη εικόνα, η οποία όπως χαρακτηριστικά λέει μπορεί να διηγηθεί στον θεατή μία ολόκληρη ιστορία.

Κύριε Λοΐζου, πόσα χρόνια ασχολείστε με την φωτογραφία επαγγελματικά; Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στην ενασχόληση με την φωτογραφία;

Με την φωτογραφία ασχολούμαι επαγγελματικά από το 2013. Πιο πριν ασχολούμουν με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και γενικά με την τεχνολογία, την οποία αγαπώ. Όλα ξεκίνησαν όμως από τον πατέρα μου που είναι φωτογράφος, από τον οποίο έμαθα σε πολύ μικρή ηλικία τον κόσμο της φωτογραφίας. Μου πήρε μια φωτογραφική μηχανή με φιλμ και εγώ αγάπησα αυτόν τον τρόπο έκφρασης. Η φωτογραφία για μένα είναι κάτι που είναι απαραίτητο για τον άνθρωπο καθώς κλείνει μέσα μια μοναδική στιγμή που δεν πρόκειται να ξαναζήσει και πολύ πιθανόν να ξεχάσει σε λίγα χρόνια.

Μιλήστε μας για την εταιρεία σας, την JLAERIAL.
Είναι όλη η προσπάθεια αυτών των χρόνων να δημιουργήσω ένα πλήθος υπηρεσιών που να χαρακτηρίζει το μεράκι και το πάθος μου. Υπηρεσίες βιντεοσκόπησης, drone και φωτογραφίας. Γενικά έχω ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων που δραστηριοποιούμαι όπως κοινωνικά event, συνέδρια, ντοκιμαντέρ, ταινίες και άλλα.

Ασχολείστε και με την παραγωγή video. Ανάμεσα στην στατική και την κινούμενη εικόνα, που νιώθετε πως εκφράζεστε καλύτερα;
Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου ασχολούμαι με παραγωγές βίντεο. Με την στατική εικόνα μπορεί κάποιος να δείξει με την δική του οπτική μια συγκεκριμένη στιγμή, είτε έχει σκηνοθετήσει ή προγραμματίσει αυτό το κλικ είτε προέλθει από μια στιγμή της καθημερινότητας. Η «δύναμη» μιας εικόνας μπορεί να είναι τεράστια… Στην κινούμενη εικόνα ο δημιουργός καλείται να δείξει μια ιστορία. Μια αλληλουχία πλάνων που δένουν όμορφα μεταξύ τους και παρουσιάζουν στον θεατή το ζητούμενο της κάθε περίπτωσης. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι στο βίντεο υπάρχει και ο ήχος. Αυτή η διαφορά με κάνει να προτιμώ το βίντεο για να εκφραστώ καλύτερα, γιατί ο ήχος μπορεί να δημιουργήσει έντονα συναισθήματα και από την πλευρά του δημιουργού αλλά και του θεατή.

Σε ποια φάση βρίσκεται το επάγγελμά σας σήμερα; Πόσο σας επηρέασαν οι απανωτές κρίσεις των τελευταίων ετών;
Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε μια μικρή ανάκαμψη. Οι κρίσεις επηρεάζουν όλη την κοινωνία και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στο επάγγελμα μας. Ιδίως η πανδημία δημιούργησε τεράστια προβλήματα γιατί ακυρώθηκαν όλα τα κοινωνικά event. Τώρα που βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της κακής παρένθεσης υπάρχει αισιοδοξία και όρεξη για ένα δημιουργικό αύριο.

Υπάρχει κάποια επαγγελματική σας στιγμή μέχρι σήμερα που να ξεχωρίζετε;
Υπάρχουν πολλές όμορφες στιγμές, είτε κατά την διάρκεια ενός project είτε μετά την παράδοση του τελικού προϊόντος, ακούγοντας όμορφα σχόλια για το αποτέλεσμα. Αν ήταν να ξεχωρίσω μια τότε δεν θα ήταν άλλη από την στιγμή που επιλέχθηκα να συμμετέχω και να συνεργαστώ μαζί με τον φίλο και συνεργάτη Δουτσιόπουλο Δημήτρη σε ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια τεχνολογίας στον κόσμο ετησίως, που γίνεται στο Μαρόκο. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό συνέδριο που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Βασιλιά του Μαρόκο (μιας και πρόκειται για Βασίλειο) και απαιτεί επίσημες διαπιστεύσεις και εγκρίσεις κατά την ανάληψή του. Η τοποθέτησή των διοργανωτών ότι το αναλαμβάνουμε λόγω υψηλής καταλληλότητας και απόλυτης εμπιστοσύνης και η αποδοχή των κρατικών υπευθύνων, ήταν σίγουρα κάτι το οποίο κάθε σοβαρός επαγγελματίας του χώρου αποζητά. Αυτό ήταν μεγάλη τιμή για εμάς…

Αντίστοιχα υπάρχει κάποια στιγμή που ήταν η δυσκολότερη;
Υπάρχουν πολλές δυσκολίες σε αυτό το επάγγελμα που η εμπειρία μου με βοηθάει να ξεπερνάω με ηρεμία και ευγένεια.

Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι μέσα από τα socialmedia, βλέπουμε κυριολεκτικά εκατομμύρια ανθρώπους να παράγουν ερασιτεχνικά οπτικό υλικό, και κάποιοι από αυτούς να κερδίζουν και χρήματα από αυτό.

Υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή ως προς την ευκολία των ανθρώπων να παράγουν οπτικοακουστικό υλικό, χάρη στην τεχνολογία που έχουν τα σημερινά κινητά. Αυτή η αλλαγή έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το κλάδο των φωτογράφων ως προς το πόσο επηρεάζει την δουλειά μας αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης της. Αυτή η μετακίνηση θα πρέπει να κάνει τους επαγγελματίες να αλλάξουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την αγορά, να εξελιχθούν, να διαφοροποιήσουν το προϊόν τους ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν.

DCIM\100MEDIA\DJI_0136.JPG

Έχετε κάποιο όνειρο ή σχέδιο που δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη; Ποιο είναι αυτό;
Μέχρι στιγμής έχω γυρίσει δύο ταινίες. Μια μικρού και μια μεγάλου μήκους. Ήταν μικρές παραγωγές μεν αλλά με έκαναν να καταλάβω ποιο είναι το όνειρο μου σαν επαγγελματίας. Αυτό είναι να συμμετέχω σε παραγωγές κινηματογραφικών ταινιών στον τομέα της κινηματογράφησης γιατί θεωρώ το σινεμά την μεγαλύτερη τέχνη που υπάρχει σε αυτόν τον πλανήτη.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΝίκη Κατσαούνη Η ΠΟΙΗΣΗ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ
Επόμενο άρθροΚατερίνα Σακελλαρίδη, Ζωγράφος – Η ζωγραφική μου είναι κυρίως ανθρωποκεντρική

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ